Ką reikėtų žinoti prieš pirmą vizitą pas implantologą?

Priežasčių, kodėl galime netekti danties, yra daugybė. Tačiau dar daugiau yra svarbių priežasčių, kodėl prarastus dantis reikia susigrąžinti.

Dantų implantavimo procedūros jau ne vienam pacientui sugrąžino šypseną.<br>123rf
Dantų implantavimo procedūros jau ne vienam pacientui sugrąžino šypseną.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 26, 2012, 9:28 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:12 AM

Žmones, pasiryžusius dantų implantavimui, medikai ragina apsišarvuoti kantrybe.

Galimybes padėti ir sveikimą veikia daugybė veiksnių: bendra žmogaus sveikatos ir likusių dantų būklė, dantenų ir žandikaulių storis, sąkandis.

„Kiekvieno paciento gydymas – individualus.

Tai – kaip ir namo remontas. Juk jei remonto reikia pamatams, užtruksime ilgiau nei tuomet, jei perdažysime tik sienas”, – aiškino Vilniaus implantologijos centro gydytojas Algirdas Puišys ir paneigė dantų implantavimą gaubiančius mitus.

Jis priminė, kad vizitas pas implantologą visada turi prasidėti nuo pokalbio. Specialistas turėtų sudaryti gydymo planą ir atsakyti į visus paciento klausimus.

Visi pacientai odontologo kabinete norėtų užtrukti kuo trumpiau. Kai kuriems iš tiesų pasiseka, jei galima įsriegti implantus ir tą pačią dieną pritvirtinti naujus dantis, vadinamus karūnėlėmis.

Tuomet sakoma, kad pacientas dantis gavo per valandą.

Tačiau šis metodas tinka toli gražu ne visiems. Tai atskleidžia išsamūs tyrimai, kuriuos būtina atlikti prieš pradedant bet kokias implantavimo procedūras.

Viena dažniausių priežasčių, kodėl negalima paciento išleisti namo su naujais dantimis po pirmojo vizito, – kaulų audinio trūkumas. Kad implantas prigytų, reikia pakankamo kaulo kiekio.

Jei jo nepakanka, kaulą reikia atkurti.

Žmonėms, neseniai netekusiems vieno ar keleto dantų, jų implantavimas paprastai nesukelia problemų. Bet būna situacijų, kai žmogui dėl periodonto ligos ar seniai išrautų dantų žandikaulio kaulas yra ištirpęs arba dantys prarasti dėl traumos.

Tuomet reikia chirurgo pagalbos, kad būtų atkurtas prarastas kaulo tūris ir forma.

Kai nuosavo danties išsaugoti nepavyksta, dažnai geriausias gydymo būdas – jį pašalinti.

Išrovus dantį, implantą iš karto sriegti galima tik tuomet, jei šalinant dantį nekilo jokių komplikacijų, nebuvo įsimetusi infekcija, jei paciento dantenos ir kaulų audinys yra pakankamai stori.

Čia galioja taisyklė – devynis kartus pamatuok, dešimtą kirpk, nes paskubėjus įsriegtas implantas gali paprasčiausiai išlūžti ar iškristi.

Gydytojas turi atlikti tyrimus ir atsakingai įvertinti situaciją, nes gali prireikti ilgo parengiamojo gydymo: ne tik pašalinti dantis, bet ir atauginti kaulą, gydyti parodontozę, organizmo infekcijas.

Implantavimo procedūros vidutiniškai trunka nuo 3 iki 9 mėnesių. Tačiau tinkamai įstatytas ir vėliau prižiūrimas implantas laikys ilgai.

Minimalią invazinę implantavimo operaciją galima atlikti tik maždaug kas dešimtam pacientui. Čia vėl pasisekė tiems, kurių dantenos ir kaulinis audinys yra storas, o burnos ertmė – sveika.

Tačiau kai kuriems tenka ne tik atlikti kaulo priauginimo procedūrą, bet ir pastorinti dantenas – tokiu atveju atliekama operacija, panaudojamas gomurio gleivinės lopas.

Ar šios procedūros skausmingos? Jos atliekamos pritaikius vietinę nejautrą, todėl pacientas skausmo nejaučia.

Implantavimo procedūrą medikai prilygina paprasto danties šalinimui, kai irgi gelbėja nejautra.

Nemalonių pojūčių padeda išvengti nuskausminamieji vaistai.

Maždaug pusei pacientų kitą dieną po procedūros vaistų nuo skausmo nebereikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.