Šaltis lauke ir sausas oras patalpose: kaip apsaugoti odą?

Lauke spaudžiant šaltukui, o termometrui už lango rodant dvidešimt laipsnių žemiau nulio, vien tik šiltai apsirengti nepakaks. Kūno ir veido oda į stingdantį šaltį reaguoja itin jautriai. Apsaugoti odą bet kokiu kremu, kurį esate įpratę tepti žiemą ir vasarą – nepavyks. Kaip pasirūpinti oda ir išvengti rimtų odos nušalimų portalo lrytas.lt skaitytojams pataria „Era Esthetic“ lazerinės dermatologijos klinikos gydytoja Violeta Medvedeva.

Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Jan 24, 2013, 9:54 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:34 AM

Raudonis, rausvi spuogai ir išryškėję kapiliariai – dažniausiai kankinančios veido odos problemos po nušalimo. Temperatūrų kaita, kuomet iš lauko patenkame į kondicionuojamas ir radiatoriais šildomas patalpas, odai nepadeda išlikti geros būklės. Oda trūkinėja ir sausėja, todėl kondicionuojamose patalpose dirbantiems žmonėms nepadeda ir oro drėkintuvai.

Gydytoja įspėja - išsausėjusi oda tampa jautresnė ir ne tokia atspari įvairiems virusams ar infekcijomis. Atsiranda alerginių bėrimų.

„Mano praktikoje dažnai pasitaiko pacientų, kuriems diagnozuojama šalčio alergija. Tai pasireiškia odos bėrimu. Kreipiasi pacientai, kuriems dėl nušalimų nustatomas atopinis dermatitas – pasikartojantis lėtinis odos uždegimas ir egzema“, - pasakoja V. Medvedeva.

Su veido odos ir kitų kūno vietų nušalimais dažniausiai susiduria žmonės, kurie didelę dalį dienos praleidžia lauke. Tačiau kartais pakanka ir trumpesnio laiko, kad žmogų kankintų nemalonumai odos srityje. Ypač tų, kurių oda yra jautri.

Esant rimtoms odos problemoms reiktų kreiptis į gydytoją dermatologą, nes namuose pašalinti iškilusias bėdas tampa labai sudėtinga.

Pamačius, kad veidas nušalo ir atsirado paraudimai, raudoni mazgeliai ir išryškėjo kapiliarai, gali padėti mūsų šalyje dar naujove vadinamas pulsinis dažų lazeris. Jis pašalina raudonį, maskuoja kapiliarus ir skatina kolageno gamybą.

Jeigu pirminį veido odos nušalimą nusprendėte gydyti namuose, dermatologė pataria odą patepti alyvuogių ar bet kokiu kitu augaliniu aliejumi. „Jokiu būdu nedėkite žolelių kompresų, tai tik dar labiau pakenks jūsų odai ir ji išsausės“, - tikina V. Medvedeva.

Kaip apsaugoti odą, kad stingdantis šaltis lauke netaptų priešu, o žiemos speigas būtų nebaisus?

Gydytoja sako, kad svarbiausia žinoti, jog kremas nakčiai netinkamas dienos metu. Prieš einant miegoti, nusivalius makiažą, veido odą reikia palepinti drėkinančiu kremu, kurio sudėtyje yra vitamino E. Tačiau jis visiškai netinkamas tuomet, kai žiemos metu ruošiamasi į lauką - drėkinančio kremo sudėtyje yra vandens, o šalto oro ir vandens reakcija sukelia odos problemas.

Prieš einant į lauką tinkiamiausias pasirinkimas - riebus veido kremas.

„Kai kurios moterys tikina, kad kreminė veido pudra apsaugo odą nuo sudirgimų. Ar ji efektyvi ir norint išvengti nušalimų?“ - portalas lrytas.lt pasiteiravo V. Medvedevos.

Gydytoja griežta – kreminė veido pudra skirta ne tam: „Aš, kaip dermatologė, nepatariu nuolatos veidą tepti pudra. Ji užkemša riebalines liaukas ir gali sukelti kitus odos sutrikimus. Atsiranda kosmetiniai spuogai, todėl kreminę pudrą geriau naudoti retsykiais. Tai, kad ši kosmetikos priemonė apsaugo veido odą nuo šalčio, nėra tiesa. Jeigu kreminė veido pudra yra riebi, ji tik vos padeda veidui išvengti odos nušalimų“.

Spaudžiant šaltukui nereikia pamiršti lūpų, rankų ir kitų kūno dalių. Lūpas rekomenduojama tepti riebiu higieniniu pieštuku. Ir ne kartą per dieną. Kaip ir rankas. Išėjus iš dušo kūną patartina ištepti emolientais (emolientai yra minkštinančios ir drėkinančios priemonės, kurios padeda atkurti sutrikusią odos apsauginę funkciją), kurie būtų ne tiek puikaus aromato, kiek veiksmingai drėkintų bei maitintų odą.

„Nušalusios ir suskeldėjusios lūpos labai sunkiai gyja. Šaltas oras lauke ir sausas oras patalpose išdžiovina ne tik odą, bet ir gleivinę. Rankas tepkite kelis kartus per dieną specialiu kremu. Nepamirškite, kad sausa oda linkusi į susirgimus. Paūmėja grybeliniai susirgimai“, - sako dermatologė.

V. Medvedeva teigia, kad mamos daro klaidą, kai mažamečiams vaikams veido odą tepa suaugusiems skirtais kremais. Pasak specialistės, vaikų oda skiriasi nuo suaugusio žmogaus – ji neturi susiformavusio stipraus viršutinio sluoksnio, todėl mažiesiems geriausia naudoti vaikams skirtas kosmetines priemones, parduodamas vaistinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.