Vaistų nuo peršalimo pinklės: kada paracetamolis gydo, o aspirinas kenkia?

Rudenėjant, kai orai tampa drėgni ir vėsūs, sutinkame vis daugiau peršalimo ligomis sergančių žmonių. Nors šį nemalonų reiškinį vadiname peršalimu, jį sukelia virusai. Taigi peršalimas - virusinis susirgimas. Paprastai liga prasideda nosies perštėjimu, sloga, gerklės skausmu, gali pakilti temperatūra. Kovoti su šaltajam sezonui būdinga liga galima įvairiais būdais - cheminiais sudėtiniais preparatais, iš kartos į kartą perduodamomis liaudies priemonėmis, homeopatiniais vaistais. Apie tai, ko griebtis pirmiausia ir ko vengti, kalbamės su medicinos centro „Northway“ šeimos gydytoja Regina Balčiūniene.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Nov 15, 2012, 1:42 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:17 AM

- Gydytoja, papasakokite, kokia yra vaistų nuo peršalimo atsiradimo istorija?

- Žinios apie peršalimo ligų gydymą mus pasiekė iš gilios senovės. Pirmykštėje bendruomenėje buvo taikomas gydymas liaudies priemonėmis. Dar antikos gydytojai buvo sukūrę sveikatos ir ligų sąveiką aiškinančių teorijų. 240 metais prieš mūsų erą Hipokratas pradėjo naudoti gluosnio žievę uždegimui mažinti. Tūkstantmečiais kaupiamos žinios padėdavo susirgusiam žmogui pasveikti ar bent palengvinti ligos simptomus. Prieš 200 metų atsirado gydymas homeopatiniais vaistais, kuris papildė gydymo žinių bagažą ir sudarė sąlygas vystytis šiuolaikinei medicinai. Progresuojant mokslui, buvo sukurti ir cheminiai sudėtiniai preparatai peršalimo ligoms gydyti.

- Kada reikia griebtis vaistų - ar iškart pajutus pirmus peršalimo simptomus? Ar vis dėlto gydymo procesą vertėtų pradėti nuo liaudies priemonių?

- Imlumas peršalimo ligoms yra visuotinas. Praktiškai kiekvienas žmogus yra sirgęs šia liga, nes vaistų nuo peršalimo ligas sukeliančių virusų nėra. Taikomas tik simptominis gydymas, kuris palengvina ligos požymius.

Pajutus pirmus ligos simptomus nereikia skubėti į vaistinę ir pirkti sudėtinių preparatų. Rekomenduojama keletą dienų likti namuose, pagulėti lovoje, gerti daug šiltų skysčių. Galima vartoti vaistažolių arbatas (liepžiedžių, aviečių), kosulį lengvinančius ir nosies paburkimą mažinančius nesudėtinius preparatus. Žmogaus organizmas, jei imuninė sistema stipri, pats sugeba kovoti su į ją patekusiu ligos sukėlėju, todėl turime padėti organizmui kovoti, o ne trukdyti vartodami įvairius vaistus.

Tai, kad kova vyksta, rodo pakilusi temperatūra. Jei karščiuojama iki 38,5 laipsnių pagal Celsijų, temperatūros mažinti vaistais nereikėtų. Paprastai suaugęs žmogus peršalimo liga serga 3-5 dienas. Jei būklė blogėja ir karščiuojama labiau, juntamas galvos svaigimas, skausmas, didėja bendras silpnumas, mieguistumas, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į gydytoją. Jis nustatys diagnozę ir patars, kokius vaistus reikia vartoti. - Iš ko gaminami populiarieji vaistai nuo peršalimo? Kokios pagrindinės jų sudedamosios dalys?

- Vaistai nuo peršalimo gali būti sudėtiniai vaistai, vaistai, dezinfekuojantys gerklę, nosies gleivinę gydantis preparatai, augaliniai ir homeopatiniai preparatai. Svarbiausias gydymo rezultatas - individualus vaistų parinkimas. Tai, kas tinka vienam žmogui, gali visai netikti kitam. Peršalimo ligas gydyti naudojami įvairūs preparatai - sudėtiniai geriamieji vaistai, vaistai, lengvinantys kosulį, vaistai, mažinantys slogą ir gerklės skausmą.

Į sudėtinių geriamų vaistų sudėtį įeina pseudoefedrinas, H/1 histaminblokeriai, fenilpropanolaminas, fenilefrinas, nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai, vitaminas C. Šių sudėtinių dalių veikimas glaudžiai susijęs su visomis organizmo sistemos. Pavyzdžiui, preparatai „Coldrex“, „Gripolis“, „Thera Flu“, turi panačias sudėtines dalis - į jų sudėtį įeina paracetamolis, pseudoefedrinas.

