Vaido ir Donato Baumilų tėvas rado paprastą būdą mankštinti kūną ir protą

Į darbą ir iš jo Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje dirbantis advokatas Vidmantas Baumila (55 m.) traukia pėsčiomis. 8 kilometrų ilgio kelyje nuo sostinės Šeškinės rajono iki Lazdynų vyras užtrunka daugiau nei valandą. Šis įprotis padėjo jam sureguliuoti sutrikusį širdies ritmą. O „Danske” banko generalinis direktorius Gintautas Galvanauskas (56 m.) kasdien į biurų pastate esantį aštuntąjį aukštą lipa laiptais. Liftu jis nesinaudoja beveik dvylika metų.

Daugiau vaikščioti V. Baumilai patarė gydytoja, nustačiusi širdies ritmo sutrikimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau vaikščioti V. Baumilai patarė gydytoja, nustačiusi širdies ritmo sutrikimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas”)

Feb 25, 2013, 9:00 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:25 AM

Pomėgis vaikščioti V. Baumilai padeda ne tik atsipalaiduoti. Advokatų kontoros LEX Vilniaus skyriaus partneris eidamas susiplanuoja darbus, pasigroži aplinka.

„Eiti šimtą kartų geriau nei laukti visuomeninio transporto stotelėje ar patekus į automobilių spūstį keikti visą pasaulį”, – įsitikinęs pašnekovas.

Kai prieš septynerius metus gydytoja V. Baumilai nustatė širdies ritmo sutrikimą ir patarė daugiau vaikščioti, vilnietis įsitikino, kad medikė buvo teisi.

„Pasveiko širdis, dabar puikiai jaučiuosi”, – prisipažino advokatas, vaikščioti mėgstantis ir savaitgaliais.

V. Baumilai ypač patinka žygiai pėsčiomis užmiestyje ankstyvą pavasarį, kai pradeda kaltis žaluma, sprogsta pumpurai.

Kai vyrą lenkia automobiliai, jis nepuola prisidengti veido nosine, nesusigūžia, kad išmetamosios dujos nepatektų į kvėpavimo takus – kaimo vietovėje automobilių nebūna daug.

Labiau vyras rizikuoja kasdien eidamas gatvėmis iš Lazdynuose įsikūrusios ligoninės iki Šeškinės, kur gyvena. Šis atstumas siekia apie 8,5 kilometro.

Galbūt tokį pat fizinį krūvį, kurį patiria eidamas, jis galėtų gauti lankydamasis sporto klube. Tačiau sporto klubas advokato netraukia.

Judėdamas gryname ore jis gauna keleriopos naudos. Vaikštant dirba visi kūno raumenys, o jų yra daugiau nei 300.

Kitas ėjimo privalumas – daug vaikštant treniruojama ne tik kraujagyslių sistema. Smegenys yra puikiai aprūpinamos deguonimi, skaidrėja nuotaika, dingsta nervinė įtampa.

Dar vienas svarbus dalykas – ėjimas beveik nieko nekainuoja, pakanka įsigyti patogius batus, o lyjant ar sningant norisi tiktai paspartinti žingsnį – blogi orai nesulaiko nuo šio pomėgio.

Eidamas vyras nepasigenda pašnekovo, jam patinka vaikščioti vienam. Vidmanto žmona dėl stuburo problemų lanko baseiną. Kai savaitgalį būna geri orai, sutuoktiniai išvyksta kur nors pasivaikščioti, pavyzdžiui, į Valakampius.

„Tai labiau šeiminis bendravimas vaikštant. Bet jis neturi nieko bendra su sportiniu ėjimu. Aš mėgstu vaikščioti greitai – su manimi nelabai kas spėtų. Toks ėjimas yra naudingiausias”, – prisipažino V. Baumila.

Baumilų sūnūs taip pat sportuoja nuo vaikystės. Dainininkas Vaidas Baumila labai dažnai lankosi sporto klube – jis mano, kad scenos žmogus turi būti tobulas ne tik kaip atlikėjas, bet ir fiziškai.

Sporto nevengia ir grupės „Kastaneda” narys Donatas Baumila. Jis mėgsta minti dviračio pedalus, tik bėda, kad dabar jo neturi – kažkas pavogė.

Beveik dvylika metų „Danske” banko generalinis direktorius G. Galvanauskas į savo darbo kabinetą, esantį aštuntajame aukšte, lipa laiptais.

G. Galvanauskas netgi pastebėjo, kad kartais būna greitesnis už bendradarbius, kylančius liftu. Tačiau laiptais jis kopia ne norėdamas palenktyniauti, o dėl kitų priežasčių.

„Tai gera proga stiprinti širdį, kraujotakos sistemą, raumenis”, – pasakojo vilnietis.

Kadaise G. Galvanauskas kopdavo į 14-ąjį biurų pastato aukštą ir šį maršrutą kartodavo bent triskart per dieną. Į viršų jis pakildavo per tris minutes.

Kopimas laiptais iš pradžių vilniečiui padėjo mankštinti traumuotą kelį, o vėliau tai tapo kasdieniu įpročiu.

Sulaukęs savaitgalio G. Galvanauskas bent tris valandas praleidžia gamtoje, gryname ore.

Dažniausiai slidinėja, o kai sniegas nutirpsta, aunasi sportinius batus. Jam nėra blogų orų.

Be aktyvaus poilsio bankininkas negalėtų atsipalaiduoti po įtemptos darbo savaitės. Jis mano, kad judantis žmogus yra ne tik lankstesnis, bet ir geriau sugeba įveikti sudėtingus uždavinius.

Kai smarkiai išpila prakaitas, padažnėja pulsas ir kai pajunta plakant širdį – tai ženklas, kad G. Galvanauskas pasiekė optimalų fizinį krūvį ir daugiau stengtis būtų kenksminga.

Banko vadovas juokavo, kad negalėtų pasakyti, kiek valandų per dieną sėdi. „Danske” bankas yra įsigijęs specialių pakeliamųjų stalų, kad būtų galima dirbti stovint. Tačiau G. Galvanauskas tokiu stalu nesinaudoja.

„Žmogus yra sukurtas judėti, tačiau dirbdamas didžiąją dalį laiko praleidžia sėdėdamas. Tai nėra gerai”, – pripažino banko vadovas, kopimu laiptais užkrėtęs ir daugelį savo pavaldinių.

Jis tikisi, kad kada nors dalyvaus kopimo laiptais varžybose, kurios populiarios užsienyje, taip pat jau rengiamos ir Vilniuje.

Daugiau straipsnių apie sveikatą ir organizmo stiprinimą ieškokite specialioje rubrikoje "Sveikatos gidas". 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.