Skiepai nuo… metamfetamino

Visi, kas gyvena ne užpraėjusiame amžiuje, puikiai žino – kadaise kaip lieknėjimo vaistai pardavinėtas amfetaminas tapo vienu pavojingiausių, stiprią priklausomybę sukeliančių ir itin greitai plintančių šių laikų narkotiku. Palyginti nebrangiai pogrindinėse laboratorijose iš parankinių medžiagų sintetinamas narkotikas itin populiarus tarp nepasiturinčio jaunimo – ar tai būtų JAV kaimeliai, ar Lietuvos miegamieji rajonai – kur kiekvieną dieną renka savo aukų derlių. Tuo džiugiau pranešti – mokslininkai jau sukūrė metamfetamino poveikį blokuojančią vakciną ir ją sėkmingai išbandė su laboratorijos žiurkėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 13, 2012, 4:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:50 AM

JTO narkotikų ir nusikaltimų skyriaus duomenimis, šiuo metu pasaulyje yra 25 mln. nuo metamfetamino priklausomų narkomanų. Dar galime prisiminti, kad buvo kalbama, jog būtent nuo šio narkotiko apsvaigęs prancūzų grupės „Noir Desir“ lyderis Bertrandas Cantat Vilniuje 2003 m. mirtinai sumušė savo draugę, aktorę Mari Trentinjan. Žodžiu, jei koks nors įtartinai energingas, blizgančiomis juodais vyzdžiais akimis draugas įtikinėja, kad tai „kaip kava, tik geriau“, reiktų atsakyti: „Išmok išsivirti geresnės kavos.“

Kita vertus, šią žinutę todėl ir rašome, kad „The Scripps“ tyrimų instituto mokslininkų išradimas, jei bus patvirtintas, gali metamfetaminą paversti visiškai beprasmiais, net skalbimui netinkamais milteliais (ar rūkomais muilo gabalėliais). Mat mokslininkų išrasta vakcina M6 laboratorinėms žiurkėms blokavo bet kokį šio narkotiko poveikį.  

Vakcinos veikimo principas toks pat, kaip ir bet kurios kitos, tik užuot „išmokiusi“ organizmą kovoti su ligos virusais, ši „išmoko“ imuninę sistemą atpažinti ir atakuoti kraujyje atsiradusias metamfetamino molekules, taip trukdant joms įsiskverbti į nervų sistemą. Taigi, vakcinuoto sutvėrimo smegenų narkotikas nepasiekia, jokio poveikio joms nedaro, tad dingsta bet kokia paskata jį vartoti.

Įprastai metamfetamino molekulės per mažos, todėl organizmo imuninė sistema į jas nereaguoja. O panaudojus vakciną M6, metamfetaminą sudarantys chemikalai susijungia su didesnėmis nešančiosiomis molekulėmis, kurias mūsų antikūnai jau laiko priešu ir puola.

Atlikus laboratorinius tyrimus nustatyta, kad vakcina M6 žiurkėms visiškai blokavo du narkotiko poveikio požymius: sutrikusią kūno temperatūros reguliaciją ir fizinio aktyvumo padidėjimą. Kito tyrimo metu jau žiurkėse susikūrę „metamfetamino nekenčiantys“ antikūnai buvo suleisti pelėms ir taip pat puikiai suveikė.

Kol kas planuojami tolesni eksperimentai su gyvūnais, o ateityje galbūt vakcina bus išmėginta ir su žmonėmis. Šiaip ar taip, o tie, kurie drąsiai tampa pogrindinių laboratorijų eksperimentinėmis žiurkėmis, neturėtų bijoti išmėginti instituto kurtų vakcinų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.