Gydytojų atsakymai į labiausiai jums rūpimus klausimus

Kaip pašalinti apgamą? Ar galima užsikrėsti erkiniu encefalitu per karvės pieno produktus? Ar ligoniu kasa sumoka už venų operaciją? Ar galima užsikrėsti tuberkulioze? Portalas lrytas.lt savo skaitytojams pateikia „Northway“ medicinos centro šeimos gydytojų atsakymus į labiausiai rūpimus klausimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2012, 11:52 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:46 AM

1. Jau pusę metų kankina skrandžio rūgštingumas. Ką suvalgau - burnoj rūgštu, liežuvis visada pabalęs, apsinešęs geltona, kartais ruda spalva. Rytais geriu "Omeprozolį". Prieš pusę metų "rijau žarną" ir gydytojai sakė, kad yra išvarža. Gal patartumėte, kur galėčiau rimčiau išsitirti ir kaip gydytis.

Greičiausiai jūsų gydymas nepakankamas, jei jus varginantys simptomai tęsiasi. Rekomenduoju apsilankyti pas gydytoją gastroenterologą, kuris jus apžiūrėjęs pakonsultuos, nuspręs, ar reikalinga atlikti papildomus tyrimus ar pakanka tik pakoreguoti gydymą.

2. Kokių reikia dokumentų norint pašalinti apgamą? Kiek laiko tai trunka, kokia paslaugos kaina? Kokiu būdu šalinama?

Pirmiausia rekomenduoju apsilankyti pas gydytoją dermatologą, kuris apžiūrės ir dermatoskopu ištirs jūsų apgamą. Nuo to priklauso ir šalinimo būdas. Pakitęs apgamas šalinamas skalpeliu, apimant dalį sveikų audinių apie jį. Nepakitusio apgamo šalinimas galimas radiochirurginiu būdu. Jei jūs draustas privalomu sveikatos draudimu, ir turėsite šeimos gydytojo siuntimą šalinti apgamus, taip pat bendrą kraujo, šlapimo tyrimą, gliukozės kiekio kraujyje, kraujo krešėjimo tyrimus, bei elektrokardiogramą, tuomet šią procedūrą jums apmokės teritorinė ligonių kasa (TLK). Abu apgamų šalinimo būdai yra neskausmingi.

3. Ar galima užsikrėsti erkiniu encefalitu per karvės pieno produktus t.y. varškę, grietinę (ne iš parduotuvės, o naminę)?

Užsikrėsti erkiniu encefalitu galima vartojant nevirintą ar nepasterizuotą pieną ir jo produktus (varškę, grietinę). Tačiau šis užsikrėtimo būdas yra pakankamai retas. Lietuvoje tai 1,1-13,7 proc. nuo visų sergančių erkiniu encefalitu asmenų.

4. Nerimą kelia mano vyras. Jis daug dirba, maisto pakankamai įsideda į darbą, bet jam beprotiškai krenta svoris. Jis svėrė 75 kg, o dabar tik 62 kg. Kas jam galėtų būti? Sveikata jis nesiskundžia. Kaip galėčiau jam padėti?

Staigus ir ženklus svorio kritimas gali būti rimtos ligos simptomas. Rekomenduočiau, net ir neturint kitų skundų, nuvykti pas šeimos gydytoją konsultacijai ir atlikti pagrindinius profilaktinius kraujo, šlapimo ir instrumentinius tyrimus.

5. Mane ištisai vargina labai dažnas vaikščiojimas į tualetą tiek dieną, tiek naktį. Dirbu poliklinikoje, todėl tyrimus darausi nuolat. Tiek kraujo, tiek šlapimo tyrimai geri. Kas tai galėtų būti? Per 1 valandą tualete apsilankau nuo 2 iki 3 kartų. Naktį - nuo 4 iki 6 kartų. "Uvaminas" nieko nepadeda, arbatžolės taip pat.

Manau, jog jums būtina gydytojo urologo konsultacija. Tai gali būti dirglios šlapimo pūslės simptomai, tačiau diagnozė nustatoma apžiūrėjus pacientą, įvertinus tyrimus, atlikus reikiamus instrumentinius tyrimus.

6. Ar ligonių kasa dengia operacijos lazeriu kainą?

Neaišku, apie kokias operacijas jūs kalbate.   Jei kalbate apie flebektomiją lazeriniu būdu, tuomet ligonių kasa apmoka dalį operacijos išlaidų, jei pacientas yra draustas privalomu sveikatos draudimu, ir turi šeimos gydytojo siuntimą šiai operacijai, taip pat bendrą kraujo, šlapimo tyrimą, gliukozės kiekio kraujyje, kraujo krešėjimo tyrimus, bei elektrokardiogramą.

7. Manau, kad turiu valgymo sutrikimo problemą. Gyvenu mažame mieste, todėl dažnai važinėti pas specialistus neturiu galimybės. Tad norėjau paklausti, ar galiu gydytis pati? Jei taip, kokiais būdais?

  Iš jūsų laiško nėra aišku, kokią problemą jūs turite, kokie simptomai jus vargina, ir kokia yra jūsų somatinė būklė. Manau, jog pradėti spręsti savo problemą turite su šeimos gydytoju.

8. Mano brolis susirgo tuberkulioze, atvira forma. Mūsų šeimos nariai pasitikrino, užsikrėtusių nėra. Ar gydytojai, kurie nustatė broliui diagnozę, galėjo suklysti? Pas brolį plautyje skylė. Ar ji galėjo atsirasti nuo kitos ligos ir ar tai seniai galėjo įvykti. Ar mes galime užsikrėsti nuo jo vėliau?

Jei jūsų broliui nustatyta ši diagnozė, vadinasi jo skrepliuose rasta tuberkuliozę sukeliančių bakterijų. Suklysti šiuo atveju yra maža galimybė. Kaip seniai jūsų brolis serga negaliu atsakyti, tačiau tokie pakitimai neatsiranda staiga. Jei jūs gyvenate kartu ir artimai kontaktuojate, naudojate tuos pačius buities daiktus, indus, apsikrėsti šia liga galimybė visada išlieka.

9. Kodėl jaunam žmogui gali drebėti rankos (alkoholio nevartoja, yra sveikas)?

Rankų drebėjimo priežasčių gali būti įvairių. Tai gali būti mineralinių medžiagų ar vitaminų, tokių kaip kalis, vitaminas B12, magnis trūkumo požymis, žemos gliukozės koncentracijos kraujyje, nervinės įtampos požymis. Rankų tremoras būdingas sergant skydliaukės liga, kai yra hiperfunkcija, taip pat hipertenzija. Rankų drebėjimas gali būti paveldimas. Todėl rankų drebėjimo priežastį galima nustatyti tik pilnai ištyrus pacientą.

10. Ar ligoniu kasa dengia venų operaciją? Ar reikia siuntimo? Ar tiesa, kad be ligonių kasos dengimo operacija kainuoja apie 3000 lt?

Taip, ligonių kasa apmoka dalį operacijos išlaidų, jei pacientas yra draustas privalomu sveikatos draudimu ir turi šeimos gydytojo siuntimą šiai operacijai, taip pat bendrą kraujo, šlapimo tyrimą, gliukozės kiekio kraujyje, kraujo krešėjimo tyrimus bei elektrokardiogramą. Jūsų įvardinta suma be teritorinės ligonių kasos kompensacijos yra apie 3000 Lt ir daugiau, priklausomai nuo taikomo gydymo metodo, slaugos ir t.t.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.