Persišaldžiusi nėščioji – kaip gydytis?

Persišaldyti galima visada – net ir pačiu nepalankiausiu metu, o kaip tik toks metas yra laukiantis kūdikio. Žinoma, gripo epidemijos metu nėščiajai geriausia nesilankyti vietose, kur buriuojasi daug žmonių, bet kartais kontaktai ir skersvėjai būna neišvengiami. Ir štai jūs peršalote arba pasigavote virusą. Kaip gydytis, kad nepakenktumėte bręstančiai gyvybei?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

2013-02-21 19:45, atnaujinta 2018-03-11 08:49

Pirmiausiai - ilsėtis

Pajutus pirmuosius ligos simptomus ilsėtis reikėtų visiems, bet jums tai tiesiog privaloma. Visų pirma, peršalusi būdama nėščia jūs ir šiaip jausitės silpnesnė, jums gali nukristi kraujospūdis, kamuoti silpnumas. Meskite visus reikalus į šalį ir dvejetą trejetą dienų pagulėkite – būtent tiek laiko paprastai prireikia pasijusti geriau. Nepamirškite reguliariai vėdinti kambarių, drėkinti oro ant radiatorių pastatytais indais su vandeniu. Negriebkite iškart vaistų – jei liga nesunki, pamėginkite padėti organizmui susidoroti su ja natūraliomis priemonėmis.

Jei skauda gerklę

Jeigu peršti gerklę, skalaukite ją druskos tirpalu (1 arbatinis šaukštelis į stiklinę vandens), ramunėlių, šalavijų arbata, šiltu vandeniu su propolio (bičių pikio) tirpalu – jis pasižymi priešuždegiminiu, antiseptiniu veikimu (tik turėtumėte nebūti alergiška medaus produktams). Galite pasigaminti ir tokio tirpalo: į stiklinę šilto vandens įberkite nubrauktą šaukštelį druskos, tiek pat sodos ir kelis lašus jodo. Pasirinktu tirpalu arba ir dviem paeiliui dažnai skalaukite gerklę – galite kas valandą ar dvi. Tinka ir vietinio poveikio čiulpiamosios tabletės. Sausą kosulį gydykite ledinukais nuo kosulio.

Puikiai tiks ir inhaliacijos su erškėtuogėmis, kmynais, eteriniu eukalipto aliejumi. Kadangi nėščiosios būna jautrios kvapams, pasirinkite malonų jums kvapą. Po procedūros iškart gulkitės į lovą ir ramiai pagulėkite: patausokite gerklę, nekalbėkite telefonu ir susilaikykite nuo šnekų su namiškiais.

Jei kamuoja sloga

Jeigu užpuolė sloga, išbandykite medaus kompresą. Suminkykite medaus ir miltų tokiu santykiu, kad išeitų kietoka tešla. Ją kaip kompresą užsidėkite sinusų srityje (tai nosis, sritys šalia nosies ir kaktos dalis virš tarpuakio). Beje, išmokus pasidaryti tokį kompresą, jis gali praversti ir vėliau – jei prireiks, palengvins mastito skausmus. Taip pat išmėginkite jūros vandens purškiklį į nosį arba tiesiog pravalykite nosį sūriu vandeniu – pro vieną šnervę vandenį įtraukite, pro kitą išpūskite. Jei tokia tiesmuka procedūra jums nemaloni, galite nusipirkti vaistinėje specialų buką švirkštą ir sūrų vandenį į šnerves įšvirkšti juo – taip komfortiškiau.

Kai pakyla temperatūra

Pakilus temperatūrai daugiau gerkite, vartokite rūgščius, gausiai vitamino C turinčius gėrimus. Tik stebėkite, kad neatsirastų pabrinkimų, t.y. kad suvartojamo skysčio kiekis neviršytų išskiriamo skysčio kiekio. Paties vitamino C nepadauginkite. Neblogai temperatūrą mažina šviežios morkų (3/4) - kopūstų (1/4) sultys. Arbatžolių arbatas gerkite silpnas ir su kiekiu nepersistenkite – mat arbatose yra kofeino.

Padeda ir apsitrynimas vėsiu vandeniu, arba tokiu vandeniu galite perpilti rankas bei kojas. Užsigrūdinusioms moterims galima mažinti temperatūrą daktaro S.Kneipo metodu. Minutei basos atsitokite į šalto vandens dubenį, paskui apsimaukite šiltas vilnones kojines ir pavaikščiokite po kambarį, kol pėdos sušils. Tačiau jei iki nėštumo nesigrūdinote, galbūt su šia procedūra nerizikuokite. Besilaukiančioms netinka ir karštos vonelės kojoms, ir, be abejo, karštos vonios.

Jei liga nesitraukia

Bet kuriuo atveju besigydydamos natūraliais būdais būkite budrios – neleiskite ligai komplikuotis. Konsultuokitės su gydytoju: jei liga nesitraukia, gali tekti gerti ir vaistų. Gydytojas paprastai žino, ką daro, tačiau tikrai nepakenks, jei paprašysite paskirti kraujo tyrimus, pačios atidžiai perskaitysite vaistų anotacijas - jose visada nurodoma, ar vaistas nekenkia nėščiosioms. Beje, nėštumo metu peršalimą gydyti galite pamėginti ir sveikatai nekenkiančiais homeopatiniais preparatais - tačiau tai jau kiekvienos moters pasirinkimo reikalas (mat homeopatinių vaistų efektyvumo mokslas vis dar nepatvirtino).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.