Mirtimi vaikams grasinančią infekciją suvaldo skiepai

- Koks jūsų vizito tikslas?

Pneumokokinė infekcija vaikus ilgam paguldo į ligos patalą,<br>123rf
Pneumokokinė infekcija vaikus ilgam paguldo į ligos patalą,<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Feb 12, 2013, 4:36 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:14 AM

M.Baelusas dirba tarptautinėje farmacijos bendrovėje „Pfizer“, kuri sukūrė vakciną nuo pavojingos bakterijos pneumokoko.

Šis specialistas konsultuoja Europos valstybių vyriausybes, kodėl būtina nuo pneumokokinės infekcijos skiepyti kūdikius, suaugusiuosius, lėtinėmis ligomis sergančius ir žmones, kurių imunitetas - sutrikęs.

„Ar norite, kad anūkai turėtų senelius? Ar manote, kad senyvo amžiaus žmonės yra niekam nereikalingi?“ - kai pokalbio pradžioje išgirdau tokį svečio klausimą, galvojau, kad kalbėsime apie tradicijas ir bendravimą tarp skirtingų kartų.

Suklydau. Pasirodo, nuo milijonų bakterijų, tūnančių kiekvieno žmogaus viduje, gali priklausyti ne tik organizmo atsparumas, bet ir visuomenės pažanga, civilizacijos išsivystymo lygis. Pagaliau medikų gebėjimas valdyti užkrečiamąsias ligas, įvairių šalių vyriausybių biudžetas.

O jeigu tos bakterijos tampa atsparios antibiotikams, tada tik fantastikos žanro atstovai galėtų parašyti romaną, kas žmonijos laukia ateityje.

- Koks jūsų vizito tikslas?

- Pneumokokinė infekcija - sritis, kuria domuosi pastaruosius 12 metų. Yra svarbu paaiškinti tiek Lietuvos gydytojams, tiek valdžios atstovams, kad yra būdų, padedančių išvengti šios infekcijos.

- Lietuvoje paskiepyti kūdikius nuo pneumokokinės infekcijos tėvai gali tik savo lėšomis, valstybė šiam reikalui neskiria nė lito. Kaip vertinate tokią situaciją?

- Ši vakcina pasaulyje taikoma nuo 2000-ųjų. Net 70 valstybių yra įtraukusios pneumokokinę vakciną į savo Nacionalinį skiepų kaledorių. Tai - didelė pažanga. Ji neatėjo per vieną dieną.

Kalbėkime atvirai - iš pradžių sveikatos politikų ir valdžios atstovų pasitikėjimas skiepais nebuvo didelis. Nenuostabu, kad iniciatyvos ėmėsi tėvai ir pradėjo skiepyti vaikus savo lėšomis. Taip buvo daugelyje šalių.

Situacija iš esmės pasikeitė, įsitikinus, kad skiepyti kur kas pigiau nei gydyti sunkius ligonius.

Taip žingsnis po žingsnio keitėsi požiūris į visuotinį kūdikių skiepijimą.

Netgi šalys, neturinčios pakankamai lėšų įsigyti pneumokokinės vakcinos, dabar kreipiasi pagalbos į tarptautines organizacijas ir ieško būdų, kaip paskiepyti savo kūdikius.

- Kodėl šiuo pavyzdžiu neseka Lietuva?

- Europos Sąjungoje yra tik trys šalys, kurios nėra įtraukusios pneumokokinės vakcinos į Nacionalinį skiepų kaledorių. Rumunija artimiausiu metu ketina pradėti skiepyti nuo šios infekcijos, tad iš 27 ES šalių liks tik Lietuva ir Estija, kur valdžia delsia įsitraukti į karą su pneumokokais.

Skiepais saugoti kūdikius ir rizikos asmenims pataria ne tik valdžios pareigūnai. Pasaulinės sveikatos organizacijos ekspertai pasisako už tai, taip pat - Pasaulinė vakcinacijos ir imunizacijos sąjunga (GAVI).

- Į skiepų kalendorių pneumokokinę vakciną Latvija įtraukė būtent sunkmečiu. Ar šis laikotaris iš tikrųjų stabdo tokius žingsnius?

- Krizė apsunkina tokį sprendimą. Antra vertus, sunkmetis priverčia praregėti.

Kodėl? Sergant vaikams, kažkas turi likti namie ir juos prižiūrėti. Tada ekonomika negali atsikratyti sunkmečio padarinių, ji buksuoja, Vadinasi, blogai yra visiems.

Nėra gerai, kai pneumokokais nuo vaikų užsikrečia senyvo amžiaus žmonės, kurių imunitetas būna nusilpęs.

