Vyras be riebaus kepsnio – ne vyras?

Tai, kad save gerbiančiai moteriai yra būtina retkarčiais paaimanuoti dėl savo kūno linijų ir griebtis pačių keisčiausių pasaulyje egzistuojančių dietų – jokia ne naujiena. Tačiau įdomu, kaip savo formomis rūpinasi vyriškosios giminės atstovai. Kodėl nutiko taip, kad būtent jie yra labiausiai pažeidžiami civilizacijos rykšte vadinamų širdies ir kraujagyslių ligų?

Valgyti sočiai ir riebiai – Lietuvoje nuo seno išlikęs prabangos ženklas.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Valgyti sočiai ir riebiai – Lietuvoje nuo seno išlikęs prabangos ženklas.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 30, 2012, 7:40 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:11 AM

Tyrimų bendrovės „Sprinter tyrimai“ atliktas šalies gyventojų mitybos įpročių tyrimas parodė, kad vyrų ir moterų mityba ir požiūris į sveiką gyvenseną skiriasi. Paaiškėjo, jog Lietuvos moterys labiau rūpinasi savo lėkštės turiniu nei vyrai – per pastaruosius metus savo mitybą mėgino keisti daugiau nei trečdalis moterų. Tarp vyrų tokių buvo tik penktadalis.

Trečdalis apklaustų moterų patikino, kad norėtų valgyti mažiau, 37 proc. jų norėjo valgyti daugiau daržovių, 26 proc. – vartoti mažiau gyvulinių riebalų. Tarp vyrų maisto porcijas mažinti norėtų tik 17 proc., apie vaisus ir daržoves galvoja 23 proc., o gyvulinių riebalų bent iš dalies atsisakyti norėtų tik penktadalis apklaustų vyrų. 29 proc. vyrų apskritai atsakė nemanantys keisti savo mitybos įpročių.

Gyvuliniai riebalai – neatsiejama raciono dalis

Sunku įsivaizduoti vyrą, kuris pietums nepajėgtų suraityti bent kelių cepelinų, aplietų storu spirgučių ir grietinės padažu. Valgyti sočiai ir riebiai – Lietuvoje nuo seno išlikęs prabangos ženklas. Tyrimo metu paaiškėjo, kad šis stereotipas gajus iki šiol – riebią mėsą dažniau valgo vyrai, gaunantys didesnes pajamas.

Bent kartą per dieną riebią mėsą valgo 19 proc. apklaustų vyrų, sviestą – 35 proc., grietinę – 29 proc. riebų sūrį – 8 proc., riebią varškę – 6 proc. Atsisakyti šių skanėstų mūsų vyriškiams nesinori.

Tačiau statistika liudija, kad vyrai Lietuvoje gyvena 10 metų trumpiau nei moterys, o medikai tvirtina, kad pagrindine mirties priežastimi Lietuvoje ilgus metus išlieka širdies ir kraujagyslių ligos. Viena iš svarbių širdies negalavimų priežasčių – dėl riebaus maisto didėjantis ir kraujagysles užkemšantis cholesterolis.

Tad ar yra kokia kita išeitis kovai su cholesteroliu?

Išeitis – „gerasis“ cholesterolis

Nors skamba kiek juokingai, tačiau iš tiesų kovoti su cholesteroliu gali padėti kitoks – „geresnis“ – cholesterolis! Jis turi ir kitą pavadinimą – augaliniai steroliai. Augalinių sterolių galime gauti iš saulėgrąžų, dygminų, kukurūzų, alyvų aliejaus arba šių aliejų pagrindu pagamintų produktų. Atradus, kad, vartojant augalinių sterolių, galima natūraliomis priemonėmis sumažinti cholesterolio kiekį, mokslininkai kibo į darbą išgauti sterolius iš augalų ir sukoncentruoti didesnius jų kiekius. Pirmieji produktai bei maisto papildai jau atsiardo ir parduotuvių bei vaistinių lentynose.

Pavyzdžiui, sviesto ir margarino skyriuje jau galime įsigyti tepaus riebalų mišinio „Flora pro.activ“ su augaliniais steroliais, kuris parduodamas daugiau nei 30 šalių. Nepriklausomais tyrimais produkto teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui kraujyje jau patvirtino Europos Sąjungos kontroliuojančios institucijos, taip pat Norvegijos, Islandijos, Izraelio, JAV, Šveicarijos Brazilijos, Australijos, Naujosios Zelandijos, Japonijos ir kitų šalių atsakingos valstybinės institucijos.

Skonis tas pats, poveikis – priešingas

Lietuviai šį produktą kol kas tik ragauja ir stebisi. Iš tiesų neįprasta – tai, ko anksčiau vengėme, dabar tapo sveikatai naudingu produktu.

Net ir skeptikams pabandyti verta – moksliniais tyrimais įrodyta, kad „Flora pro.activ“ sudėtyje esantys augaliniai steroliai sumažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, kasdien suvalgant reikiamą augalinių sterolių kiekį. „Unilever“ kompanijos gaminamo produkto sudėtyje esančių augalinių sterolių poveikis cholesterolio mažinimui yra pagrįstas 40 klinikinių studijų įvairiose pasaulio šalyse.

Kadangi Lietuva yra tarp pirmaujančių Europos šalių pagal padidinto cholesterolio kiekį gyventojų kraujyje, o mitybos įpročių keisti neskubame, belieka bent parduotuvėje vietoj sviesto pakelio pasirinkti tai, kas žada paprastesnį problemų sprendimą, neatsisakant taip mėgstamų produktų.

Tyrimas atliktas „Unilever“ užsakymu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.