Patarimai nėščiosioms, kaip įveikti pykinimą

Toksikozė – bene pagrindinė nėščių moterų problema. Tiesa, jei vienos jos beveik nejaučia, tai kitos kankinasi ne vieną mėnesį. Kaip galima palengvinti ar net įveikti šį negalavimą? Jūsų dėmesiui specialistų ir patyrusių mamų patarimai, rašo mama12.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-27 18:53, atnaujinta 2018-03-15 01:48

1. Būtent toksikozės metu moteris ima suprasti, nuo kokių dirgiklių ją pykina. Todėl ji turėtų šių darbų ar maisto vengti. Pavyzdžiui, nemaudyti pačiai šuns ar neplauti unitazo, paprašyti vyro išnešti šiukšlių kibirą arba išplauti indus.

Beje, kačių mylėtojos turėtų žinoti, kad nėščiosioms nerekomenduojama turėti kontaktų su augintinio išmatomis, nes jose yra vaisiui kenksmingų bakterijų.

Jei nėra kam atlikti šių nemalonių darbų, pasistenkite juos palengvinti: kvėpuokite per burną, sulaikykite kvėpavimą, užsikimškite nosį, uostykite ką nors malonaus tuo metu.

Jei jus pykina valantis dantis, juos valykitės trumpai ir ne taip kruopščiai, o po to pasinaudokite specialiu burnos skalavimo skysčiu arba dantims skirtu siūlu. Taip pat galite pamėginti pakeisti dantų pastos rūšį.

2. Jei jus kankina rytinis pykinimas, reikėtų ko nors lengvo suvalgyti prieš einant miegoti. Taip pat ant naktinio stalelio galite laikyti stiklinę vandens ar kokį nors vaisių.

Ryte užsiimkite jums malonia veikla: pamedituokite, pasivaikščiokite, paskaitykite knygą.

3. Jei organizmas sunkiai priima maistą, geriau valgyti po mažiau, bet dažniau. Valgykite šešis kartus per dieną, kad nesumažėtų cukraus lygis kraujyje ir nepradėtų pykinti.

4. Nevalgykite sunkiai virškinamų produktų. Pavyzdžiui, aštrių, keptų, riebių.

Nėščiosios maisto racioną geriausiai sudaryti iš greitai įsisavinamų produktų: sriubų, jogurtų, įvairių skysčių ir maisto, kuriame gausu angliavandenių.

Daug maistingų medžiagų yra sūryje, žuvyje, pupelėse, riešutų aliejuje ir gaminiuose iš neskaldytų grūdų bei kalakutienoje ir veršienoje.

Jei nėštumo laikotarpiu ypač stipriai pykina ir dažnai vemiate, gerkite daugiau vandens ir kasdien valgykite „vandeningus“ produktus. Pavyzdžiui, daržovių sriubą arba arbūzus. Jie padeda sumažinti pykinimą.

5. Nustatykite, nuo kurių produktų jūsų virškinamojo trakto veikla pagerėja. Pasistenkite juos įtraukti į savo mitybos racioną.

6. Jei jums visiškai nesinori nieko valgyti ir gerti, prisiverskite suvalgyti bent šiek tiek ar atsigerkite vandens.

7. Pasistenkite dažniau vaikštinėti gryname ore, keisti aplinką ir užsiėmimą. Leiskite laisvalaikį ten, kur geriau jaučiatės.

8. Kai kurios nėščiosios geriau jaučiasi vairuodamos mašiną, o ne sėdėdamos keleivio kėdėje. 9. Pasistenkite į buities darbus įtraukti savo vyrą ir kitus namiškius. Būtinai pasakykite vyrui, ko negalite pakęsti tuo nelengvu laikotarpiu: jis turėtų su tuo susitaikyti.

Nebijokite įtraukti vyrą į buities darbus net ir tada, jei jis prie to nepripratęs. Juk jūs nešiojate jūsų abiejų kūdikį ir jis privalo jums padėti.

10. Planuokite savo dieną iš anksto ir venkite erzinančių dalykų. Pasistenkite valgį gaminti tik tomis dienomis, kai geriau jaučiatės ir iš karto bent vienai dienai į priekį. Pirkite tuos maisto produktus, kuriuos lengva paruošti.

11. Pasistenkite mažiau jaudintis. Jei jūsų gyvenimo būdas ir darbas yra susiję su nuolatiniu stresu, keiskite pamažu arba iš karto, nes svarbiausia – vaiko ir jūsų sveikata.

12. Dėvėkite tik patogius ir laisvo stiliaus drabužius iš natūralių audinių.

13. Kai kurioms toksikozę įveikti padeda miegas. Todėl pasistenkite miegoti tiek, kiek galite sau leisti.

14. Prieš miegą pasiklausykite ramios muzikos, pasivaikščiokite, skaitykite mėgstamą knygą, pakalbėkite su vyru apie ką nors malonaus ir kartu su juo pabendraukite su mažyliu pilve.

15. Stenkitės mąstyti pozityviai. Daugiau bendraukite su tomis draugėmis, kurios išgyveno tą patį ar kažką panašaus. Ypač svarbu nusiteikti pozityviai, jei turite vyresnių vaikų. Kitaip jie pradės galvoti, kad nėštumas – kažkas labai negero.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.