Kuo įveikti tingulį ir pradėti sportuoti?

Kiek kartų esate sau pasižadėję nuo rytojaus gyvenimą pradėti iš naujo - sportuoti, sveikai maitintis, laiku grįžti iš darbo ir daugiau laiko praleisti su artimaisiais? Kada paskutinį sykį šis pažadas buvo išpildytas? Jei ir buvo, tai tik trumpam. Jei jūs iš tiesų norite ryte jaustis žvaliau, o vakare turėti pakankamai jėgų ir energijos bendravimui - pradėkite sportuoti. Pradžia visuomet yra sunki, tačiau sporto nauda yra patvirtinta moksliškai - ši veikla ne tik gerina savijautą, bet ir gydo šūsnį ligų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2012, 10:18 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:53 AM

Lieknesnis kūnas, geresnė sveikata ir gyvenimo trukmė iš dalies yra mūsų pačių rankose. Mokslinių tyrimų duomenimis, sportas - tiesus kelias į geresnę gyvenimo kokybę. Reguliari mankšta ne tik padeda atsikratyti antsvorio, bet ir sumažina riziką susirgti kai kuriomis lėtinėmis ligomis.

Ką reikėtų daryti, jei vis susimąstote apie sporto naudą, bet tingite prisiruošti? Visų pirma, išsirinkite jums patinkančią fizinės veiklos rūšį ir pamažu pradėkite ją mėgautis. Sporto naudos sveikatai ir kasdienybei sąrašas ilgai, o reikalavimai paprasti – juos tereikia vykdyti nuoširdžiai, kantriai ir reguliariai.

Apsauga ir pagalba

Nuolat atliekami tyrimai rodo, kad sportas žmogaus organizmo funkcijas veikia teigiamai. Žinoma, jei sportuojama reguliariai, tinkamai maitinamasi ir laikomasi sveikos gyvensenos principų. Bet kokia fizinė veikla yra naudinga įvairaus amžiaus žmonėms.

Štai JAV Nacionalinė mokslų akademija rekomenduoja pasistengti judėti bent vieną valandą per dieną - bėgioti, lakstyti su šunimi, sportuoti treniruoklių salėje arba mankštintis namuose. Fizine veikla galima pavadinti ir namų ruošos darbus, ir vasarinius pasikapstymus sode už miesto. Svarbiausia - fizinis aktyvumas.

Kokių ligų galima išvengti?

Siekiant palaikyti imuninę sistemą ją būtina stiprinti kasdien. Tačiau daugelis iš mūsų to nedaro tol, kol nesuserga arba. Paprastai griebiamės vaistų, bet retai pasvarstome, kad viso to priežastis - netinkamas gyvenimo būdas. Prevencija nuo daugelio klastingų ligų turėtų prasidėti kasdieniu fiziniu aktyvumu.

Reguliari fizinė veikla padeda stiprinti širdies raumenis, sumažina kraujospūdį, padidina „gerojo“ cholesterolio kiekį ir sumažina „blogojo“. Sportuojant geriau cirkuliuoja kraujas, pagerėja širdies veikla. Fizinis aktyvumas sumažina riziką patirti širdies smūgį ir padeda kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio.

Kovojantiems su nutukimu sportas - geriausias draugas. Tiesa, fizinę veiklą teks derinti su sveika ir subalansuota mityba. Reguliarus sportas padeda sumažinti kūno riebalų kiekį ir padidinti raumenų masę.

Fizinę veikla naudinga ir sergant II tipo diabeto. Sportas paskatina svorio mažėjimą, taip padedamas kontroliuoti šią ligą. Atsikračius svorio, padidėja jautrumas insulinui, susireguliuoja cukraus ir cholesterolio kiekis kraujyje, sumažėja kraujo spaudimas – visa tai labai svarbu diabetu sergantiems žmonėms.

Daugelis specialistų nugaros skausmus siūlo gydyti ne vaistai, o tam tikromis fizinės veiklos rūšimis. Tarkim, plaukimu. Nugaros skausmą taip pat galima sumažinti arba jo išvengti atliekant tam tikras fitneso programas, kurių pagrindas - raumenų stiprinimo ir kūno lankstumo lavinimo pratimai.

Be teigiamo poveikio sveikatai, didžiausias fizinio aktyvumo privalumas - šviesios mintys. Dažnas sportuojantis pripažins, kad po rytinio bėgiojimo jaučiasi žvalus, o valanda sporto klube atperka visus darbo dienos vargus. Jausmas, užplūdęs po treniruotės dažnai apibūdinamas kaip euforija.

Fizinis aktyvumas padeda ir tiems, kuriuos vargina nemiga. Fiziniai pratimai leis jums greičiau pasinerti į gilų miegą. Tik nereikėtų mankštintis prieš pat miegą, nes jausitės per daug energingi ir negalėsite greitai užmigti.

Nuo ko pradėti?

Nuo savęs. Kitas žmogus gali jus įkvėpti pokyčiams, tačiau darbą turėsite atlikti pats. Jums nereikia išradinėti dviračio, tiesiog pradėkite mankštintis. Trumpa rytinė mankšta ir vėsus dušas jums suteiks žvalumo. Ir tai - pirmasis žingsnis. Pradėkite reguliuoti savo mitybą.

Daugelis žmonių teigia neturintys tam laiko, bet atminkite, kad bet kokia fizinė veikla geriau, negu nieko. Norint didinti fizinį krūvį, nebūtina bėgti į artimiausią sporto klubą. Išsisukinėjimai apie tai, kad sportas - brangus malonumas, tėra pasiteisinimas mūsų tingumui.

Sportuokite bent po pusvalandį per dieną. Jeigu norėsite būti fiziškai aktyvesni, numesti svorio ar pasiekti tam tikrų rezultatų, jums teks didinti apkrovą. Jei sportas jums reikalingas tik dėl geresnės savijautos, užteks ir trumpos kasdienės mankštos, ilgesnio pasivaikščiojimo gryname ore ir organizmo neapkraunančios mitybos.

Vis dar abejojate? Įsigykite abonementą į vieną treniruotę arba pasikalbėkite su kasdien bėgiojančiu žmogumi. Sportuojantys asmenys pažers jums krūvą argumentų, kodėl verta nugalėti tingumą ir ryžtis kasdieniai fizinei apkrovai. Pradėję nuo paprasčiausių pasivaikščiojimų, po mėnesio pastebėsite, kaip kinta jūsų poreikiai ir prioritetai - valgysite mažiau ir sveikai, jūsų organizmas reikalaus gaivaus oro ir judėjimo, o kūnas - veiksmo, kuris jį ir išsunks, nuvargins, bet atpalaiduos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.