Ką daryti, jeigu skauda nugarą?

Danguolė, Juozas ir Audrius Vasiliauskai nauja knyga pradžiugino žmones, kuriems rūpi sveikata ir sveikas gyvenimo būdas. Knygoje „Sveikatos biblija: gydomės natūraliomis priemonėmis“ rasite žinių apie akupunktūrą ir akupresūrą, vaistinius augalus, mankštą, ėjimą šiaurietiškomis lazdomis ir daug kitos naudingos informacijos.

Nuo to, ar stuburas tiesus, ar iškrypęs, sveikas ar sužalotas, priklauso ir kitų vidaus organų savijauta.
Nuo to, ar stuburas tiesus, ar iškrypęs, sveikas ar sužalotas, priklauso ir kitų vidaus organų savijauta.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-07 13:55, atnaujinta 2018-03-12 10:03

Lrytas.lt savo skaitytojams siūlo paskaityti knygos, kurią išleido „Alma littera“, ištrauką apie nugaros skausmus.

Šis negalavimas kamuoja pusę civilizuotos Europos gyventojų. Manoma, kad nugaros skausmai yra kaina, kurią žmogus turi susimokėti už tai, jog vaikšto stačias. Skausmai kamuoja ir dėl netaisyklingos stuburo laikysenos, ir dėl antsvorio, ir kai pažeisti tarpstuburkauliniai diskai, esant neuralginiams skausmams, miegant ant minkšto čiužinio.

Labai svarbu nustatyti skausmų priežastį ir tikslią diagnozę, ypač kai skausmas kartojasi ir jūs negalite dirbti. Stuburas – tai lyg centrinė kūno kolona. Nuo to, ar jis tiesus, ar iškrypęs, sveikas ar sužalotas, priklauso ir kitų vidaus organų savijauta.

Stuburo kanalą sudaro 7 kaklo, 12 krūtinės, 5 juosmens, 5 kryžmens slanksteliai (pastarieji suaugę į kryžkaulį), o paskutiniai 4 suaugę slanksteliai – tai uodegikaulis. Stuburo kanale yra nugaros smegenys.

Raumenis ir odą inervuojantys nervai išeina (abipus) iš kiekvienos angos, sudarytos iš 2 slankstelių. Tarp stuburo slankstelių yra tarpslanksteliniai diskai; jie lyg spyruoklės leidžia stuburui lankstytis, kai judame. Stuburo lankai apsupti raiščių, prie kurių pritvirtinti raumenys.

Nugaros skausmas gali atsirasti bet kurioje iš šių dalių (kauluose, diskuose, sąnariuose, nervuose, raiščiuose, raumenyse) ir bet kuriame stuburo aukštyje.

Kamuojant stuburo skausmams, pirmiausia reikia keisti gyvenimo būdą, sėdėjimo įpročius, o gal ir lovos čiužinį. Po gydytojo apžiūros, jeigu skausmų priežastis – ne stuburo disko išvarža, tenka kantriai gydytis. Tačiau būna, kad ir gydantis skausmų priepuolių išvengti nepavyksta. Čia gali padėti alternatyvi medicina, pavyzdžiui, akupresūra. Ją reikia taikyti, kai tik pradeda kamuoti nemalonūs pojūčiai – maudžia pusiaujyje ar sukaustomas kaklas.

Taškus masažuokite toje vietoje, kur skauda, bet sykiu ir tašką per stuburo vidurį bei taškus kojų apačioje (žiūrėkite 2 paveikslėlį).

T4 – (XIII grupė, užpakalinis vidurinis meridianas) nesimetriškas, tarp antro ir trečio juosmens slankstelių dyglinių ataugų.

V23 – (VII grupė, šlapimo pūslės meridianas) simetriškas, tarpo tarp antro ir trečio juosmens slankstelių dyglinių ataugų aukštyje, per 1,5 cunio į šoną nuo kūno vidurio linijos (užsidėjus diržą bambos lygyje rodytų taškų aukštį).

V24 – (VII grupė, šlapimo pūslės meridianas) simetriškas, tarpo tarp trečio ir ketvirto juosmens slankstelių aukštyje, per 2 pirštų skersmenį nuo kūno vidurio linijos.

