Dermatologai: „Dirbtinė saulė gali padėti, tačiau jos reikia saikingai“

Visuomenės sveikatos specialistai kartais rengia planinius patikrinimus, o kartais ir neplaninius, kurie rengiami neįspėjus. Per praėjusius metus buvo atlikti 28 soliariumų patikrinimai, iš jų 11- oje patikrinimų buvo nustatyti pažeidimai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

2013-02-12 20:08, atnaujinta 2017-10-22 02:28

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, Kaune veikia 78 soliariumai. Kasmet soliariumų skaičius išlieka panašus. Soliariumų teikiamos paslaugos pasklidusios po visą miestą, gal kiek didesnė koncentracija šalia didžiųjų prekybos centrų.

Visuomenės sveikatos specialistai kartais rengia planinius patikrinimus, o kartais ir neplaninius, kurie rengiami neįspėjus. Per praėjusius metus buvo atlikti 28 soliariumų patikrinimai, iš jų 11- oje patikrinimų buvo nustatyti pažeidimai.

Tuo tarpu dermatologai tikina, kad soliariumai nėra tokie blogi, kad juos turėtume išvis pamiršti. Paskaičiuota, kad „protingas“ kontaktas su ultravioletiniais spinduliais paspartina vitamino D gamybą, tačiau tas kontaktas turi būti nedažnas ir neilgas.

Įdėmiai apžiūrėkite įrangą

„Nustatyti pažeidimai labai įvairūs. Dažniausi pažeidimai: ultravioletinių spinduolių (UV) skleidžiama veiksmingoji energinė apšvieta, atlikus matavimus, nustatyta didesnė nei leistina (norma 0,3 W/m² bangų ruože nuo 280 iki 400 nm). Nepakankamai valoma ir prižiūrima soliariumų įranga. Naudojami apsauginiai akiniai, nepažymėti CE ženklu. Nevykdoma įrangos darbo kontrolė arba neatliekami įrangos patikros darbai“, - vardijo Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Smolskienė.

Anot jos, paprastas lankytojas atvykęs į soliariumo paslaugos teikimo vietą turi pasidomėti ar soliariumo teikimo paslaugoms yra išduotas leidimas-higienos pasas. Šis dokumentas turi būti pateikiamas vartotojui gerai matomoje vietoje. Pastaruoju metu dažniausiai jis būna pakabintas matomoje vietoje. Išduodant šį leidimą yra vertinamos patalpos ir jų įrengimas bei naudojama įranga.

Taip pat laukiantiems paslaugų vartotojams gerai matomoje vietoje turi būti raštu pateikta informacija apie soliariumo įrangą (soliariumo įrangoje sumontuotų ultravioletinių spindulių) gamintojo rekomenduojamą deginimosi trukmę ir režimą bei informacija apie soliariumų keliamą riziką sveikatai, deginimosi soliariume taisykles bei odos tipus ir odos reakcija į ultravioletinius spindulius. Taip pat lankytojas, užsisakęs paslaugą, turėtų atkreipti dėmesį į soliariumo įrangą, ar ji neįskilusi, ar nepažeistas soliariumo gultas, ar veikia soliariumo įrangos laikmatis.

Mėgaukimės saikingai

Medikai tvirtina, kad retai ir saikingai mėgautis ultravioletiniais spinduliais galime, nes gyvename šalyje, kurioje žiemą itin mažai saulėtų dienų. Tačiau turime būti atsargūs. „Soliariumas skleidžia ultravioletinius B ir A spektro spindulius. Ultravioletiniai spinduliai prasiskverbia per viršutinį ir vidurinį odos sluoksnius. Dalį UV spindulių sugeria odos pigmentas melaninas“, – aiškina Kauno klinikų Odos ir veneros ligų klinikos vadovė dermatologė prof. dr. Skaidra Valiukevičienė.

Pasak dermatologės, ultravioletiniai spinduliai sukelia odos uždegimą, todėl oda pirmiausia parausta, gali tapti skausminga, o paskui, kai dėl uždegimo suintensyvėja pigmento gamyba, – paruduoja. „Ilgalaikis ultravioletinių spindulių poveikis paankstina odos senėjimą, nes plonėja epidermis (viršutinis odos sluoksnis) ir pakinta odos skaidulų struktūra, oda susiraukšlėja“, – aiškina gydytoja.

Nepamirškite, kuo žmogaus oda šviesesnė (ypač šviesi būna vaikų iki trejų metų amžiaus oda), tuo joje yra mažiau pigmento melanino, saugančio nuo ultravioletinių spindulių. Kai piktnaudžiaujama saulės voniomis, gali pakisti odos ląstelės ir ilgainiui išsivystyti odos vėžys, todėl kiekvienas iš mūsų turėtume nepamiršti saiko.

Paklausta, kuo skiriasi tikros saulės, kurios žiemą beveik nematome, ir soliariumo teikiamas efektas, dr. S. Valiukevičienė tvirtina, kad abejų spindulių poveikis toks pat. Tik saulės spinduliais galime mėgautis gryname ore, o soliariume tenka gulėti uždaroje patalpoje.

Dirbtinė saulė gali padėti

Soliariumai nėra tokie blogi, kad juos turėtume išvis pamiršti. Gydytoja S. Valiukevičienė sakė, kad kai kuriems pacientams (pavyzdžiui, sergantiesiems žvyneline, atopiniu dermatitu) net rekomenduojamas gydymas saikinga ultravioletinių spindulių apšvita gydymo įstaigoje.

„Ultravioletinių spindulių reikia vitaminui D gamintis organizme. Pastaruoju metu pasigirsta nuomonių, kad vitamino D mažiau pasigamina odoje tų žmonių, kurie gyvena šiauriniuose kraštuose – ten mažai saulėtų dienų. Paskaičiuota, kad „protingas“ kontaktas su ultravioletiniais spinduliais paspartina vitamino D gamybą. Tačiau tas kontaktas turi būti nedažnas ir neilgas“, – pabrėžia specialistė.

Pasak mokslininkų, normaliai vitamino D gamybai reikėtų kartą per savaitę po 20 minučių pagulėti soliariume apnuoginus pusę kūno odos. „Jei naudositės vertikaliuoju soliariumu, ultravioletiniai spinduliai veiks visuomet tą pačią viršutinę kūno pusę. Apatinė kūno dalis bus užstota. Kur kas geriau naudotis horizontaliaisiais soliariumais“, – pataria gydytoja. Ji priduria, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialistai nerekomenduoja soliariumais mėgautis daugiau nei kartą per savaitę ir daugiau nei 50 kartų per metus.

Kam negalima?

Gydytoja perspėja, kad kai kuriems žmonėms ypač rizikinga lankytis soliariumuose ar gulinėti saulės spinduliuose. „To turėtų nepamiršti žmonės, kurių šeimoje yra sirgusiųjų odos vėžiu arba melanoma, kurių oda labai šviesi, joje daug pigmentinių apgamų, strazdanų. Soliariumai visiškai netinka sergantiesiems odos vėžiu ar melanoma“, – pabrėžia dr. S. Valiukevičienė.

Šiuolaikinių paauglių ir jaunimo mėgstamas ir itin madingas rudas įdegis išties pavojingas. Nors gydytojai nuolat perspėja apie galimus nesaikingo mėgavimosi ultravioletiniais spinduliais pavojus, jaunam žmogui tai nė motais. „Visoje Europoje vaikams ir jaunuoliams iki 18 metų nerekomenduojama lankytis soliariumuose. Šitaip siekiama sumažinti odos vėžio išsivystymo riziką“, – priduria gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.