Ar populiarius vaistas nuo gripo tėra paprastas cukrus?

Ar pastaruoju metu išpopuliarėjęs homeopatinis preparatas nuo gripo „Oscillococcinum“ yra iš tiesų veiksmingas vaistas? O gal tai tik puiki prekė pasipelnyti iš savo sveikata besirūpinančių lengvatikių?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 19, 2013, 11:57 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:07 PM

Tokią abejonę iškėlė „už tiesą“ kovojantis internetinis portalas ekspertai.eu, laikomas vienu aktyviausių Seimo narės Neringos Venckienės advokatų.

Portale spausdinamoje neįvardyto eksperto publikacijoje peršama mintis, kad tariama „Oscillococcinum“ nauda tėra pirkėjų apgavystė. Esą žmonės, pirkdami šiuos vaistus, moka didelius pinigus už paprasto cukraus ir laktozės priemaišą. Neįvardytas straipsnio autorius kaltina Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą (VVKT), esą ši į vaistų sąrašus įtraukė jokių gydomųjų galių neturintį cukrų.

VVKT ir vaisto importuotojai metamus kaltinimus vadina tendencinga nuomone.

Per mažai ančių kepenų?

„Oscillococcinum“ sudėtyje yra laukinių ančių kepenų ir širdžių ekstrakto. Ekspertai.eu teigimu, jo kiekis dėl to, kad yra daug kartų praskiestas, yra toks menkas, jog realiai vaiste nėra jokių veikliųjų medžiagų – tik cukrus ir laktozė.

Esą taip apgaudinėjami žmonės, o vaistą įregistravusi VVKT apsimeta, kad nieko nemato.

Tam, kad homeopatiniais vaistais būtų galima prekiauti, jie, kaip ir cheminiai, turi būti įrašomi į Lietuvos vaistų registrą. Tokių vaistų registracija yra paprastesnė nei cheminių.

Jei gamintojas registruodamas vaistą nori nurodyti jo paskirtį, VVKT turi pateikti mokslinių tyrimų duomenų, įrodančių preparato veiksmingumą.

Vaistų registratoriai nesusitarė

Tačiau 2011 m. perregistruojant „Oscillococcinum“, VVKT Vaistų registracijos tarybos narių pozicijos dėl šių vaistų susikirto.

Keletas šios tarybos narių pasigedo mokslinių įrodymų, pagrindžiančių „Oscillococcinum“ poveikį.

Gamintojai buvo nurodę, kad tai - homeopatinis preparatas nuo gripo, tačiau jo sudėtyje nėra gripo sukėlėjų. Todėl taryboje buvo suabejota ir tuo, ar jis susijęs su tikrąja homeopatija.

Po diskusijų Vaistų registravimo taryba nusprendė „Oscillococcinum“ perregistruoti, šiek tiek pakeičiant jo paskirtį. Teigiama, kad priimti neigiamą sprendimą nebuvo priežasties, nes nėra duomenų, kad preparatas būtų kam pakenkęs. Be to, jis registruotas daugelyje Europos Sąjungos valstybių, JAV.

Nuomonę vadina nepagrįsta

VVKT atstovė Jolanta Gulbinovič viešojoje erdvėje paskelbtą neigiamą nuomonę apie „Oscillococcinum“ pavadino tendencinga ir nepagrįsta.

„Negalima homeopatinių vaistų lyginti su kitais vaistais: cheminiais, biologiniais ar augaliniais. Pirmiausia reikia suprasti, kokia yra homeopatijos esmė. Pagrindinė homeopatijos mintis – organizmas yra labai tobulas, sugebantis pats sutvarkyti bet kokius sutrikimus. Tačiau kartais jam tai nepavyksta, todėl jam reikia „priminti“, t. y. duoti medžiagų, kurios sukeltų tokį patį sutrikimą ir taip „pažadintų“ organizmą. Tačiau, kad vartojamos medžiagos nepakenktų, jų turi būti labai maža dozė. Tai pasiekiama medžiagą daug kartų skiedžiant. Yra nemažai homeopatinių vaistų, vienas jų - „Oscillococcinum“, kuriame po skiedimo neturėtų likti nė vienos veikliosios molekulės“, - portalui lrytas.lt teigė vaistus registruojančios tarnybos darbuotoja.

Homeopatija aiškina, kad veikia ne pati veiklioji medžiaga, o skiediklis skiedžiant įgauna „atmintį“ ir vis tiek gali veikti organizmą.

Anot tarnybos, „Oscillococcinum“ registruotas ir kitose šalyse: Švedijoje, Belgijoje, Olandijoje, Portugalijoje, Šveicarijoje, Latvijoje, Lenkijoje gripo simptomams lengvinti.

Šiuos vaistus į Lietuvą vežančios bendrovės „Miečys“ rinkodaros ir pardavimo vadovė Rūta Paulauskienė portalui lrytas.lt teigė, kad ant „Oscillococcinum“ bandoma mesti šešėlį, nes šis homeopatinis preparatas tarp panašių vaistų yra populiariausias preparatas, gydantis nuo peršalimo ir panašių ligų.

„Mūsų produkto populiarumas nelabai patinka ir tradicinių, t. y., cheminių vaistų gamintojams“, - pridūrė R. Paulauskienė. „Oscillococcinum“ gaminamas nuo 1944 m.

Homeopatiniai vaistai gali būti pagaminti iš augalinės, gyvūninės ar mineralinės žaliavos. Skiedžiant vaistus jų veiksmingumas nemažėja, užtat vaistų sukeliamas šalutinis poveikis menkėja.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto lektorius Rimas Jankūnas sako, kad homeopatiniai vaistai gali padėti kai kuriems žmonėms nuo kai kurių ligų, ypač tų, kurios praeina savaime: peršalimo, paprasto galvos skausmo, slogos. Dažnai atsikratyti tokių ligų padeda ir placebas – tokios pat išvaizdos preparatas, neturintis veikliosios medžiagos. Tačiau jis daro poveikį, nes žmogus juo tiki.

Vis dėlto šie vaistai esą visiškai netinka tokių ligų, kaip gripas, profilaktikai. Tai galėtų padaryti nebent skiepai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.