Užsikrėtę ŽIV labiausiai bijo vienatvės

Kodėl visuomenė atstumia tuos, kurie yra užsikrėtę ŽIV? Apie tai pokalbis su psichologe Jurga Dapkevičiene, konsultuojančia ŽIV užsikrėtusius žmones.

Užsikrėtę ŽIV bijo vienatvės.<br>123rf
Užsikrėtę ŽIV bijo vienatvės.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Aušrinė Šėmienė ("Gyvenimo būdas")

2012-12-03 20:27, atnaujinta 2018-03-14 21:58

– Kaip reaguoja žmonės, sužinoję, kad yra užsikrėtę ŽIV?

– Emocinis šokas, stresas, baimė, nerimas, nesaugumas, įtampa, bejėgiškumas ir neviltis, sielvartas, liūdesys, kaltė, gėda – tai būsenos, kurias dažnai patiria žmonės, sužinoję, kad yra užsikrėtę ŽIV.

Kartais jie pradeda labai stipriai bijoti mirties. Taip nutinka ne vien dėl potencialiai mirtinos ligos, kuri šiuo metu gana gerai kontroliuojama, bet ir iš baimės būti atstumtam. Natūralu bijoti ne vien fizinės, bet ir socialinės mirties.

– Atstumiantis aplinkinių elgesys neskatina bendrauti. Tikriausiai dėl to daugelis net nenori žinoti, kad yra užsikrėtę?

– Kai kurie žmonės atsisako atlikti ŽIV testą, nes nenori susidurti su problemomis, kurios iškiltų sužinojus, kad esi užsikrėtęs.

– Kodėl sveikieji linkę smerkti užsikrėtusius?

– Daugybė ligų yra mūsų nepakankamai sveikos ir nepakankamai atsakingos gyvensenos pasekmė. Tačiau tik kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, AIDS, sirgti gėda.

ŽIV užsikrėtusiems žmonėms priskiriama pašlijusi vertybių sistema, žema moralė, silpna valia, negatyvus gyvenimo būdas ir kitos blogybės. Tampa nesvarbu, ką gero ŽIV užsikrėtęs žmogus yra padaręs, ką gero dar galėtų padaryti.

Užsikrėtusių bijoma ir dėl mitų, peršančių mintį, esą ŽIV – lengvai užkrečiama infekcija, o užsikrėtusiojo laukia greita ir skausminga mirtis. Bet medikai žino daug ligų, kuriomis užsikrečiama lengviau ir kurios yra ne mažiau pavojingos.

Jei užsikrėtęs žmogus vartojo narkotikų, teikė lytines paslaugas, turėjo lytinių santykių su tos pačios lyties žmogumi ar yra kalėjęs, jis patiria dvigubą, trigubą pasmerkimą. Bet niekas nemąsto apie tai, į kokį gyvenimo kampą šis žmogus buvo įspraustas, kad taip elgėsi.

Užsikrėtusieji kartais tampa ir atpirkimo ožiais, ant kurių išliejama agresija ir pyktis, susikaupę žmonių širdyje dėl jų pačių nelaimių.

– Kaip turėtume elgtis su užsikrėtusiaisiais?

– Kiekvieną žmogų savo požiūriu galime auginti ir brandinti, bet galime ir pastūmėti į destrukciją – svaigalų vartojimą, neatsakingą elgesį, galiausiai – savižudybę.

Nekurkime getų nei miestuose, nei širdyse. Liga neturėtų tapti priežastimi daryti apibendrinimus apie žmogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.