Sergančius onkologine liga gelbėja meno terapija ir psichologinė pagalba

Onkologinė liga – daug fizinių, psichologinių ir dvasinių jėgų reikalaujantis išbandymas gyvenime. Siekiant geresnės onkologinių pacientų gyvenimo kokybės bei socialinės integracijos projektas „Mylintys gyvenimą“ vėžiu sergantiems žmonėms bei jau pasveikusiems siūlo nemokamas psichologinės pagalbos veiklas – meno terapiją ir individualias konsultacijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2012, 5:31 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:32 AM

Sveikime dalyvauja mūsų kūnas, protas ir siela

Niekas neplanuoja ir nesiruošia tokiam išbandymui kaip vėžio diagnozė. Ši žinia gali būti vienas iš labiausiai žmogų paveikiančių įvykių per visą jo gyvenimą. Tiek patys sergantieji, tiek artimieji gali jaustis prislėgti, išsigandę, pikti, sunerimę, prarandantys viltį. „Visi šie jausmai – tai normalios reakcijos į vėžio diagnozę bei iššūkius, kuriuos kelia pati liga bei jos gydymas,“ – sako VšĮ „Onkopsichologijos ir komunikacijos centro“ psichologė Sandra Birbilaitė, dirbanti su onkologiniais pacientais bei jų artimaisiais septintus metus.

Sveikime dalyvauja kūnas, protas ir siela. Kartu su didele medikų komanda, besirūpinančia kūno sveikimu, psichologai yra šalia, kad kelionėje per ligą padėtų sumažinti emocinę įtampą, siekti geresnės gyvenimo kokybės. Daugelio užsienio tyrimų duomenys rodo, kad profesionali psichologinė pagalba onkologinės ligos akivaizdoje mažina nerimo bei depresijos simptomus, stresą bei nuovargį, pagerina bendrą psichosocialinę sergančiųjų būklę, padeda kontroliuoti skausmą, taip pat trumpėja pacientų buvimo ligoninėje trukmė.

Dėka projekto „Mylintys gyvenimą“ – nemokamos psichologo paslaugos

Psichologinės pagalbos onkologiniams pacientams ir jų artimiesiems poreikis Lietuvoje vis auga, todėl svarbu, jog tokia pagalba būtų prieinama ir pasiekiama. Dėka projekto „Mylintys gyvenimą“, kurio iniciatorė ir rėmėja – tarptautinė farmacijos ir sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“, profesionali pagalba onkologiniams pacientams ir jų artimiesiems yra teikiama nemokamai.

Vilniuje įsikūrusiame „Onkopsichologijos ir komunikacijos centre“, kuris vykdo projektą „Mylintys gyvenimą“, dirba trijų psichologių komanda – Sandra Birbilaitė, Marija Turlinskienė ir Eglė Urbutienė. Centre vyksta ne tik individualios psichologų konsultacijos, meno terapija, taip pat vedamos psichologinės grupės onkologine liga sergantiems, jau pasveikusiems, jų artimiesiems. „Kasdien bendraujame su vėžiu sergančiais žmonėmis ir pagarbiai žavimės jų stiprybe. Jie brangina kiekvieną akimirką, džiaugiasi paprastais kasdieniais stebuklais. Jie – tai mylintys gyvenimą žmonės, būtent todėl ir šiam projektui parinkome tokį pavadinimą. Tačiau sunkių momentų būna visiems ir svarbu, kad tada nemokama pagalba būtų prieinama ir pasiekiama. Pokalbis su specialistu gali išsklaidyti dažnai baime paremtas mintis, padėti prisitaikyti esamoje situacijoje bei pašalinti psichologines kliūtis, kurios trukdo keliauti sveikimo link,“ – apie projekto idėją kalba psichologės.

Darbo dienomis nuo 12 iki 16 val. vėžiu sergantiems žmonėms, jau pasveikusiems bei jų artimiesiems psichologo konsultacijos teikiamos „Onkopsichologijos ir komunikacijos centre“, įsikūrusiame Vilniuje, Trakų g. 9/1 (Pranciškonų rūmai, 103 kab.). Psichologo konsultacijos vyksta ir telefonu – 8 646 46444. Todėl šia galimybe gali pasinaudoti mažų miestelių gyventojai, taip pat gulintys ligoninėse, sunkiai vaikštantys, paliatyvūs, neįgalūs pacientai.

Onkologinė liga be fizinių pokyčių sukelia ir didelį neapibrėžtumo jausmą. Mūsų šalies pacientai psichologinės pagalbos gali tikėtis psichikos sveikatos centruose pagal gyvenamąją vietą, tačiau didžioji dalis pacientų, su kuriais tenka bendrauti, akcentuoja specialistų patyrimą onkologijos srityje. Jiems svarbu, kad psichologai gerai išmanytų ne tik psichologo darbą, bet ir apie onkologines ligas, gydymo šalutinius poveikius bei mokėtų ligos niuansus susieti su paciento išgyvenimais. Taigi, šis projektas – viena iš pirmųjų Lietuvoje iniciatyvų, skirtų padėti sergantiems žmonėms išmokti gyventi su vėžio liga,“ – apie nemokamų psichologo konsultacijų naudą onkologijos srityje kalba projekto „Mylintys gyvenimą“ partnerio VO „Išmokime gyventi su vėžio liga“ pirmininkė Veronika Mickevičienė.

Šią vasarą prasidėjęs projektas „Mylintys gyvenimą“ truks trejus metus. Pirmaisiais projekto metais veiklos vyks tik Vilniuje, vėliau – užsiėmimai bus organizuojami Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje. Taip bus didinamas profesionalios ir specializuotos onkopsichologinės pagalbos prieinamumas ir pasiekiamumas ne tik Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos miestų gyventojams.