Susirgus seneliams ar tėvams, juos taip pat turi kažkas prižiūrėti. O pasiskiepijus įmanoma išvengti plaučių uždegimo, kurį sukelia pneumokokai.

Todėl skiepams išleisti pinigai - naudinga investicija, atsiperkanti per kelerius metus.

- O kokią naudą gautų visuomenė?

- Pirma, sumažėtų išlaidos, skirtos sunkių infekcijų gydymui, pavyzdžiui, sepsiui (kraujo užkrėtimui), meningitui (galvos smegenų dangalų uždegimui).

Pneumokokas - tylusis žudikas, dėl šios priežasties dažniausiai miršta vaikai, nesulaukę penktojo gimtadienio.

Šios bakterijos neretai paankstina vyresnio amžiaus žmonių mirtį, ypač jei yra gretutinių lėtinių ligų, pavyzdžiui, diabetas, bronchų astma, obstrukcinė plaučių liga, širdies nepakankamumas.

Pneumokokas - didžiausias senolių sergamumo ir mirtingumo nuo infekcinės ligos kaltininkas.

Kartą vienas garsus belgų profesorius man pasakė - jei vaikas suserga pneumokokine infekcija, jis, kaip specialistas, jaučia gėdą ir kaltę.

Visuotinis skiepijimasis - visuomenės išsivystymo rodiklis, sakyčiau, civilizacijos pažangos kriterijus. Jei mes to nedarome, grįžtame į praeitį, į tuos laukus, kai buvo sunku kontroliuoti infekcines ligas.

Būkime atviri, užsikrėtus kai kuriais pneumokokais gydytojai yra bejėgiai - neveikia antibiotikai, nes šios bakterijos pasidaro atsparios vaistams. Tokie atvejai dažnai baigiasi mirtimi.

- Daugelis tėvų neatpažįsta pneumokokinės infekcijos ženklų, todėl delsia kreiptis į medikus, pernelyg vėlai yra skiriamas gydymas. Kas laukia tokių vaikų?

- Pneumokokinė liga neturi veido. Tai gali būti sinusitas, bronchitas ir dar daug įvairių ligų, kurios sudaro visą piramidę.

Infekcija gali prasidėti kaip nekaltas susirgimas, tačiau taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Susirgus pneumokokiniu meniningitu vaikas gali likti suparalyžiuotas visam gyvenimui.

Jei vaikas susirgs vidurinės ausies uždegimu ir kils komplikacijų, gali būti pažeista klausa.

Todėl pneumokokinės infekcijos prevencijos tikslas - ne tik išvengti užkrato, bet suteikti vaikui galimybes vystytis.

Sakyčiau, kvaila kalbėti apie tokių infekcijų gydymą, jei įmanoma jų išvengti.

Žinau liūdną vienos šešiolikmetės paauglės istoriją. Mergaitei buvo nustatytas vidurinės ausies uždegimas. Dėl ligos ji apkurto ir prarado unikalią klausą, todėl negalėjo tapti smuikininke.

Ši liga nesibaigė mirtimi, bet paauglės likimas liko sužalotas. Dėl infekcijos pasekmių ji netapo tuo, kuo galėjo tapti gyvenime. Kas atėmė iš jos tokią teisę?

- Dažnai skiepų šalininkai mėgsta gąsdinti visuomenę, kas bus jei žmonės nesiskiepys. Ar manote, kad baimė - geras patarėjas?

- Mano tikslas nėra gąsdinti, o padėti žmonėms teisingai pasirinkti. Vienintelis patarėjas yra gydytojas. Tik jis gali įvertinti paciento būklę ir patarti, kaip išvengti infekcijos.

Aš stengiuosi dirbti su specialistais, kurie domisi medicinos naujovėmis ir gali pagrįsti savo nuomonę faktais. Niekada nieko nereikia gąsdinti - nei ligos komplikacijomis, nei mirtinais atvejais.

Tačiau aš galiu prisidėti, kad Lietuvoje žmonės taip pat skiepytųsi nuo pneumokokų.

Užkratas lindi nosiaryklėje

Bakterijų pneumokokų šaltinis - vaikai. Lietuvoje pusė vaikų iki trejų metų nešioja pneumokokus nosiaryklėje.

Kosėdami ir čiaudėdami jie lengvai perduoda užkratą kitiems asmenims.

Paskiepijus visus kūdikius, įmanoma smarkiai sumažinti sergamumą pneumokokine infekcija ir kitose amžiaus grupėse, net jei šie asmenys nebuvo tiesiogiai skiepyti.

Skiepijant pneumokokine konjuguota vakcina sukėlėjai naikinami kūdikio nosiaryklėje. Taip jiems užkertamas kelias plisti aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.