Nauji dantys – po vieno vizito pas gydytoją? Taip!

Šiuolaikinės technologijos ir kokybiški implantai daro stebuklus. Turbūt daugelis nustebsite sužinoję, kad turėdami beviltiškai sugedusius dantis ar jų visai neturėdami jau po vieno vizito pas odontologą galėsite džiaugtis naujais dantimis.

Kompiuterinis planavimas leidžia dantimis džiaugtis jau po vieno vizito pas odontologą.
Kompiuterinis planavimas leidžia dantimis džiaugtis jau po vieno vizito pas odontologą.
Daugiau nuotraukų (1)

Romas Karalius

2012-12-10 09:49, atnaujinta 2018-03-14 18:18

Unikalūs dantų atkūrimo sprendimai padeda ir tiems, kuriems dėl sunykusio žandikaulio anksčiau tradiciškai buvo rekomenduojamos ilgo gydymo reikalingos kaulo priauginimo operacijos.

Visa tai įmanoma ne tik užsienyje – pažangiausius dantų atkūrimo metodus taiko ir Lietuvos odontologai, o pacientai patvirtina, kad šis gydymas veiksmingas ir sėkmingas.

Tikra revoliucija odontologijoje – kompiuterinis gydymo dantų implantais planavimas. Šios srities pradininkė – pasaulio dantų implantų rinkos lyderė Švedijos kompanija „Nobel Biocare”. Ji sukūrė kompiuteriu planuojamą dantų atkūrimo implantais metodiką, kurią pavadino „NobelGuide”.

Daug metų nuo parodontozės gydęsis ir nuimamąjį protezą nešiojęs vilnietis Mindaugas Karalevičius sako išsigelbėjimą radęs tik sostinės odontologo Broniaus Sidaravičiaus kabinete.

„Kiti man sakė, kad gydytis reikės ilgai ir skausmingai, mat parodontozė ardo kaulą. Norint įsriegti implantus, būtinos kaulo priauginimo operacijos. Bet B.Sidaravičius nuramino – kompiuterinis planavimas padarė perversmą. Neturėjau nė vieno viršutinio danties, tačiau jau po pusantros valandos išėjau turėdamas visus dantis”, – savo sėkmingo gydymosi istoriją prisimena 60 metų vyras.

Prieš ketverius metus jis tapo pirmuoju Lietuvoje, kuriam buvo taikomas gydymas pagal „Nobel Biocare” sukurtą unikalią „NobelGuide” metodiką.

Ta pati pažangi dantų atkūrimo metodika padėjo ir pramogų versle dirbančiai 50 metų kaunietei Laimai.

„Buvau praradusi bet kokią viltį – mano burnoje buvo likę tik 20 beviltiškai sugedusių dantų, į kuriuos įsimetė infekcija, juos reikėjo skubiai šalinti. Apie nuimamuosius protezus net negalėjau pagalvoti.

Dabar visiems sakau – man nusišypsojo Dievulis. Internete radau informacijos apie naujas dantų atkūrimo metodikas ir kaunietį gydytoją Simoną Bankauską. Praėjus kelioms dienoms po implantavimo jau stovėjau ant scenos ir negalėjau atsidžiaugti plačia šypsena”, – pasakoja moteris.

Pasak M.Karalevičių gydžiusio odontologo B.Sidaravičiaus, kompiuterinis planavimas gydant dantų implantais turi daugybę pranašumų.

Chirurginė dantų implantavimo procedūra suplanuojama ypač tiksliai ir kruopščiai, o gydymas – trumpas. Tiek implantuojant, tiek po procedūros neskauda, gijimas – greitas ir sklandus.

Pažangios metodikos ir kokybiški implantai leidžia tuoj po procedūros pritvirtinti laikinuosius, o tam tikrais atvejais – ir nuolatinius dantis.

Kompiuterinė tomografija leidžia sukurti virtualų trimatį žandikaulio, minkštųjų audinių ir būsimų dantų vaizdą, nustatyti geriausią implantų padėtį.