Specialiai projektui sukurtas socialinio tinklo „Facebook“ puslapis „Mylintys Gyvenimą“, kuriame galima rasti visą informaciją apie patį projektą bei jo veiklas.

Taip pat lapkričio 23 d. 18 val. onkologine liga sergančias, sirgusias moteris bei jų artimuosius projektas „Mylintys gyvenimą“ kviečia į renginį „Moteris, mylinti gyvenimą“, kuris įvyks Vilniuje Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10). Seminaro metu bus kalbama apie moters kūno grožį, moteriškumą, motinystę, savęs realizavimą, dvasinį augimą ir išlikimą savimi, stiprybės ir palaikymo šaltinius, pagalbą artimajam onkologinės ligos akivaizdoje. Renginyje savo istorijomis dalinsis onkologinę ligą įveikusios moterys, apie tarpusavio pasitikėjimu ir pagarba paremtą gydytojo-paciento santykį kalbės gydytoja-chemoterapeutė, „Onkopsichologijos ir komunikacijos“ centro psichologės pasakos apie specifinius moterų psichologinius išgyvenimus susirgus bei psichologinės pagalbos joms būdus.

Meno terapija – nerimo mažinimui bei geresnei gyvenimo kokybei

Naujai sukurta meno terapijos programa yra parengta atsižvelgiant į specifinius onkologinių pacientų išgyvenimus. „Meno terapija suteikia galimybę onkologine liga sergančiam ar sirgusiam žmogui įvardinti bei išreikšti su liga susijusius jausmus, bendrauti su panašią patirtį turinčiais žmonėmis, ieškoti stiprybės ir palaikymo šaltinių savo gyvenime bei mokytis gyventi svarbiausiame laike – „čia ir dabar“, – apie meno terapijos užsiėmimus pasakoja „Onkopsichologijos ir komunikacijos centro“ psichologė Eglė Urbutienė.

„Šie užsiėmimai „pastato mane atgal į vėžes“, iš kurių mane išmuša savaitės darbai, mintys, tyrimų atsakymų laukimas ar baimė, kurią sukelia silpnesnė savijauta. Veikla grupėje mane nuramina: ne tik tą nesustojantį neramių minčių viesulą, bet ir įsitempusį kūną,“ – dalinasi meno terapijos užsiėmimus lankanti Virginija.

Bus sudaryta ir atskira meno terapijos grupė moterims, sergančioms onkologinėmis ligomis (kiaušidžių, gimdos kaklelio, krūties vėžiu), kurios siejamos su „moteriškais“ žmogaus organizmo aspektais. Grupėje per meno išraiškos priemones bus suteikta galimybė aptarti specifinius onkologine liga sergančių moterų išgyvenimus, susijusius su kūno pokyčiais, seksualumu, moteriškumu, vaisingumu.

Meno terapijos užsiėmimus veda kvalifikuoti psichologai, turintys ilgametę darbo su onkologiniais pacientais bei jų artimaisiais patirtį. 10 užsiėmimų, vykstančių kartą per savaitę, meno terapijos programoje naudojamos įvairios meno išraiškos priemonės - piešimas, muzika, šokis, fotografija, Playback teatras. „Neretai būna sudėtinga net sau pačiai įvardinti, kodėl sunku, kodėl bijau, kuo vardu ta širdyje gyvenanti sumaištis, o kai nupiešiu, kai suklijuoju ar parašau – pamatau iš šono, kas tai yra, įvardinu ir atrandu, jog tai yra įveikiama, tai nėra stipriau už mane,“ – apie meno terapijos užsiėmimus pasakoja onkologinę ligą įveikusi Virginija. Norint dalyvauti meno terapijoje – nereikia išankstinio meninio pasiruošimo ar specialių įgūdžių, svarbiausia – noras dalyvauti.

Sveikatos priežiūros srityje – svarbus verslo įmonių ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimas

Šiuolaikinės verslo įmonės aktyviai dalyvauja visuomenės problemų sprendime: kuria socialines problemas atliepiančius projektus, užtikrina jų finansavimą ir kartu su NVO dalyvauja jų vykdyme siekiant bendrų tikslų visuomenės labui. Plėtodama socialinės atsakomybės programas sveikatos priežiūros ir farmacijos srityje dirbanti bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“ stengiasi gerinti sveikatos apsaugos paslaugų prieinamumą socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms. „Mums šis projektas – tai galimybė prisidėti prie onkologine liga sergančiųjų bei jų artimųjų psichosocialinių sunkumų sprendimo. Tikime, jog vykdydami šią programą kartu su „Onkopsichologijos ir komunikacijos centro“ psichologėmis, galėsime prasmingai padėti bendruomenei, kurioje gyvename ir kuriai dirbame,“ – projekto svarbą pabrėžia bendrovės „GlaxoSmithKline Lietuva“ generalinis direktorius Kęstutis Čereška.

„Onkopsichologijos sritis – dar labai nauja Lietuvoje. Tik dirbdami kartu mes galime plėtoti šią sritį, mažinti „vėžio“ sąvokos stigmą bei padėti žmonėms įveikti onkologinės ligos išbandymą. Rūpestis šalia esančiu, džiaugsmas šia diena, pagarba žmogui, gyvenimo branginimas – tai vertybės, vienijančios žmones, mylinčius gyvenimą - sergančiuosius, šeimos narius, specialistus, dirbančius onkologijos srityje, taip pat šios srities bei paslaugų rėmėjus,“ - projekto svarbą ir naudą ne tik sergantiesiems, jų artimiesiems, bet ir plačiajai visuomenei pabrėžia psichologė Marija Turlinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.