Gydytoja J. Prieskienienė atsako į daugeliui rūpimus sveikatos klausimus (I)

Portalas lrytas.lt savo skaitytojus skatina užduoti klausimą „Northway“ medicinos centro šeimos gydytojai Jolantai Prieskienienei. Žemiau pateikiame medikės atsakymus į labiausiai rūpimus klausimus.

Medikai rekomenduoja bent kartą metuose atlikti bendrą profilaktinį patikrinimą pas šeimos gydytoją.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Medikai rekomenduoja bent kartą metuose atlikti bendrą profilaktinį patikrinimą pas šeimos gydytoją.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-13 18:00, atnaujinta 2018-03-15 11:45

Kaip ir kiekvienam pacientui, jums rekomenduoju 1 kartą metuose atlikti bendrą profilaktinį patikrinimą pas šeimos gydytoją.

2. Persirgau sloga, dabar jau savaitę laiko kankina kosulys, sunku atsikosėti. Ar pakanka gerti ką nors nuo kosulio, ar reikia antibiotikų? Laikosi temperatūra 37–37,6.

Jums būtina pasirodyti šeimos gydytojui, kad apžiūrėtų jus, jei,reikia, atliktų krūtinės ląstos rentgenogramą, kraujo tyrimą.

3. Kaip sustiprinti imunitetą, jei nuolat kamuoja peršalimai, slogos, be vaistų nuo slogos sunkiai išbūčiau. Gal yra kokių priemonių ilgalaikiam slogos gydymui? Kaip išvengti šios ligos?

Grūdintis siūlyčiau pradėti vasarą. Jei nuolat vargina sloga, siūlau kreiptis į gydytoją otorinolaringologą, nes būtina nustatyti slogos priežastį ir tik tada skirti gydymą.

4. Ar galima sportuoti, jei lengvas peršalimas ir temperatūra maža? Jei ne, kiek dienų praėjus po peršalimo galima eit į aerobiką?

Sportuoti patarčiau, kai savijauta gera ir kai nėra karščiavimo.

5. Kaip galima išsigydyti pūslelinę? Kartojasi pastoviai kiekvieną vėjuotą rudenį. Gal yra kokių skiepų nuo jos?

Skiepų nuo pūslelinės nėra. Reiktų vengti perkaitimų ir peršalimų, taip pat nedelsiant pradėti gydymą atsiradus pirmiems pūslelinės požymiams.

6. Ar vaistai nuo galvos skausmo kaip "Ibumetin" labai kenkia sveikatai?

Kiekvienas vaistas , tame tarpe "Ibumetin", turi pašalinį poveikį, kuris kiekvienu atveju pasireiškia individualiai.

7. Ar kraujo tyrimas parodo, ar reikalingi antibiotikai, ar ne?

Taip, atlikti bendras kraujo tyrimas ir C reaktyvus baltymas padeda, sprendžiant dėl antibiotikų skyrimo.

8. Kaip gydyti lūpų pūslelinę?

Šiai ligai gydyti yra daug preparatų, pradedant tepalais, geliais, baigiant pleistrais pažeistai vietai. Šie vaistai yra nereceptiniai, galima pasirinkti vaistinėje už prieinamą kainą.

9. 9 metui vaikui ant kojos piršto atsirado karpa. Kaip siūlytumėte gydyti ją?

Visų pirma rekomenduoju pasirodyti gydytojui dermatologui. Specialistas parinks gydymo būdą, atsižvelgdamas į karpos dydį, lokalizaciją, vaiko charakterio ypatumus.

10. Ar hormoninė kontracepcija kenkia moters sveikatai?

Kiekvienas vaistas , tame tarpe ir hormoniniai preparatai, turi pašalinį poveikį, kuris kiekvienu atveju pasireiškia individualiai.

11. Vaistus nuo slogos sūnus naudoja be sustojimo jau kokį pusę metų, be jų nepraleidžia nei vienos dienos. Kaip jį išgydyt nuo šios priklausomybės? Bijau kad susižalos nosį taip...

Jei nuolat vargina sloga, siūlau kreiptis į gydytoją otorinolaringologą, nes būtina nustatyti slogos priežastį ir tik tada skirti gydymą.

12. Dukters oda labai spuoguota, ypač po šios vasaros sode. Jei patepa mano pudromis nuo to atrodo tik blogėja spuogeliai. Dukteriai 13 metų, ką turėtume daryti?

Visų pirma rekomenduočiau pasirodyti gydytojui dermatologui, kuris, įvertinęs odos būklę paskirs tinkamiausią gydymą .

13. Kodėl išsausėja oda? Ir kas įtakoja odos sausumą?

Oda išsausėja veikiama išorės faktorių: saulės, vėjo, sauso aplinkos oro, taip pat netinkamų kosmetikos priemonių, cheminių medžiagų, mažai vartojant vandens ir t.t. Taip pat odos sausumas priklauso ir nuo įgimto odos tipo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.