Dešimt mitų apie pagirias

Mitas: pagirios ir vyrus, ir moteris kamuoja vienodai

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2013, 4:51 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:51 PM

Mitas: pagirios - tai nieko baisaus

Faktas: didelis alkoholio kiekis sudrebina nervų sistemą. Dėl to atsiranda galvos skausmas, svaigulys, pykinimas ir vėmimas - taip prarandate organizmui būtinus skysčius. Rytą po audringo vakarėlio jaučiatės pavargę, galva - tarsi subombarduota, burna - lyg vatinė. Bet dar vieno dalyko net nejaučiate - jūsų imuninė sistema - susilpnėjusi.

Mitas: pagirios ir vyrus, ir moteris kamuoja vienodai

Faktas: tą patį kiekį alkoholio išgėrę vyras ir moteris jausis skirtingai - vyro kūne yra daugiau vandens, o tai sumažina alkoholio koncentraciją.

Mitas: pagirias jaučia tiktai tie, kurie išgeria daug

Faktas: kai kuriems žmonėms pakanka poros kokteilių, kad kitą dieną plyštų galva. Kad taip neatsitiktų, vertėtų tarp kokteilių ar stipresnio gėrimo taurelių išgerti stiklinę vandens arba nealkoholinio gėrimo - tai leis palaikyti normalų skysčių kiekį organizme ir sumažinti alkoholio koncentraciją.

Mitas: taurelė likerio - geriau nei bokalas alaus

Faktas: pagirias lemia ne gėrimo rūšis, o išgerto alkoholio kiekis. Išgėrę 350 ml alaus, 150 ml vyno arba 40 ml stipraus gėrimo gausite tokį patį alkoholio kiekį.

Mitas: porcija makaronų prieš miegą, ir pagirių nebus

Faktas: pirmiausia, valgymas prieš miegą, kai jūs jau esate išgėręs, nebepadės - kad maistas padėtų išvengti pagirių, į skrandį jis turi patekti prieš linksmybės valandas. Antra, nors ir bet koks maistas sulėtina alkoholio įsisavinimą, geriausiai šią užduotį atlieka riebalai. Taigi, prieš vakarėlį užkirskite, ir galbūt išvengsite pagirių. Vienintelis dalykas, padedantis einant miegoti - gerkite daug vandens.

Mitas: prieš miegą - tabletė nuskausminamųjų

Faktas: piliulė nuo skausmo veikia maždaug keturias valandas, taigi, kai pabusite, jos veikimas bus pasibaigęs. Geriau išgerti tabletę vos tik pabudus. Tačiau po audringo vakarėlio nereikėtų gerti acetaminofeno (paracetamolio) - jis gali pažeisti kepenis.

Mitas: alkoholis padeda užmigti

Faktas: nors alkoholis kartais ir greitai užmigdo, jis pablogina miego kokybę, nes sutrikdo natūralias miego fazes. Dėl to daugelis pabunda anksčiau. Dėl pagirių, kurios sustiprėja antroje nakties pusėje, būna sunku užmigti, nors iki ryto dar - kelios valandos.

Mitas: kuo susirgai - tuo gydykis

Faktas: papildomas alkoholio kiekis ryte tik atitolina pagirias. Jeigu negalite pradėti dienos be taurelės gėrimo, vertėtų pagalvoti apie tai, ar nesate priklausomas nuo alkoholio.

Mitas: vaistas - kava

Faktas: didelis kavos kiekis verčia iš organizmo pasišalinti vandenį, dėl to pagirios gali dar labiau įsisiautėti. Po nakties linksmybių vertėtų vengti bet kokių gėrimų, kuriuose yra kofeino. Gerkite daugiau mineralinio vandens, ypač jeigu skysčius ir mineralus nuleidote į unitazą, kitaip tariant, vėmėte.

Mitas: padeda natūralūs vaistai

Faktas: britų mokslininkai tyrė įvairių natūralių medikamentų poveikį. Jie aiškinosi, ar pagirias slopina mielių ir artišokų ekstraktai. Paaiškėjo, kad ne. Vienintelis patikrintas gydytojas - laikas.

Svarbiausias faktas

Apsinuodijimas alkoholiu - būklė, kelianti grėsmę gyvybei. Jeigu žmogus sustiręs, nereaguoja, vemia, jo kvėpavimas - lėtas ir nereguliarus, kūno temperatūra - sumažėjusi, odos spalva - papilkėjusi, jam būtina skubi pagalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.