Norintiems turėti tiesius dantis - nesimatančios vidinės kabės

Ar man ne per vėlu tiesinti dantis? Toks klausimas dažnai kyla vyresnio amžiaus žmonėms, įsitikinusiems, kad taisyti sąkandį galima tik paauglystėje. Šią nuostatą keičia gydytojai ortodontai – jų pacientais vis dažniau tampa dantis ištiesinti panorę brandaus amžiaus žmonės, kurie to padaryti negalėjo paauglystėje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2012, 11:37 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:28 PM

Didesnės ar mažesnės ortodontinės problemos užklumpa net devynis iš dešimties žmonių.

Ne visada jos pastebimos – kartais netaisyklingą sąkandį ar nelygius dantis gali pamatyti tiktai specialistas – gydytojas ortodontas.

Į nedidelį trūkumą žmogus neretai numoja ranka. „Ko nematau, dėl to ir širdies neskauda”, – sako dažnas.

Bet bėgant metams maža ir nepastebima problema gali virsti rimtu sveikatos sutrikimu, kurį įveikti bus dar sunkiau.

Todėl net ir tais atvejais, kai ortodontinė problema nėra labai ryški, reikėtų pradėti gydytis. Ne tik dėl to, kad ankstyvos stadijos ortodontinės problemos įveikiamos gana nesunkiai.

Įsisenėjusi problema gali tapti įvairių negalavimų priežastimi, apsunkinti kitų burnos ligų gydymą, pavyzdžiui, trukdyti įsodinti implantus.

Gydytojams tenka matyti pacientų, kuriems kreivi dantys ar netaisyklingas sąkandis – ne tik estetinė problema. Dėl netaisyklingai sudygusių dantų jiems būna sutrikusios kramtymo, rijimo funkcijos, tai net kliudo kalbėti. O kai žmogus negali kokybiškai sukramtyti maisto, vystosi ne tik burnos, bet ir skrandžio bei virškinamojo trakto ligos.

Kreivus dantis dažniau puola ėduonis, jie greičiau genda. Mat maisto likučiai lengviau prilimpa prie kreivų dantų paviršių ar įstringa nelygiuose tarpdančiuose, o tai skatina ir ėduonį, ir dantenų uždegimą.

Prižiūrėti ir taisyti netinkamai išdygusius dantis taip pat sudėtingiau – kartais net neįmanoma jų gydyti, tenka pašalinti.

Toje vietoje įsodinti implanto taip pat gali būti neįmanoma, tad anksčiau ar vėliau neišvengiamai prireiks ortodonto pagalbos.

Kai sąkandis taisyklingas, dantys vieni kitiems tampa atrama, ir valgant tolygiai paskirstomas krūvis. O kai sąkandis netaisyklingas, vieni dantys šiek tiek tinginiauja, o kitiems tenka dvigubas krūvis. Dėl to didėja rizika jų netekti – dėl per didelio krūvio dantys greičiau dyla, gali nuskilti ar nulūžti.

Galiausiai netaisyklingas sąkandis ir nelygūs dantys gali tapti kliūtimi protezuoti dantis vyresniame amžiuje. Jeigu yra per mažai vietos, kad būtų galima įsodinti dirbtinį dantį, pirmiausia būtinas ortodontinis gydymas, tik po to galima dėti implantą arba tiltelį.

Dar daug vyresnio amžiaus žmonių nesiryžta taisyti sąkandžio, tiesinti dantų, nes bijo, kad teks daug mėnesių nešioti kabes – be jų rimta ortodontinė problema tikrai nebus įveikta.

Tačiau neverta atsisakyti gydymo baiminantis ryškiai matomų metalinių kabių.

Gyvenimas nestovi vietoje, ir ortodontai gali pasiūlyti kabes, kurių niekas nematys – tai vidinės kabės „Incognito”. Apie jų egzistavimą niekas neįtars, mat jos tvirtinamos prie dantų paviršiaus iš liežuvio pusės.

Šias kabes renkasi tie pacientai, kuriems gydymosi metu svarbu estetinis vaizdas.

Šios kabės yra gaminamos kiekvienam pacientui individualiai, o jomis tiesinti dantis gali tiktai gydytojas, turintis sertifikatą.

Išeitis nenorintiems ryškių kabių – ir keraminės kabės, kurių spalva artima dantų spalvai. Nors tvirtinamos prie išorinio dantų paviršiaus, jos nėra tokios ryškios kaip metalinės, o jų kaina – visiems prieinama.

„Sakoma, kad graži šypsena – tai raktas į sėkmę. Kreivai išdygusiems dantims ar netaisyklingam sąkandžiui ištiesinti šiandien siūlomas ne vienas profesionalus ortodontinio gydymo būdas. Įvertinę sąkandžio trūkumus specialistai padės pasirinkti tinkamiausią metodą ir pasirūpins, kad šypsena būtų nepriekaištinga”, – sakė klinikos „Dantų harmonija” ortodontė Eugenija Bučinskienė, kurios pacientais tampa net ir šešiasdešimtmečiai.

Patiria mažiau laimės

•Psichologai tikina, kad žmonės, kurie, gėdydamiesi savo nelygių dantų, bijo juoktis, reikšti emocijas, patiria mažiau laimės. Tai įrodė vienas mokslinis tyrimas.

•Jo metu dvi tiriamųjų grupės žiūrėjo animacinį filmą, o vėliau turėjo įvertinti, ar jis juokingas. Viena dalyvių grupė stebėdama filmą turėjo tarp sučiauptų lūpų suspaustą pieštuką, kuris fiziškai trukdė reikšti emocijas – jie negalėjo šypsotis ir juoktis.

•Kita grupė pieštuką laikė sukandusi dantimis, tad galėjo šypsotis ir kikenti. Pastariesiems, nevaržiusiems emocijų, filmas pasirodė juokingesnis.

•Prieita prie išvados – fizinė kliūtis, pavyzdžiui, kreivi dantys, žmogui trukdo ne tik parodyti jausmus, bet ir juos patirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.