Gydytoja J. Prieskienienė atsako į daugeliui rūpimus sveikatos klausimus (II)

Portalas lrytas.lt savo skaitytojus skatina užduoti klausimą „Northway“ medicinos centro šeimos gydytojai Jolantai Prieskienienei. Žemiau pateikiame medikės atsakymus į labiausiai rūpimus klausimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 14, 2012, 6:00 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:51 AM

1. Man nuolat šąla rankos ir ypač pėdos, blogiausia kai atšąla orai. Kokia tai gali būt bėda ir kas padėtų? Kol kas sušildau vonelėje ir miegu su vilnonėmis kojinėmis žiemą, bet norėtųsi neturėti problemos.

Galūnių šalimas gali būti dėl periferinės kraujotakos nepakankamumo. Jūsų naudojamos simptominės priemonės, manau, tinkamos. Šio negalavimo priežastys gali būti įvairios, todėl, jei tai tęsis ir progresuos, reikėtų pasirodyti šeimos gydytojui.

2. Sveiki, mano klausimas susijęs su apgamais. Visi mes jų turime ir nemažai. Į kokius apgamus reikėtų atkreipti dėmesį ir sunerimti? Ar yra daugiau specifinių požymių, išskyrus apgamo padidėjimą?

Atkreipti dėmesį reikėtų į keičiančius savo dydį, formą ir spalvą apgamus. Jei randate didėjančių, nelygiais kraštais, netolygios spalvos apgamų, reikia juos ištirti dermatoskopu ar siaskopu. Atkreipti dėmesį reikia ir į apgamus, esančius dažniausiai traumuojamose vietose.

3. Mano vyras knarkia kaip traukinys, ar galima išgydyti knarkimą? Gal tai operuojama? Negaliu miegot normaliai, vargina.

Rekomenduoju kreiptis į gydytoją neurologą ir gydytoją otorinolaringologą, nes reikalinga nustatyti knarkimo priežastį, o tada skirti tinkamą gydymą.

4. Nuolat sluoksniuojasi nagai, plaukai silpni ir slenka, kokie vitaminai padėtų atstatyti organizme balansą? Paskutinius metus patiriu daug streso, mažokai miegu, gal yra stiprių priemonių, kurios man padėtų?

Nagams ir plaukams stiprinti preparatų gausu vaistinėse. Jų yra įvairių, kurių sudėtį sudaro vitaminai, įvairūs mikroelementai, hialurono rūgštis ir t.t. Šie preparatai yra nereceptiniai, galima pasirinkti vaistinėje už prieinamą kainą.

5. Kamuoja nemiga, o jei miegu atsikeliu nepailsėjus, dažnai apima liūdesys, nesinori eiti iš namų, ypač kai lauke taip šalta. Kokios arbatos, vitaminai ar natūralios gali padėt pakelt tonusą, nugalėt rudens slogutį?

Nuotaikai gerinti siūlyčiau rinktis aktyvią fizinę veiklą (sportą, šokius ir pan.).

6. Iškilo ant akies miežis, jau ne pirmą kartą. Dėl kokios priežasties kyla ir kaip geriau gydyti?

Rekomenduoju kreiptis pas akių ligų gydytoją

7. Ką daryti, jei nuo nerimo, streso, padažnėja pulsas ir nemaloniai greitai plaka širdis? Dirbu daug ir dažnai būna dienų, kai patiriu nerimą ir tankų širdies plakimą, nuo ko blogai jaučiuosi. Kaip patartumėte jaustis normaliau?

Visų pirma, patarčiau stengtis išvengti nerimą ir stresą keliančių situacijų, jei tai įmanoma. Taip pat išmokti atsipalaiduoti, kad kuo labiau sumažinti jūsų organizmo reakcijas į stresą.

8. Nuolat pabundu patinusiais paakiais, nors vakarais dažnai išgeriu tik puodelį arbatos prieš miegą. Per dieną geriu daug skysčių, kartais net 2,5 litro, stengiuosi sveikai maitintis. Ar gali būt sutrikęs organizmas? Gal skysčiai kaupiasi dėl galimos ligos?

Tai gali būti ir inkstų ligos požymis. Patarčiau apsilankyti pas šeimos gydytoją ir atlikti bendrą šlapimo tyrimą.

9. Turėjau tulžies puslės operaciją prieš penkis metus. Po jos jaučiu, kad negaliu valgyt tarkuotų bulvių patiekalų. Ar gali būt, kad niekada nebegalėsiu valgyt skanaus lietuviško maisto, nors taip mėgstu?

Lietuviška virtuvė neapsiriboja tarkuotomis bulvėmis, manau, jog galima rasti gausų pasirinkimą sveikesnių lietuviškų patiekalų.

10. Ar tiesa, kad mesti rūkyti gali padėti šeimos gydytojas? Gal yra specialūs vaistai, padedantys lengvai atsisakyti šio įpročio? Ar kaljano rūkymas kenkia labiau nei įprastos cigaretės? Ar plaučių ląstelės atsistato, jei nerūkai metus? Labai sunku atsikratyt šio įpročio.

Manau, jog šią problemą galite išspręsti tik jūs pats valios pastangomis. Galima pasitelkti psichoterapiją, nereceptines tabletes, kurios padeda lengviau mesti rūkyti. Kaljano rūkymas taip pat kenkia sveikatai – tai ne išeitis.

11. Dukrai 5 metai, bet dažnai norėdama nusiraminti ar miegodama čiulpia nykštį. Patarkite kaip atpratinti nuo šio įpročio.

Su vaiku patarčiau kuo daugiau bendrauti, ypač – prieš miegą. Prieš užmigdamas, vaikas galėtų laikyti mamos ranką, kad jaustųsi saugiai. Padėti galėtų ir psichologas.

12. Kaip priversti vaiką atprasti kramtyti nagus? Jau eina į antrą klasę ir vis neatsikrato šio negražaus dalyko... Kiek besakyčiau ir aiškinčiau, žodžiai nepadeda - nusikramto iki skausmo. Prašau patarkite.

Tai yra dažnas vaikų elgesio sutrikimas. Vaikas jaučia įtampą, nerimą, dėl šių priežasčių gali kramtyti nagus. Rekomenduočiau kreiptis į psichologą.

13. Yra žmonių, kurie nevartoja sintetinių vitaminų, ar tai yra gerai, ar užtektinai gauname su maisto produktais? Kuo pakeisti sintetinius vitaminus?

Jei norite pakeisti sintetinius vitaminus, jūsų mityba turėtų būti pilnavertė: be liesos mėsos, augalinių riebalų, žuvies, pieno produktų, grūdinių kultūrų, rupios juodos duonos, per dieną turite suvartoti ne mažiau 300 g šviežių vaisių ir 400 g daržovių.

Daugiau klausimų ir atsakymų galite gydytoja-j-prieskienien%C4%97-atsako-%C4%AF-daugeliui-r%C5%ABpimus-sveikatos-klausimus-i.htm"="">gydytoja-j-prieskienien%C4%97-atsako-%C4%AF-daugeliui-r%C5%ABpimus-sveikatos-klausimus-i.htm"" target="_blank">rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.