Organizmo valymas – sudedamoji sveikos gyvensenos dalis

Kaip ir kiekvieną gerą daiktą, savo kūną reikia valyti ir prižiūrėti. Ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Ypač artėjant pavasariui, nes po žiemos organizmas prikaupė daug nereikalingų ir net kenksmingų dalykų.

Kelias dienas įprastame racione padidinkite daržovių ir vaisių kiekį, o paskui pereikite prie sulčių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Kelias dienas įprastame racione padidinkite daržovių ir vaisių kiekį, o paskui pereikite prie sulčių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Feb 14, 2013, 6:43 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:59 PM

Mūsų kūnas yra sudėtinga savireguliacinė sistema, todėl atrodo, kad su visomis problemomis ji turėtų susitvarkyti pati. Bet taip nėra, nes sistemą mes patys ir išreguliuojame – gyvename įtemptai, judame per mažai, valgome per daug, o dar ir maisto pramonė labai chemizuota. Anksčiau, kai žmonės gyveno aktyviai ir valgė nepasterizuotus produktus, įprastas maisto perdirbimas ir pasišalinimas iš organizmo užtrukdavo iki 15 valandų. Dabar, kai daugelis dirbdami sėdime ir valgome mažai augalinių produktų, maisto įsisavinimui ir pašalinimui kartais prireikia net 70 val. Būtent todėl virškinamojo trakto ligų statistika daug didesnė labiau išsivysčiusiose valstybėse.

Taigi laikui bėgant kūne prisikaupia įvairių toksinų, kurie ima nuodyti organizmą ir trikdyti sklandų jo darbą. Antai savo laiku buvo rašoma, kad kai mirė Elvis Presley, po skrodimo paaiškėjo, kad išpampusio dainininko virškinimo trakte įstrigę daugiau kaip 20 kg fekalinių medžiagų. Pavargęs Elvio kūnas paskutiniais metais tiesiog nebepajėgė jų pašalinti. Panašiai nutiko garsiam Holivudo aktoriui Johnui Wayne - po jo mirties virškinamajame trakte nuodingųjų medžiagų rasta dar daugiau.

Šlakai kaupiasi visuose audiniuose ir organuose - ne tik virškinamajame trakte, bet ir kraujyje, raumenyse, sąnariuose. Požymiai, kad organizmas pradeda užsiteršti, yra šie: be aiškios priežasties niežti rankų ir kojų pirštus. Kartais nežinia iš kur ir kodėl atsiranda bėrimai. Kūnas atrodo sunkus, nelankstus ir pasenęs, oda išblyškusi labiau negu paprastai, šąla rankos ar kojos, sunku susikaupti, kimba alergijos. Greičiausiai organizmo veikla stringa būtent dėl nereikalingo balasto, kuris trukdo sklandžiai dirbti kūno sistemoms. Todėl organizmą patariama kartais išvalyti – ypač po žiemos, per kurią tikrai daugiau sėdėjome ir kvėpavome sausu, radiatorių išdžiovintu oru. Klausimas tik vienas – kaip tai geriau padaryti?

Nepatarsime jums atlikti žarnyno valymo – dėl jo esama įvairių nuomonių. Jei šia procedūra tikite, ji jums priimtina ir padeda – darykitės. Tačiau esama ir kitų metodų, dauguma jų seniai žinomi ir išbandyti. Kad ir toji pati pirtis – ji padeda pašalinti susikaupusią pieno rūgštį ir pasenusias odos ląstelės, mažina stresą, be to, stiprus prakaitavimas atstato švino, cinko, vario, nikelio ir gyvsidabrio pusiausvyrą - šių toksinų kasdienėje veikloje žmogus prikaupia per daug. Pieno rūgštį, kuri ilgainiui gali sukelti nervų šaknelių uždegimą, gerai išvarinėja ir masažas.

Jei žvilgtelsime į gyvūnų pasaulį, išvysime, kad tarkim susirgęs šuo nustoja ėsti ir neėda tol, kol pasveiksta. O ar matėte kada nutukusį šerną ar briedį? Taigi vieną kitą dieną atsisakę įprastinių porcijų ir jūs nenukentėsite. Dar Plutarchas yra pasakęs - užuot vartojęs įvairius vaistus, geriau dieną arba kelias pabadauk. Tačiau ilgalaikio badavimo savarankiškai nesigriebkite – jei manote, kad jis jums reikalingas, susiraskite patikimą gydytoją, kuris patars ir prižiūrės.

Seniai žinomas organizmo valymo būdas – vanduo. Gerkite jo daugiau, išgerkite stiklinę šilto vandens dar prieš pusryčius – jis praplaus žarnyną. Pasaulyje populiarėja ir šviežiai spaustų sulčių terapija. Tiesa, teigiamas jos poveikis pasireiškia tik tuomet, kai tuo pat metu nevalgoma įprasto maisto. Tačiau staigiai peršokti prie sulčių dietos nepatartina – miltiniais, keptais ir virtais patiekalais išlepintas skrandis su tokiu natūraliu krūviu nesusitvarkys. Kelias dienas įprastame racione padidinkite daržovių ir vaisių kiekį, o paskui pereikite prie sulčių. Tuo pat metu galima gerti negazuotą mineralinį vandenį, nesaldintą žaliąją arbatą. Malonus šalutinis poveikis – sumažėjęs kūno svoris.

Japonijos medicinos centruose pacientams net sukurta įvairiaspalvių sulčių terapija. Raudonos sultys (pomidorai, raudongūžiai kopūstai, saldžioji paprika, ridikai, burokėliai) skiriamos pacientams, sergantiems širdies ir padidėjusio kraujospūdžio ligomis. Oranžinės (apelsinai, morkos, abrikosai, moliūgai) – kenčiantiems nuo spazmų ir depresijos. Geltonos (ananasai, obuoliai, bananai, kukurūzai) – sergantiems opalige ir reumatu. Rytiečiai apskritai turi daug organizmo detoksikacijos būdų. Pavyzdžiui, lengvai pasūdytu vandeniu. Per 4-6 valandas palengva išgeriamas litras (arba mažiau) vandens, žarnyno peristaltikai pagerinti atliekami keli pratimai. Tik tiek to vargo, o organizmui jau lengviau.

Beje, Japonijoje Kioto universitete atliekant bandymus su gyvūnais užfiksuoti tokie rezultatai: apribojus jų maistą, gyvenimo trukmė pailgėjo 1,2 karto. Dar geresnis rezultatas gautas maitinant pagal sistemą „dvi dienos su maistu, dvi be“. Vidutiniškai gyvūnai tada išgyveno pusantro karto ilgiau nei paprastai.

Japonų makrobiotikas Ž.Ozava organizmo valymui yra pasiūlęs grūdinę dietą, kuri yra savotiška slapto badavimo forma. Per dieną galima suvalgyti tik aštuonis šaukštus skirtingų rūšių kruopų košės. Ją reikia išvirti ir padalyti į tris dalis. Pirmą porciją suvalgyti ryte ir po dviejų valandų išgerti pusę stiklinės vandens. Po poros valandų procesą pakartoti. Vakarop paskutinė košės porcija ir vanduo. Per visą dieną iš viso išgeriamos tik dvi stiklinės vandens.

Apskritai organizmo valymo būdų žmonija sugalvojo gana daug. Pasirinkite kurį nors ir kartą per metus išbandykite. Juk automobilį kartais valote, variklį praplaunate, tepalus pakeičiate? Taip ir čia – kiek apsikuopus tolyn važiuoti bus lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.