Kraujo tyrimų baimę vaikams malšins žaisminga laboratorija

Visiškai robotizuotas kraujo analizatorius, pacientų srauto valdymo sistema ir žaismingas vaikų kabinetas – tokios naujovės ką tik įdiegtos „Medicina practica“ medicininių tyrimų laboratorijos padalinyje, veikiančiame Kauno Šilainių poliklinikoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2013, 11:11 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:14 PM

Modernus analizatorius „Cobas 6000“, sukurtas lyderiaujančios šveicarų kompanijos „Roche“, laboratorijai leidžia dar greičiau atlikti apie 200 skirtingų tyrimų ir lengviau kontroliuoti jų kokybę. Ir imunologinius, ir biocheminius tyrimus dabar galima atlikti visiškai automatizuotai tik iš vieno mėgintuvėlio.

Vienu metu analizatoriuje telpa 150 pirminių mėginių, gali būti atliekama net apie 1200 tyrimų per valandą. Automatinis krešulio aptikimas, mėginio lygio ir serumo kokybės nustatymas mėgintuvėlyje padeda garantuoti tyrimo tikslumą.

Kitas svarbus modernizavimo žingsnis – pacientų srauto valdymo sistema. Terminale gavęs savo eilės numerį ir laukdamas procedūros pacientas dabar gali labiau atsipalaiduoti. Streso sumažinimas padeda gauti tikslesnį tyrimų rezultatą. Be to, eilės valdymo sistema leido greičiau suteikti pagalbą sunkios būklės ligoniams ir vaikams.

Mažiesiems pacientams įrengtas atskiras kraujo paėmimo kabinetas – bene pirmasis toks Lietuvos laboratorijose. Žaismingai dekoruotoje patalpoje lengviau nuraminti bijančius procedūros vaikus.

„Mažieji dažnai verkia, o jų baimė būna tokia stipri, kad išmuša iš vėžių ir suaugusius. Dabar spalvingame kabinete pavyksta nukreipti vaiko dėmesį į gražus dalykus. Kraujo paėmimo metu jis gali suskaičiuoti, kiek ant medelio žiedelių ar skraido drugelių. Analogišką kabinetą ką tik įrengėme ir Panevėžio padalinyje“, – sakė „Medicina practica“ laboratorijos vadovo pavaduotoja gydytoja Gitana Skendelytė.

„Medicina practica“ laboratorija, kurią 2000 metais Vilniuje įsteigė gydytojas Svajūnas Barakauskas, šalyje turi 16 padalinių. Jai tyrimus patiki per 200 valstybinių ir privačių gydymo įstaigų. Laboratorija yra atlikusi per 6 mln. tyrimų – susidarytų maždaug po du kiekvienam Lietuvos gyventojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.