Dažnai karščiuodami naudojame paracetamolį, kuris jau įeina į sudėtinių preparatų sudėtį. Neatsargiai vartojant sudėtinius preparatus, galime sulaukti nepageidaujamo vaistų poveikio – dažno širdies darbo, progresuojančio silpnumo, alpimo, pykinimo. Todėl prieš vartojant vaistus būtina perskaityti informacinį lapelį apie vaisto sudėtines dalis arba pasitarti su šeimos gydytoju. Patartina gydymą pradėti nuo vaistų, kurių sudėtyje yra viena veiklioji medžiaga. Tarkim, paracetamolis.

- Kokiu poveikiu pasižymi cheminių sudėtinių vaistų dalys? Koks gali būti teigiamas ir koks neigiamas šių veikliųjų medžiagų poveikis?

- Vaistai - medžiagos, kurios savo cheminėmis reakcijomis keičia biologines organizmo funkcijas. Jų veikimas priklauso nuo medžiagų apykaitos, amžiaus ypatumo, organizmo jautrumo sudėtinei vaisto daliai. Vartojant vaistus, reikia nepamiršti jų nesuderinamumo su kitais vaistais.

Veikliosios medžiagos, esančios sudėtiniuose preparatuose, turi savo veikimo mechanizmą. Dekongestantai mažina nosies gleivinės paburkimą, gerina nosies sekreto nutekėjimą, H1 histaminblokeriai slopina čiaudėjimą, ryklės perštėjimą, ašarojimą. Paracetamolis mažina uždegimą ir karščiavimą.

Dauguma reklamuojamų vaistų gydo tik ligos simptomus, pačios ligos neišgydo. Tikėdamiesi greito rezultato dauguma žmonių naudoja kelis vaistus iš karto, neatsižvelgdami į šių preparatų sudėtį, savo organizmo savybes, turimas lėtines ligas, vartojamų vaistų suderinamumą.

Kiekvienas iš šių preparatų gali turėti didesnį arba mažesnį neigiamą poveikį. Augaliniai preparatai gali sukelti alergines reakcijas, sustiprinti nuo lėtinių ligų vartojamų vaistų mechanizmą. Pavyzdžiui, preparatai su česnaku gali sustiprinti orfarino veikimą. Į homeopatinių preparatų sudėtį įeina ir sunkiųjų metalų, dauguma jų yra sudėtiniai.

Reikia nepamiršti, kad vaistai kiekvieno žmogaus organizmą veikia skirtingai. Tai priklauso nuo susirgimo, bendros organizmo būsenos. Aspirinas netinka asmenims, kurie serga bronchine astma, opalige. Preparatai, kurių sudėtyje yra paracetamolio, netinka sergantiems ar persirgusiems kepenų ligomis. Pseudoefedrino turintys preparatai pavojingi širdies ir kraujagyslių ligomis, CD sergantiems pacientams, kai yra prostatos hiperplazija.

Neracionaliai vartojant įvairius vaistus nuo peršalimo, šie gali sukelti nepageidaujamas būsenas. Pavyzdžiui, „Actifed“ - šio vaisto sudėtyje yra pseudoefedrino, kuris gali sukelti galvos svaigimą, nerimą, dirglumą, haliucinacijas, širdies ritmo sutrikimus. Kosulį slopinantys vaistai gali sukelti eisenos sutrikimus, vėmimą, mieguistumą ar dirglumą, galvos svaigimo jausmą.

- Kaip greitai jie pasišalina iš organizmo?

- Iš organizmo vaistai pasišalina per inkstus, odą, su seilėmis, žarnyno turiniu. Esant palankioms sąlygoms, vaistai iš organizmo pasišalina per 8-12 valandų.

- Ar cheminiais sudėtiniais vaistais galima gydyti ir vaikus? Ar vis dėlto reikėtų ieškoti alternatyvų? - Vaikų imuninė sistema ir apsauginės organizmo funkcijos yra nesubrendusios. Vaiko organizmas yra jautrus įvairių vaistinių preparatų veikliosioms medžiagoms, todėl dažnai, ypač sudėtiniai vaistiniai preparatai, sukelia nepageidaujamus reiškinius. Vaikams iki 12 metų sudėtinius preparatus skirti turėtų tik specialistas.

Vaikams geriausia skirti vieną veikliąją medžiagą turinčius preparatus. Susirgimo pradžioje rekomenduojama gerti kuo daugiau šiltų skysčių ir būtinai pasitarti su šeimos gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.