V25 – (VII grupė, šlapimo pūslės meridianas) simetriškas, tarpo tarp ketvirto ir penkto juosmens slankstelių dyglinių ataugų aukštyje, per 1,5 cunio į šoną nuo kūno vidurio linijos.

V28 – (VII grupė, šlapimo pūslės meridianas) simetriškas, tarpo tarp antro ir trečio kryžkaulio slankstelių dyglinių ataugų aukštyje, per 1,5 cunio į šoną nuo kūno vidurio linijos.

V54 – (VII grupė, šlapimo pūslės meridianas) simetriškas, kryžkaulio viduryje, per 4 pirštų skersmenį į šoną nuo kūno vidurio linijos.

V40 – (VII grupė, šlapimo pūslės meridianas) simetriškas, pakinklio duobutės centre.

V60 – (VII grupė, šlapimo pūslės meridianas) simetriškas, čiurnoje, įdubime tarp išorinės kulkšnies užpakalinio krašto ir Achilo sausgyslės, ties kulkšnies centru.

Masažuojant ligonis turi gulėti ant pilvo, o procedūrą atliekantis kitas asmuo tegul nykščių pagalvėlėmis po 2–3 minutes stipriai spaudo simetriškus taškus (kartais masažuojama ir vibraciniais judesiais, po 3 sekundes 10–15 kartų). Stiprėliau reikėtų spausti ten, kur skauda.

Masažuoti pradėkite nuo viršutinių taškų, leiskitės žemyn kryžkaulio link, galiausiai masažuokite taškus kojose.

Jeigu stipriai suskaudo nugarą ir niekas kitas negali jūsų pamasažuoti, patys atsigulę ant šono 2–5 minutes masažuokite tašką V60 – (VII grupė, šlapimo pūslės meridianas; įdubime tarp išorinės kulkšnies užpakalinio krašto ir Achilo sausgyslės, ties kulkšnies centru).

Po masažo juosmens ar kojos skausmas kuriam laikui aprims.

Varginant kaklo srities skausmams (vadinamojo radikulito atveju) masažuokite akupunktūrinius taškus, einančius palei stuburą kaklo srityje, taip pat taškus mentės ir peties srityje. Ypač pagelbsti metalo aplikacijos (žr. sk. „Metalo plokštelių aplikacijos“ 83–86 p.), išilgai stuburo uždėtas Kuznecovo aplikatorius (tai prie medžiagos prisiūtos apskritos plastikinės plokštelės su išsikišimais).

Metaloterapija

Esant juosmens ir kitiems nugaros skausmams ant aukščiau minėtų taškų dedamos metalinės plokštelės. Varinius ar plieninius skrituliukus (arba plokšteles) pleistru priklijuokite išilgai stuburo ir nenuimkite 3–5 dienas. Gerai būtų kitą kartą klijuoti kitokio metalo plokšteles (pavyzdžiui, pakaitomis vario ir plieno).

Taurių masažas

Kamuojant skausmams juosmens srityje, gana veiksmingas taurių masažas. Specialią taurę ar stiklainiuką (nuo majonezo, 200 g talpos), ištraukę iš jo orą, uždėkite kryžkaulio srityje (prieš tai patepkite odą plonu vazelino ar aliejaus sluoksniu), tada 3–5 minutes vedžiokite išilgai stuburo aukštyn ir žemyn. Oda parausta. Po šio masažo nevalia atšaldyti nugaros, tad užklokite masažuojamąjį.

Augalai

Varginant bet kokiems nugaros skausmams rekomenduojami įtrynimai tepalais ir pleistrai. Tai pagerina kraujotaką, sušildo gilesnius audinių sluoksnius. Tepalą rūpestingai įtrinkite į odą ten, kur yra akupunktūriniai taškai, arba galite ištepti visą skaudamą plotą. Pleistrus – pipirinius, skausmą malšinančius – laikykite užklijavę visą parą.

• Gerkite takažolių šakniastiebių arbatos: 15 g žaliavos užpilkite 2 stiklinėmis šalto vandens ir 10 minučių pavirkite. Nukoškite ir gerkite po 1/3 stiklinės 30 minučių prieš valgį, 2 kartus per dieną.

• Skaudant sąnariams ar nugarai įtrinti: stiklinę alyvų žiedų užpilkite 0,5 l degtinės. Laikykite 7–10 dienų.

• Skausmui šalinti (įtrynimams): 50 g meškauogių žiedų užpilkite 0,5 l degtinės ir palaikykite 2 savaites. Nukoškite ir naudokite.

• Įtrynimams ir skausmo šalinimui: 1 valgomąjį šaukštą kiečių žiedų užplikykite 300 g verdančio vandens, palaikykite 2 val. Nukoškite ir naudokite.

• Ramina, šalina skausmą toks tepalas: laurų lapus (6 dalys) ir kadagių spyglius (1 dalis) susmulkinkite iki miltukų, sumaišykite su šviežiu sviestu (12 dalių).

• Skaudamoms vietoms tepti: 1 valgomąjį šaukštą apynių spurgų (susmulkintų iki miltukų) sumaišykite su 1 valgomuoju šaukštu nesūdytų kiaulės taukų ar šviežio sviesto. Veriantį (aštrų) nugaros skausmą ar sėdimojo nervo uždegimą mažina žalių ar pakepintų svogūnų kompresas.

• Įtrynimams skaudant nugarai (arba gerkite po 2 valgomuosius šaukštus prieš miegą): 1,5 stiklinės ridikų sulčių sumaišykite su 1 stikline medaus ir 0,5 stiklinės degtinės. Įberkite 1 valgomąjį šaukštą druskos. Viską gerai išmaišykite.

Tiesiog stebuklingai padeda kiaulpienės. Jų valgykite šviežių – ir lapus, ir žiedus (gaminkite salotas). Kiaulpienės stimuliuoja ir gerina medžiagų apykaitą, todėl jų šaknų arbata visais metų laikais vartojama gydant radikulitą, osteochondrozę, artritus.

• Skaudamą juosmens sritį patepkite plonu medaus sluoksniu, užklokite 2 sluoksnius tualetinio popieriaus ar servetėlę, ant viršaus uždėkite 2 garstyčių pleistrus ir uždenkite dar viena servetėle. Juosmenį apriškite vilnone medžiaga. Kompresą reikia laikyti pusantros valandos arba ilgiau.

• Ant skaudamų juosmens vietų uždėkite (apatine pūkuota puse) nuplautų varnalėšų lapų, uždenkite sugeriamuoju popieriumi, apriškite kūną vilnone medžiaga, kompresą laikykite per naktį.

• Druskos ir garstyčių kompresas: į puodą įberkite 1 kg druskos ir 4 šaukštus sausų garstyčių miltelių, įpilkite pusę stiklinės vandens. Pakaitinkite puodą ant ugnies. Nuimkite nuo viryklės, mišinį išmaišykite, jeigu reikia, įpilkite vandens (turi pasidaryti tiršta košelė). Užtepkite košelės ant audinio skiautės ir priglauskite prie skaudamos vietos. Ant viršaus uždėkite polietileno plėvelės ir šiltai apsiklokite. Kompresą laikykite, kol atšals.

• Pušų terpentino sumaišykite su vazelinu ir šiuo tepalu įtrinkite skaudamas juosmens vietas.

Kamuojant radikulitui ir kitokiems nugaros skausmams, ypač paūmėjimo atvejais, laikykitės bedruskės dietos, gerkite daug skysčių, valgykite šlapimą varančių ir kartu druskas šalinančių vaisių, daržovių (arbūzų, žemuogių, agurkų).

Siūloma nevalgyti bulvių, pomidorų, pipirų, konservuotų produktų, miltinių patiekalų. Kankina neuralginiai skausmai? Nuskinkite kelis žalius kvapiosios pelargonijos lapelius, uždėkite ant lininės servetėlės, priglauskite prie skaudamos vietos ir šiltai apriškite. Lapelius keiskite šviežiais 2–3 kartus per valandą.

Pratimai

Jei skausmai nugaroje stipresni ryte, tik ką pabudus, vadinasi, susilpnėję nugaros raumenys. Priežastis gali būti ir blogas čiužinys.

Jeigu stuburo skausmai ir nekamuoja, geriausia miegoti ant kietos lovos (ant lentų uždėkite plonytį čiužinį). Miegant reikia dažnai keisti padėtį, kad stuburo diskai nesustingtų.

