Kokie žmonės dažniau suserga melanoma?

Iki šiol manyta, kad raudonplaukiai dažniau suserga odos vėžiu, nes jų oda yra šviesesnė nei kitų. Todėl raudonplaukiai yra mažiau apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių. Tačiau Masačiusetso ligoninės specialistai, vadovaujami daktaro Davido Fisherio išsiaiškino, kad ne ultravioletiniai spinduliai, o pats odos pigmentas sukelia melanomą, rašo „The Daily Mail“.

Dažniausiai odos vėžiu suserga šviesaus gymio žmonės, tačiau pasitaiko ir išimčių.<br>123rf
Dažniausiai odos vėžiu suserga šviesaus gymio žmonės, tačiau pasitaiko ir išimčių.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-28 22:39, atnaujinta 2018-03-15 00:59

Daktaro D. Fisherio tvirtinimu, šis atradimas suteikia galimybę geriau suprasti odos vėžio vystymosi mechanizmus, kuriant naujas apsisaugojimo priemones, darančias tiesioginę įtaką pigmentui ir tuo pačiu apsaugančias nuo ultravioletinių spindulių.

Taigi, specialistai išsiaiškino, kaip onkologinė liga vystosi priklausomai nuo odos pigmento tipo. Tamsiaodžių ir tamsius plaukus turinčių žmonių pigmentas – tamsios spalvos, o šviesiaplaukių ir raudonplaukių – šviesus pigmentas. Būtent šviesių žmonių pigmentas itin prastai apsisaugo nuo ultravioletinių spindulių. Todėl melanoma gali atsirasti net tose vietose, kurios pridengtos nuo saulės.

Mokslininkai atliko tyrimus su pelėmis, kurios buvo atskirtos į dvi grupes: su padidėjusia tamsaus odos pigmento arba šviesaus odos pigmento koncentracija. Po to pelėms buvo suaktyvintas vėžinis genas.

Per kelis mėnesius pusei pelių su šviesiu odos pigmentu išsivystė melanoma. Štai kitoje grupėje melanoma išsivystė vos keliems gyvūnėliams. Тada ir kilo klausimas: ar pats pigmentas kancerogeninis? Padaryta išvada, kad cheminiu būdu pašalinus šviesius pigmentus, galima apsisaugoti nuo vėžio. Vadinasi, iš tikrųjų kaltas pats pigmentas.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.