Venerinių ligų statistika Lietuvoje panaši į ledkalnio viršūnę

Kauno klinikose nuo sausio iki birželio lietuviai gali nemokamai pasitikrinti dėl lytiškai plintančių ligų. Tiesa, tautiečiai kol kas pasinaudoti tokia galimybe neskuba, nors medikai perspėja – reali situacija nuo oficialios statistikos skiriasi šimtais kartų.

Medikė V. Kučinskienė perspėja: venerinės ligos ilgai tūno nepastebimos.<br>L. Pileckas
Medikė V. Kučinskienė perspėja: venerinės ligos ilgai tūno nepastebimos.<br>L. Pileckas
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Jan 29, 2013, 8:15 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:20 AM

Oficialūs skaičiai teigia, kad šalyje su lytiškai plintančiomis infekcijomis susiduria nuo 5 iki 10 žmonių iš 100 tūkst gyventojų. Tuo tarpu lėšų tyrimams skiriančių kaimyninių šalių skaičiai kur kas didesni. Skandinavijoje minėtomis ligomis serga nuo 500 iki 600 žmonių iš 100 tūkst. gyventojų.

Kad susirgimų skaičius Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse stipriai skirtis negali, tvirtina ir Kauno klinikų odos ir venerinių ligų klinikos medikė Vesta Kučinskienė. Medikė puikiai pamena, prieš keletą metų vykdytą tyrimų ir profilaktikos programą. Tuomet statistinis susirgimų vidurkis Lietuvoje buvo pradėjęs sparčiai didėti. Tačiau nutraukus finansavimą skaičiai vėl grįžo į senosios statistikos rėmus.

„Infekcijų buvimą įrodė epidiomiologiniai tyrimai 2003–2004 metais, kurie buvo atlikti Kaune. Tuomet tarp 20-24 metų žmonių minėtų ligų paplitimas siekė 7,3 procento. Toks vidurkis panašus į kitų Europos šalių rodiklius“, - kalbėjo V. Kučinskienė.

Tuo tarpu tirtis savo lėšomis lietuviai neskuba. Nors tyrimų kaina šalyje svyruoja priklausomai nuo gydymo įstaigos, už tyrimą, kuris gali nustatyti dvi infekcijas, žmonėms tenka mokėti nuo 60 iki 100 ir daugiau litų. Tuo tarpu net septynias infekcijas galintis identifikuoti tyrimas kainuoja dar brangiau.

„Atsirado galimybė nemokamai pasitikrinti dėl lytiškai plintančių infekcijų. Mes kviesdavome visą laiką, tačiau tyrimai, kaip ir visoje Lietuvoje, būdavo mokami ir brangūs. Ypač brangūs yra šiuolaikiški molekuliniai tyrimai, kurie itin tiksliai nustato ligą. Būtent tokius mes ir atliekame“, - sakė V. Kučinskienė.

Pasak medikės, atlikti tyrimus itin paprasta ir neskausminga. Procesui atlikti reikalingas tik pacientų šlapimas, užpildyta anketa ir sutikimas tirtis. Tačiau kol kas klinikose sveikatą pasitikrinti norinčių žmonių ateina vos porą per dieną. Tokį požiūrį medikai vadina sunkiai įveikiama problema, nes paprastai slapta organizme tūnoti linkusias ligas žmonės pastebi tik atsiradus rimtoms komplikacijoms.

„Iš komplikacijų reiktų paminėti nevaisingumą, skausmus pilve, persileidimus, negyvagimius. Į medikus reiktų kreiptis kur kas anksčiau, o ne laukti tokių ligos komplikacijų. Ypač į tai dėmesį turėtų atkreipti jaunimas“, - sakė medikė.

Būtent amžiaus grupė nuo 18 iki 25 metų yra rizikingiausia dėl galimybės užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis. Tačiau medikė perspėja, kad minėtos infekcijos itin pavojingos visiems iki 50 metų amžiaus.

Tuo tarpu apie nemokamus tyrimus išgirdęs ir į klinikas užsukęs kaunietis Rokas neslėpė tiek dėl amžiaus, tiek dėl gyvenimo būdo patenkantis į rizikos grupę. Vaikinas organizuoja įvairius renginius, daug laiko leidžia jaunimo susibūrimo vietose.

„Tiesiog nusprendžiau pasitikrinti profilaktiškai. Kodėl gi ne? Juk reikia rūpintis savimi“, - sakė kaunietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.