Kamuojant stuburo skausmams, taip pat ir profilaktiškai, plaukiokite ežere, upėje ar baseine. Plaukiant stiprėja raumenys, o stuburui tenka mažiausias krūvis. Ypač naudinga plaukioti ant nugaros.

Jei galite, nuolat važinėkite dviračiu, geriausia, kai kūnas palinkęs 45° kampu, nes tik tokios padėties stuburas liks tiesus.

Nuolat mankštinantis, mūsų sąnariai, raumenys ir stuburas ilgai išliks elastingi. Kad ir kokio amžiaus būtumėte, mankštinkitės.

Pratimai stuburui stiprinti

Mankštinantis ilgainiui susidarys „raumenų korsetas“ ir stuburui bus lengviau išlaikyti krūvius.

1. Atsigulkite ant pilvo, kojos prispaustos prie grindų. Pakelkite galvą ir rankas, atmestas už galvos. Tokioje padėtyje išsilaikykite minutę.

2. Atsigulkite ant nugaros, rankas priglauskite prie šonų. Kūnu prisispaudę prie grindų, sulenkite kairę koją ir prispauskite prie krūtinės. Po to, neištiesdami kairės kojos, sulenkite dešinę ir taip pat prispauskite prie krūtinės. Taip pabūkite 30–60 sek.

3. Atsigulkite ant pilvo, vienu metu pakelkite galvą ir kojas (raumenys turi kuo labiau išsitempti), taip pabūkite 20–30 sek. Grįžkite į pradinę padėtį, pratimą kartokite 2–3 kartus.

4. Atsigulkite ant nugaros, pečius ir kojų pėdas prispauskite prie grindų, kojas sulenkite per kelius. Lėtai sukite kelius į dešinę ir palieskite grindis, o ištiestas rankas sukite į kairę. Tokioje padėtyje pabūkite 10 sek. Tada lėtai sukite kelius į kairę, kol paliesite grindis, o ištiestas rankas – į dešinę; vėl pabūkite šitaip 10 sek. Pratimą kartokite 2–3 kartus.

Kai pakenkta viršutinė stuburo dalis – kaklo slanksteliai, kartais skauda ne tik kaklą, bet ir alkūnę. Tai vadinamasis „tenisininko sindromas“. Šią negalią įveiksite atlikdami jogos pratimus.

Pratimai kaklo slanksteliams atpalaiduoti

1. Plūgo poza. Atsigulkite ant nugaros, suglaustas kojas pakelkite aukštyn ir pabandykite pirštų galais pasiekti grindis sau už galvos. Taip pabūkite 20–30 sekundžių, laiką kaskart ilginkite.

2. Kupranugario poza. Atsiklaupkite ant kelių, delnais apglėbkite kulnus. Tokioje padėtyje pabūkite 2–3 minutes.

Kad pasiektumėte gerų rezultatų, šiuos pratimus darykite reguliariai, geriausia du kartus per dieną. Alkūnės skausmus palengvins ir lengvas jos masažas. Jeigu visą dieną sėdite prie kompiuterio, kas pusę valandos darykite pertraukėles ir atlikite keletą pratimų:

1. Delnu 15 minučių stipriai spauskite kaktą, o galva tegu smarkiai priešinasi šiam judesiui.

2. Palenkite galvą kuo žemiau (kad smakras beveik liestų krūtinę) ir lėtai sukiokite į kairę ir dešinę, judesių amplitudę vis didinkite.

3. Padėkite smakrą ant sunertų pirštų ir keletą kartų stipriai spustelėkite žemyn, o rankos tegul priešinasi šiam judesiui.

4. Lėtai lenkite galvą tai prie vieno, tai prie kito peties.

5. Atsistokite, plaštakas uždėkite ant juosmens, stipriai atsiloškite ir taip pabūkite 10–15 sek.

6. Įsikibkite rankomis į durų staktą ir truputį pakabėkite.

Jeigu vargina juosmens ir kryžkaulio srities skausmai, maudimas, liemenį keletui valandų apjuoskite specialiu korsetu.

Norėdami išvengti kaklo srities osteochondrozės (ar jai jau vystantis), miegokite galvą padėję ant žemos pagalvės. Pravartu nusipirkti specialią ortopedinę pagalvę, kuri gerai priglunda prie kaklo ir apsaugo jo slankstelius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.