Sportas peršalus - meškos paslauga su liga kovojančiam organizmui

Mokslininkai yra įrodę, kad sportas stiprina imuninę sistemą ir visą organizmą, taip jį apsaugodamas nuo ligų. Tą pati kartoja ir visų sričių gydytojai, ragindami savo pacientus kuo dažniau sportuoti. Tačiau ar žinote, kiek laiko organizmui prireikia atsigauti po peršalimo, gripo ar kitokios ligos? Kada galima vėl bėgti į sporto salę ir kiek laiko joje praleisti? Apie tai kalbamės su sporto klubo „Impuls“ treneriu Seržu Sokolovu.

Gydytojai ir sporto specialistai tvirtina, kad dažnas suaugęs žmogus pernelyg lengvabūdiškai numoja ranka į jų perspėjimus saugoti save ligos metu, nes nesuvokia, kokią žalą sau daro<br>123rf
Gydytojai ir sporto specialistai tvirtina, kad dažnas suaugęs žmogus pernelyg lengvabūdiškai numoja ranka į jų perspėjimus saugoti save ligos metu, nes nesuvokia, kokią žalą sau daro<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Nov 13, 2012, 12:00 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:08 PM

Gydytojai ir sporto specialistai tvirtina, kad dažnas suaugęs žmogus pernelyg lengvabūdiškai numoja ranka į jų perspėjimus saugoti save ligos metu, nes nesuvokia, kokią žalą sau daro.

Dažnai suaugusieji į peršalimą nekreipia dėmesio. Viskas bus gerai, juk tai - viso labo peršalimas. Štai kai suserga vaikas, juo rūpinamasi kur kas atsakingiau. Žmonės turėtų suvokti, kad peršalimas - virusinis susirgimas.

Tokie žmonės, atėję į sporto klubą, virusu dalijasi su sportuojančiais kolegomis. Be to, taip sportuojant dar labiau nualinamas organizmas. Taigi, pasirodžius pirmiesiems peršalimo simptomams, kai peršti akys, gerklė, nors temperatūros ir nėra, reikia susilaikyti nuo sporto dėl dviejų dalykų - ne tik dėl savęs, bet ir kitų.

„Daugelis žmonių mano, kad peršalimas nėra rimta liga ir į tai numoja ranka. Peršalimas - tai virusinis susirgimas, todėl sergantis žmogus privalo elgtis atsakingai, mat gali apkrėsti kitus. O ir poveikis pačiam organizmui yra neigiamas. Blogiausia, ką gali daryti sergantis žmogus - jungti kitą pavarą ir toliau elgtis lyg nieko nebūtų nutikę“, - dėsto treneris.

S. Sokolovas priduria, kad sportas peršalus dar labiau apkrauna širdį. Neapgalvotas krūvis alina organizmas, todėl šis sunkiau kovoja su liga: „Jei peršalote, pasveikite. Tai geriausia, ką galite padaryti. Net pasveikę neskubėkite į sporto salę. Duokite sau laiko.“

Sportas trukdys greičiau pasveikti

Sportas, jei juo užsiimama esant sveikam, stiprina imuninę sistemą ir visą organizmą, taip jį apsaugodamas nuo ligų. Užtat susirgus organizmui tenka gintis nuo infekcijos ir kaupti jėgas kovai su liga. Be to, peršalimo ligos dažnai siejamos su organizmo nuovargiu. Žmogaus imuninė ir nervinė sistemos yra susijusios - nuovargis slopina imuninę sistemą. Jei imuninė sistema nusilpusi, kovai su infekcijomis skiriama mažiau pajėgų.

Gydytojų skaičiavimais, vaikų organizmui reikia maždaug dviejų savaičių, kad atsigautų po gripo. Suaugęs žmogus, norintis vėl pradėti fizinę veiklą, turėtų palaukti maždaug 10 dienų. Jei peršalimas ar rimtesnė liga buvo su komplikacijomis, teks treniruotes atidėti bent dviem savaitėms.

„Dažnas pasijutęs geriau nusprendžia, kad yra sveikas ir gali grįžti prie ankstesnio gyvenimo būdo - ilgiau būti lauke, sportuoti. Iš pirmo žvilgsnio jaučiatės puikiai, bet išorinė savijauta nebūtinai atspindi tai, kas vyksta organizmo viduje. Į sporto salę negalima grįžti net tik pasveikus, mat organizmas toliau šalina ligos padarinius“, - mano sporto klubo „Impuls“ treneris.

Tarkim, persirgus gripu, širdis dar nebūna būna atsigavusi ir fizinis krūvis gali sukelti tam tikrų širdies raumenų patologijų. Paprastai tariant, pradėjęs sportuoti anskčiau laiko, žmogus alina savo paties širdį.

Po ligos, net jei ji buvo lengva, be komplikacijų, organizmui reikia laiko atgauti jėgas. Prisiminkite, kad privalote tinkamai maitintis, daugiau ilsėtis. Prie ankstesnio fizinio krūvio grįžti galėsite tik visiškai atgavę jėgas.

„Sveikata yra svarbesnė nei sportinė forma. Juk sportuojame ne dėl grožio, o dėl sveikatos. Grįžti prie sporto galėsite visuomet. O štai ištaisyti organizmui padarytą žalą yra kur kas sudėtingiau“, - mano specialistas.

Grįžti prie krūvio - pamažu

Po sunkesnės ligos kūnui reikia gryno oro. Bent savaitę po ligos eikite tiesiog pasivaikščioti. Valandėlė lėto ėjimo bus jums į naudą ir papildomai neapkraus organizmo. Svarbu suprasti, kad organizmas dar nesugeba vienu metu pakelti didelio fizinio krūvio ir atsigauti po ligos.

„Žmogaus kūnas turi puikią atmintį, todėl aktyviai sportavus iki ligos grįžti prie ankstesnės fizinės formos nebus sudėtinga. Grynas oras - saugiausias sporto forma. Vaikščiokite, kvėpuokite. Kai pasijusite stipresni, grįžkite į sporto salę. Tiesa, didini krūvį reikėtų palengva. Pradėkite nuo kardiotreniruoklių arba lengvo pasiplaukiojimo baseine. Stebėkite savo pulsą. Sportuokite šiek tiek tinginiaudami“, - pataria treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.