Šokoladas su riešutais - ne visiems tinkama dovana

Manoma, alergija maistui kamuoja apie 2-8 proc. populiacijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2013-02-14 10:36, atnaujinta 2018-03-11 22:56

Panašių istorijų daug žino Vaikų ligoninės Pulmonologijos ir alergologijos centro direktorė Odilija Rudzevičienė.

Lietuvoje daugėja jaunuolių, alergiškų ne tik pienui ir kiaušiniams, kurie yra dažniausi maisto alergenai, bet ir kiviams, aguonoms, sezamų sėkloms.

Tad šiandien, norėdami savo mylimąją ar mylimąjį palepinti gardėsiu, įvertinkite, ar jis nėra kam nors alergiškas.

15 Europos šalių gyventojų apklausa atskleidė, kad maždaug 5-20 proc. žmonių yra alergiški kokiems nors maisto produktams. JAV maždaug ketvirtadalis šeimų įsitikinę, kad bent vienas šeimos narys yra kam nors alergiškas. Žinoma, ne visos maisto netoleravimo reakcijos - alergija.

Manoma, alergija maistui kamuoja apie 2-8 proc. populiacijos.

Virti riešutai mažiau kenkia

- Kada bučinys gali būti mirtinai pavojingas? Kodėl tiek daug kalbama apie alergiją žemės riešutams? - paklausiau docentės O. Rudzevičienės.

- Pastarąjį dešimtmetį JAV ir Didžiojoje Britanijoje kelis kartus padaugėjo žemės riešutams alergiškų vaikų iki 5 metų, taip pat jaunuolių.

Riešutai - vieni stipriausių alergenų. Yra žinoma, kad skrudinti žemės riešutai sukelia stipresnes alergines reakcijas nei virti. Manoma, kad dėl šios priežasties JAV, kur yra labai populiarus iš skrudintų riešutų gaminamas sviestas, yra tiek daug alergiškų nepilnamečių.

Tuo tarpu Kinijoje alergija žemės riešutams yra retas atvejis, nes šioje šalyje įprasta žemės riešutus virti, o ne skrudinti.

Valgyti ryžius - mažiau rizikos

- Ar tiesa, kad kruopos yra mažiau pavojingos alergiškiems žmonėms?

- Ištyrėme daugiau nei 100 vaikų, kuriuos vargina atopinis dermatitas bei alergija maistui.

Rečiausiai vaiko organizmą alergizuoja ryžiai, avižos ir kukurūzai, grikiai - šiek tiek daugiau, o dažniausiai alergija užklumpa užvalgius kviečių, rugių ir miežių.

Norėčiau atkreipti dėmesį į miežius. Lietuvoje iki šiol vyrauja nuomonė, kad miežiai, o ypač perlinės kruopos, mažiausiai pavojingi alergiškiems vaikams. Taip nėra, nes perlinės kruopos gaminamos iš miežių.

- Vabzdžių įkandimams alergiškam asmeniui yra patariama nešiotis adrenalino švirkštą. Ar dėl alergijos maistui gali iškilti tokia grėsmė?

- Turint receptą Lietuvoje galima įsigyti vienkartinius adrenalino švirkštus - preparatas leidžiamas į šlaunies raumenį. Juos privalėtų turėti kiekvienas asmuo, kuris yra labai alergiškas maistui.

Prasidėjus anafilaksiniam šokui, toks švirkštas gali išgelbėti gyvybę.

Kai kurie vaikai ligą „išauga“

Alergijos maistui paplitimas priklauso nuo amžiaus. Kūdikiai ir vaikai iki dvejų metų dažniau alergiški karvės pieno, kiaušinio, sojos baltymams, kviečiams, o moksleiviai - žuvies baltymams, žemės, lazdynų riešutams, vaisiams, daržovėms.

Apie 80-85 proc. vaikų, alergiškų karvės pienui ir kiaušiniams, „išauga“ savo ligą.

Nuo alergijos žemės riešutams pasveiksta apie penktadalis vaikų, o alergija žuvies baltymams neretai išlieka visą gyvenimą.

Alerginės maisto produktų savybės priklauso nuo jų ruošimo būdo. Verdamos daržovės ir vaisiai dažnai praranda alergizuojančias savybes.

Tačiau daugelis žuvies, mėsos, vėžiagyvių, kiaušinių, grūdų alergenų yra atsparūs temperatūros poveikiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu