Medikų pasiūlymas širdininkui - tyrimo palaukti iki liepos

Panevėžyje problemų su širdimi turintys žmonės rikiuojami į vieną eilę su mirtininkais. Jei per penkis mėnesius sulauksi širdies tyrimo ir iki to laiko nemirsi – tau pasisekė. Jei ne – tai ne.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 21, 2013, 7:42 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:49 AM

40-metis panevėžietis Egidijus (pavardė redakcijai žinoma), turintis rimtų problemų su širdimi, apstulbo, kai praėjusią savaitę su kardiologo siuntimu nuėjęs į Respublikinę Panevėžio ligoninę užsiregistruoti tyrimui Holterio monitoriumi išgirdo slaugytojų pasiūlymą: „Ateikit birželio pradžioje – tyrimą atliksime liepos mėnesį.“

Kardiologė pasiuntė išsitirti

Kreiptis į kardiologus panevėžietį Egidijų privertė sutrikęs širdies ritmas. Praėjusią savaitę jį apžiūrėjusi širdies ligų gydytoja išrašė siuntimą atlikti tyrimus ir liepė su jų atsakymais vėl atvykti kovo pabaigoje.

Vienas iš kardiologės paskirtų tyrimų – tyrimas Holterio monitoriumi, kai pacientui prie krūtinės širdies plote pritvirtinamas nedidelis prietaisas, visą parą atliekantis elektrokardiogramą ir fiksuojantis širdies veiklą. Tai svarbus tyrimas siekiant įvertinti širdies ritmo ir laidumo sutrikimus, širdies raumens mitybos sutrikimus ir pan. Holterio monitorius padeda gydytojams nustatyti širdies ritmo sutrikimų, alpimų priežastis bei pobūdį.

Eilės – iki vasaros

Nuvykęs į Respublikinę Panevėžio ligoninę užsiregistruoti dėl šio tyrimo, Egidijus apstulbo. Radiologijos skyriaus, kuriame atliekami klinikiniai fiziologiniai tyrimai, slaugytojos jo į eilę tyrimui neužrašė. Medikės paaiškino, kad jam tyrimas Holterio monitoriumi geriausiu atveju bus atliktas tik vasarą. „Ateikit birželio pradžioje, tada registruosime liepos mėnesiui“, – išgirdo pasiūlymą vyriškis.

Nustebusiam pacientui ligoninės darbuotojos paaiškino, kad tokios didžiulės eilės susidariusios dėl to, kad ši gydymo įstaiga turi tik du Holterio monitorius – vienu tiriami stacionare gydomi ligoniai, kitas skirtas ambulatoriškai besigydantiems žmonėms.

„Nejaugi Panevėžio ligoninė negali įsigyti daugiau šios medicininės įrangos, jei tokios eilės laukiančiųjų? Juk širdies susirgimai – rimtas dalykas, ligoniai neturėtų laukti po kelis mėnesius, kol bus atlikti tyrimai. Per tiek laiko ir mirti galima“, – kalbėdamas su lrytas.lt stebėjosi Egidijus.

Apie eiles žino

Respublikinės Panevėžio ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinos reikalams Violeta Smilgienė lrytas.lt patvirtino žinanti apie šią problemą. „Ir mus pacientai atakuoja dėl ilgų eilių“, – sakė ligoninės atstovė. Pasak jos, Panevėžio ligoninė iš viso turi 4 Holterio monitorius – 2 aparatais tiriami ligoninėje gydomi pacientai, kitais dviem – ambulatoriškai besigydantys žmonės.

Pasak V. Smilgienės, Respublikinė Panevėžio ligoninė – vienintelė apskrityje, kurioje atliekamas tyrimas Holterio monitoriumi, todėl eilėje laukia ne tik panevėžiečiai, bet ir kardiologų siunčiami pacientai iš kitų apskrities rajonų – Kupiškio, Rokiškio, Pasvalio, Biržų. Kad eilės greičiau trumpėtų, tyrimas atliekamas ir šeštadieniais.

Panevėžio ligoninės atstovė įžvelgia ir kai kurių didžiųjų miestų konsultantų piktnaudžiavimą – tarkim, atvyksta panevėžietis konsultuotis pas Kauno kardiologus, o šie nurodo, kad būtinus tyrimus jis pasidarytų pagal gyvenamąją vietą. Taip eilės provincijos gydymo įstaigose dar pailgėja.

Atkeliauja 6 aparatai

V. Smilgienė žada, kad netrukus laukti tyrimo Holterio monitoriumi tokiose ilgose eilėse Panevėžio apskrities gyventojams nebereikės.

Jau maždaug po mėnesio Respublikinė Panevėžio ligoninė pagal Kauno klinikų įgyvendinamą projektą „Vidurio ir Vakarų Lietuvos gyventojų sergamumo ir mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų mažinimas, modernizuojant ir optimizuojant sveikatos priežiūros sistemos infrastruktūrą bei teikiamas paslaugas“ turėtų gauti 6 Holterio monitorius. Tikimasi, kad jų pakaks operatyviau ištirti kardiologinių problemų turinčius ligonius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.