Mokslininkai: fiziškai stripresni vyrai gyvena ilgiau

Kai šią vasarą tūkstančiai merginų alpo dėl raumeningų olimpinėse žaidynėse dalyvavusių plaukikų kūnų, turbūt ne vienas jaunas vyras jautė pavydą. Vis tik gera fizinė būklė lemia ne tik daugiau dailiosios lyties dėmesio, bet ir ilgesnę gyvenimo trukmę, teigia mokslininkai. Švedijos ekspertų atliktas tyrimas parodė, kad stipresni berniukai turi didesnį potencialą gyventi ilgiau nei jų silpnesni draugai, rašo dailymail.co.uk.

Paauglystėje stipresniais raumenimis pasižymėję vyrai turėjo 20-35 procentais mažesnę tikimybę mirti jaunystėje arba susirgti širdies liga<br>123rf
Paauglystėje stipresniais raumenimis pasižymėję vyrai turėjo 20-35 procentais mažesnę tikimybę mirti jaunystėje arba susirgti širdies liga<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-22 10:18, atnaujinta 2018-03-15 05:40

Net jei subrendęs vyras užsiaugina papildomų kilogramų, jaunystėje treniruoti ir stipresni raumenys lemia geresnę sveikatą. Mokslininkų komanda sekė daugiau nei milijoną jaunų švedų vyrų (16-19 metų), tarnavusių armijoje, net 24-erius metus. Jų raumenų tvirtumo patikrinimui buvo prašoma atlikti keletą atsispaudimų ir kitų pratimų. Mokslininkai pastebėjo, kad prasčiau pasirodę vyrai neretai gyvendavo trumpiau. Taip pat manoma, kad silpnesni vyrai yra labiau psichologiškai pažeidžiami.

Vykdant tyrimą mirė 26 145 vyrai, dažniausiai pasitaikiusi mirties priežastis buvo atsitiktiniai sužeidimai. Kitos populiarios priežastys – savižudybė, vėžys, širdies ligos bei širdies smūgis.

Trečdalį mirčių lėmė kitos priežastys, kurias mokslininkai bandė sugrupuoti. Pastebėta, kad paauglystėje stipresniais raumenimis pasižymėję vyrai turėjo 20-35 procentais mažesnę tikimybę mirti jaunystėje arba susirgti širdies liga, 20-30 procentų mažesnę tikimybę nusižudyti ir net 65 procentais sumažino psichinių ligų tikimybę.

Silpnesnius raumenis turėjusiems vyrams ankstyva mirtis gresia dažniau, rodikliai panašūs į mirčių nuo nutukimo arba aukšto kraujospūdžio. Pastebėta, kad gyvenimo trukmei žmogaus svoris didesnės įtakos neturi, jeigu raumenys stiprūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.