B.Sidaravičius pabrėžia, kad sriegiant dantų implantus labai svarbu žandikaulyje jiems parinkti tinkamiausią vietą – turi pakakti kaulo, jis turi būti sveikas, kad tvirtai laikytų naujus dantis.

Sukūrus kompiuteryje tikslų erdvinį žandikaulio modelį, tai padaryti labai lengva, o svarbiausia – saugu. Svarbu tai, kad pacientui individualiai suplanuotą kompiuterinį gydymo modelį galima labai paprastai, tiksliai ir saugiai taikyti per implantavimo procedūrą. Chirurginės procedūros gidas tiksliai nurodo, ką, kur ir kaip implantuojantis odontologas turi daryti.

Daugelį dantų praradusiai, sunykusį, ploną žandikaulį turinčiai kaunietei Laimai odontologai taip pat rekomendavo priauginti kaulo.

„O tam būtų tekę skirti vos ne dvejus metus, jau nekalbant apie procedūrų skausmingumą. Dirbu pramogų versle, daug keliauju, nuolat bendrauju su žmonėmis. Gyvenimas be dantų man – visiška prapultis”, – sako moteris. Kitas variantas – nuimamieji protezai – penkiasdešimtmetei buvo tolygus sprendimui išeiti į pensiją.

Laima kreipėsi į kaunietį gydytoją, Dantų priežiūros centro (DPC) vadovą S.Bankauską, taip pat taikantį dantų atkūrimo metodiką „NobelGuide”.

Moteriai kompiuteriu buvo suplanuota gydymo eiga ir pritaikyta unikali „Nobel Biocare” bedančių gydymo metodika – „All-on-4”, kai visi vieno žandikaulio dantys uždedami ant 4 implantų.

„Gydytojui pasakiau: „Nenustebkite, jeigu pašoksiu ir pabėgsiu.” Labai bijojau skausmo. Tačiau visai neskaudėjo”, – gydymą prisimena Laima.

Moters žodžius patvirtina ir vilnietis M.Karalevičius: „Mes, vyrai, labai bijome dantų skausmo. Eidamas pas odontologą nerimavau ir aš. Tačiau viskas buvo atlikta labai greitai ir visai be skausmo. Jo nejutau nei per procedūrą, nei po jos. Tuoj pat galėjau valgyti, šypsotis, gyventi įprastu ritmu. Antrą kartą eičiau drąsiai!”

„Viena svarbiausių tradicinės implantologijos problemų – implantų prigijimo laikas, – teigia S.Bankauskas. – Kai taikomos įprastos, mano manymu, gerokai pasenusios implantavimo metodikos, kol implantai prigyja, pacientai turi būti visai be dantų arba tenkintis išimamaisiais laikinaisiais protezais. Tai tęsiasi 2–6 mėnesius.”

Gydytojo teigimu, daugeliui žmonių tai didelė fizinė, psichologinė ir netgi socialinė problema. Šiuolaikinė implantologija, kurios pradininkė yra „Nobel Biocare”, šią problemą jau išsprendė. Kompanija sukūrė metodiką, pagal kurią, įsodinus implantus, ant jų iš karto uždedami laikinieji ar iš anksto individuliai suprojektuoti ir pagaminti nuolatiniai dantys.

„Be to, pagal „NobelGuide” metodiką atliekamas pažangus belopis implantavimas, kai gleivinė nepjaunama, neapnuoginamas kaulas, nereikia siūti. Padaroma tik nedidelė implanto skersmens dydžio skylutė, į kurią įsodinamas implantas. Po to pacientai nepatiria jokių nemalonių pojūčių.

Kai taikomas tradicinis implantavimas, pooperacinis laikotarpis yra gana skausmingas, operuotos vietos tinsta, pamėlynuoja”, – pasakoja Kauno odontologas.

Gydytojas S.Bankauskas apskaičiavo, kad taikant „NobelGuide” metodiką gydymas trunka iki šešių kartų trumpiau nei implantuojant tradiciniu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.