Gydytojos lūpomis apie rytinio pykinimo priežastis ir pasekmes

Po naujienų apie Kembridžo hercogienės Kate nėštumą visas pasaulis seka, kaip ji laikosi. Keletą dienų Kate dėl stipraus rytinio pykinimo praleido ligoninėje. Ją Kate paliko ketvirtadienį. Lrytas.lt susisiekė su „Antiaging“ klinikos gydytoja akušere-ginekologe ir pabandė išsiaiškinti, kas sukelia stiprų pykinimą nėštumo metu ir kokios galimos to pasekmės.

Gydytoja teigė, kad stiprus pykinimas gali kankinti, kai moteris laukiasi mergaitės, dvynukų, jeigu anksčiau turėjo skrandžio problemų.<br>123rf
Gydytoja teigė, kad stiprus pykinimas gali kankinti, kai moteris laukiasi mergaitės, dvynukų, jeigu anksčiau turėjo skrandžio problemų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Dec 7, 2012, 11:30 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:38 PM

Gydytoja patikino, kad pykinimas nėštumo metu yra įprastas reiškinys. Apie 75 proc. nėščiųjų vargina mažesnis ar didesnis pykinimas arba vėmimas. Jį sukelia organizmo reakcija į vaisių, kaip svetimkūnį.

Besilaukiančių moterų būklė priklauso nuo to, kiek jos vemia. Pavyzdžiui, jeigu moteris vemia dešimt kartų per dieną, ji netenka daug skysčių. Dėl to gali sutrikti širdies veikla, apimti silpnumas. Daug vemiančios nėščiosios nebetoleruoja maisto, skysčių. Todėl jas būtina guldyti į ligoninę ir reikiamas organizmui medžiagas sulašinti per veną.

Tokių moterų pasitaiko ir Lietuvoje. Gydytoja tikino, kad per dieną vien Antakalnio klinikose paguldomos bent dvi stipraus pykinimo kamuojamos nėščiosios. Dalis jų yra paguldomos į dienos stacionarą: dieną susilašina skysčių, o nakčiai grįžta namo. Kai kurioms skiriami raminamieji, nes dalis gimdyvių vemia ir naktimis. Tai – sunkūs atvejai.

Visoms, kurias kankina stiprus rytinis pykinimas, gydytoja patarė per dieną išgerti mažiausiai du litrus vandens. Ryte, dar neatsikėlus iš lovos, ką nors suvalgyti, pagulėti ir tik tada keltis. Taip nuraminamas vegetacinis centras smegenyse ir sumažinamas skrandžio dirglumas.

„Nėščiosioms reikėtų vartoti imbierą. Jį galima naudoti visomis formomis: imbieriniai saldainiai, sausainiai, arbata, imbierinės tabletės. Šios tabletės visiškai nekenksmingos“, – vardijo akušerė-ginekologė.

Taip pat galima nuolat kramsnoti riešutus. Juos nuryti tik tada, kai susidaro skysta košelė. Anot gydytojos, riešutų sultys ramina skrandį.

Gydytoja teigė, kad stiprus pykinimas gali kankinti, kai moteris laukiasi mergaitės, dvynukų, jeigu anksčiau turėjo skrandžio problemų. Taip pat itin stiprus pykinimas pasireiškia, kai moteris nenori nėštumo arba yra itin liekna.

Reikėtų pastebėti, kad Kembridžo hercogienė jau kurį laiką JAV interneto svetainėse pristatoma kaip anoreksija sergančios moters pavyzdys. Tokios antraštės papiktino Kate, o jos atstovai griežtai neigė, kad ji turi mitybos sutrikimų. Tačiau paauglystėje buvusi gana putli, šiandien hercogienė dėvi mažiausio dydžio drabužius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.