Šerpetojančios lūpos: nei bučiuotis, nei šypsotis

Lūpų oda – daug plonesnė nei veido ar rankų, jos gleivinę dengia vos vienas epitelio sluoksnis, kurį lengva sužaloti. Kai lūpos išsausėja, pasidaro sunku kalbėti, šypsotis, o apie bučiavimąsi neverta net šnekėti... Sausos, skilinėjančios, paraudusios lūpos – bėda, užklumpanti visus: tiek moteris, tiek vyrus. Nors lūpos gali pradėti šerpetoti ir vasarą (nuo saulės, vandens ar netinkamai maitinantis), ši problema žymiai dažnesnė šaltuoju metų laiku.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Feb 11, 2013, 11:48 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:26 AM

Lūpos gali imti skilinėti dėl vitaminų A, E, B12, geležies, karotino, kalcio arba magnio trūkumo ir dehidratacijos. Kai organizmui trūksta vandens, džiūsta burna, o išsausėjusias lūpas mėgstame aplaižyti. Tai – labai žalingas įprotis, nes oda praranda riebalus, saugančius, kad neišgaruotų drėgmė. Apsauginė riebalų plėvelė dingsta, o nuo seilių lūpos ima dar labiau trūkinėti.

Nemažiau žalingas įprotis – lūpų kramtymas. Nuolat kandžiojant pažeidžiama gleivinė, o ilgainiui gali išsivystyti rimtesnė liga – leukoplakija (visa burnos gleivinė nusėjama pūslėmis ir žaizdomis, infekcija gali pereiti į gerklę ir kvėpavimo takus).

Kad ir kaip būtų keista, neretai lūpas džiovina net dantų pasta. Ypač dirgina ir kenkia pasta, kurios sudėtyje yra fluoro: ji gali sukelti ilgalaikį ir stiprų lūpų gleivinės bei kampučių uždegimą. Tad jei pajutote, kad dantų pasta griaužia ar sausina lūpas, – nedelsdami ją pakeiskite.

Jei norite išvengti lūpų trūkinėjimo, vertėtų susirūpinti racionu – valgyti daugiau daržovių, kuriose gausu vitaminų A, E (morkų, apelsinų), žuvies, kepenėlių, vartoti maisto papildus, stiprinančius imunitetą. Ypač didelį dėmesį lūpoms skirkite žiemą: kai oras tikrai nedžiugina, lūpų oda praranda daugiau drėgmės, šąla. Kita vertus, jei šis negalavimas kamuoja ilgesnį laiką, būtina kreiptis į gydytoją.

Tepti lūpas – ne bet kuo

Nuomonė, kad tepti lūpas tinka bet kas – lūpdažiai, blizgiai, nėra teisinga. Lūpų dažai neretai dar labiau sausina odą, turi dažiklių, kvapiklių, dirginančių gleivinę ir skatinančių alergiją. Savo ruožtu blizgiai, nors yra pakankamai riebūs, tik padengia lūpas, bet jų nedrėkina. Išeitis – natūralūs lūpų balzamai, kurių sudėtyje nėra gyvulinių riebalų. Šių galima nusipirkti arba... pasigaminti namuose.

Lūpoms tepti puikiai tinka kokosų, alyvuogių, ramunėlių aliejai, kakavos, taukmedžio sviestas. Būtina atkreipti dėmesį, kad šie aliejai turi būti nerafinuoti – spausti šaltai, iki 40 oC temperatūroje. Juos galima tepti vienus arba maišyti su kitais – poveikis bus dar geresnis. Taip pat puikiai gydo kvapieji eteriniai aliejai: arbatmedžio malšina uždegimą ir stabdo bakterines, grybelines ir virusines infekcijas, levandų – ramina ir maloniai kvepia, o mėtų eterinis aliejus kovoja su blogu burnos kvapų, atsirandančio dėl virškinimo sutrikimų, rūkymo ar gendančių dantų. Visi šie ingredientai puikiai tinka natūraliems lūpų balzamams gaminti.

Taukmedžio balzamas

6 g taukmedžio sviesto 3 ml ramunėlių aliejaus 2 g kakavos sviesto 1 lašas arbatmedžio eterinio aliejaus 1 lašas mėtų eterinio aliejaus

Šis balzamas puikiai pamaitins, suminkštins suskeldėjusias lūpas, numalšins skausmą, perštėjimą ir gydys žaizdeles. Sumaišykite visus ingredientus ir įsidėkite reikiamą kiekį į mažą indelį – jį galėsite nešiotis su savimi ir kai tik prireiks – pasitepti.

Kakavos sviesto kremas

6 g kakavos sviesto 6 ml nerafinuoto alyvuogių aliejaus 3 g kokosų aliejaus 2 lašai levandų eterinio aliejaus

Šis lūpų kremas – puiki apsauga nuo vėjo ir šalčio. Jis truputį skystesnis, todėl reikėtų tepti lūpų šepetėliu. Gerai sumaišykite kakavos sviestą su alyvuogių ir kokosų aliejais, įlašinkite eterinio levandų aliejaus ir supilkite į sandarų indelį, kad neišbėgtų. Tepkitės prieš eidami į lauką.

Gydomasis lūpų tepalas

3 ml ramunėlių aliejaus 3 ml nerafinuoto alyvuogių aliejaus 2 g kokosų aliejaus 2 g taukmedžio sviesto 1 lašas arbatmedžio eterinio aliejaus

Šis tepalas padės gydyti jau suskeldėjusias, kraujuojančias lūpas, sumažins žaizdeles, nuramins gleivinę. Juo teptis derėtų prieš einant miegoti – gausiai, kiek įsigers. Po poros dienų lūpos turėtų atsigauti. Naudokite sandarų, gerai užsukamą indelį ir būtinai laikykite vėsioje vietoje, nes nerafinuoti aliejai gali pagesti.

Jei norite atgaivinti ir sustiprinti lūpų odą, kartais galite ją palepinti specialiomis kaukėmis ar šveitikliais – jie pašalina negyvas ląsteles, minkština, ramina, tonizuoja.

Lūpų šveitiklis su cukrumi ir alyvuogių aliejumi

Sumaišykite 10 g cukraus su šaukšteliu nerafinuoto alyvuogių aliejaus. Įtrinkite lūpas, palaikykite, vėliau cukrų galite nulaižyti – ši kaukė ne tik naudinga, bet ir skani.

Agurkų kaukė

Nušveitę lūpas, atgaivinkite jas agurkų kauke. Supjaustykite agurką plonais griežinėliais arba sutarkuokite, mase padekite lūpas, palaikykite 10–15 min. Lūpos taps švelnios, minkštos ir atsparios žiemos negandoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.