Vaistininko patarimai: kaip išvengti ligų?

Kaip apsisaugoti nuo ligų ir jas įveikti, pataria vaistininkas žolininkas Marius Lasinskas.

Peršalus patartina gerti aviečių lapų arbatą.<br>123rf
Peršalus patartina gerti aviečių lapų arbatą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Valevičienė

Nov 19, 2012, 1:51 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:44 AM

Profilaktika

Raskime vietos dvasiniams dalykams: nuoširdumui, tikėjimui, sąžiningumui, atsakingumui, dosnumui ir meilei. Puoselėkime ir auginkime pozityvų požiūrį. Kurkime nuoširdžius ir teigiamus santykius. Domėkimės sveika gyvensena. Būkime aktyvūs ir reguliariai sportuokime. Palaikykime sveikatą nuoširdžiu darbu.

Iš lietuviškų vaistinių augalų galime profilaktiškai gerti vaistinių isopų (juozažolių), juodųjų serbentų, paprastųjų žemuogių, paprastųjų aviečių lapų ir vaisių arbatas, taip pat šlamagraižių leuzėjų, rausvųjų rodiolių šaknų, rausvažiedžių ežiuolių žolės ir kitų vaistažolių, pasižyminčių adaptogeninėmis, imunostimuliuojančiomis savybėmis, ekstraktus, tinktūras, miltelius.

Taip pat labai svarbu tinkamai maitintis, vartoti daugiau šviežių daržovių ir vaisių, gerti jų sulčių. Šiuo metu tikrai galima iš ūkininkų įsigyti morkų, burokėlių, svarainių, salierų, moliūgų, obuolių, kriaušių, slyvų, vynuogių. Tik nepatingėkime ir leiskime kūnui pasidžiaugti šių gėrybių teikiama nauda ir puikiu skoniu!

Drąsesniesiems siūlau išbandyti Kneipo vandens procedūras, kontrastinius dušus, grūdinančius ir stiprinančius organizmą. Tačiau imantis įvairių sveikatinimo procedūrų siūlau įvertinti ir mėnulio fazių įtaką žmogui. Sveikatinimo ciklus tinka pradėti esant jaunam mėnuliui ir baigti per delčią. Buvimas gamtoje, aktyvus laisvalaikis, teigiamos emocijos – visa tai padeda stiprinti ir didinti organizmo sveikatos resursus.

Jei peršalome

Peršalę išbandykime visas jau žinomas natūralias priemones. Tačiau pirmiausia pabandykime suvokti, kodėl susirgome, kokia to priežastis. Gal ne be reikalo gavome atokvėpio ir progą pagalvoti apie savo gyvenimą. Tuomet bus lengviau imtis tinkamų priemonių sveikatai pataisyti.

Pradėkime gerti įvairias vaistažolių arbatas: juodųjų serbentų, aviečių lapų, šilinių viržių, paprastųjų raudonėlių, vaistinių čiobrelių žolės ir kitas, turinčias eterinių aliejų, bei tas, kurios dezinfekuoja, skystina sekretą. 1–2 šaukštelius žaliavos užplikykime karštu vandeniu, uždengę palaikykime 15–20 min. Pirmomis dienomis arbatas reikėtų gerti 3–4 kartus per dieną po stiklinę 30 min. prieš valgį, o vėliau 2–3 kartus per dieną.

Sloguodami stenkimės kuo dažniau plauti nosies gleivinę šiltu vandeniu su druska. Niekada netraukime nosies išskyrų atgal, visada turėkime vienkartinių nosinaičių ir pūskime laukan. Rytais ir vakarais valykime liežuvį dantų šepetėliu arba specialiai tam skirtu gramdikliu.

Valgykime kuo lengvesnį maistą (daugiau daržovių, vaisių, sulčių), kad neapsunkintume organizmo ir leistume jam ramiai sveikti.

Gripas

Jeigu temperatūra labai aukšta, „laužo kaulus“ – yra tikimybė, kad apsilankė gripo virusas. Tuomet reikėtų naudoti visas priemones, kaip ir peršalus, tačiau efektyviausiai sau galime pagelbėti pirmosiomis dienomis, kol virusas dar nenukeliavo į ląsteles. Todėl pajutus pirmuosius gripo simptomus reikėtų gerti stiprias juodauogių šeivamedžių žiedų, liepų žiedų, vaistinių šalavijų lapų arbatas. Patartina daugiau ilsėtis, nepervargti.

Jėgų atkūrimas

Jeigu jau pasveikome, bet jaučiamės silpni, reikėtų dar savaitėlę skirti sau, sustiprėti: po truputį pradėti sportuoti gamtoje, valgyti maistą, kuriame daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tinka tos pačios priemonės ir augalai, kaip ir profilaktikai, todėl gerkime tonizuojančias, organizmą stiprinančias vaistažolių arbatas: vaistinių isopų (juozažolių), juodųjų serbentų, paprastųjų žemuogių, paprastųjų aviečių lapų ir vaisių, šlamagraižių leuzėjų, rausvųjų rodiolių šaknų arbatas.

Žinoma, nepamirškime skleisti teigiamų minčių sau ir kitiems. Atsiminkime, kad vaistažolės ir kiti natūralūs būdai tik padeda mums susikurti erdvę sveikti, bet nesprendžia mūsų pačių bėdų priežasčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.