Praktiški patarimai, su kuo negalima maišyti vaistų

Susirgti pasitaiko kiekvienam - kartais pavyksta pasigydyti natūraliomis priemonėmis, kartais prireikia griebtis vaistų. Šiuos retsykiais geriame nepasitarę su niekuo – ypač nereceptinius, kuriuos nusiperkame vaistinėje ir gydomės pagal savo išmanymą. Ką būtinai reikėtų žinoti apie vaistų tarpusavio ir vaistų-maisto sąveiką?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Feb 28, 2013, 7:34 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 10:11 PM

Pradėkime nuo stipriausių vaistų – antibiotikų. Jei geriate vieną antibiotikų rūšį, nepasitarę su gydytoju, nepradėkite gerti antros. Vaistai gali sustiprinti vienas kito poveikį ir jį papildyti, bet gali nutikti ir taip, kad dviejų antibiotikų poveikis bus silpnesnis nei vieno.

Apskritai verta žinoti, kad pagal statistiką ketvirtadalis nepageidaujamų pašalinių reakcijų organizme kyla tada, kai vienu metu vartojami iš karto trys vaistai. Todėl skirti daugiau kaip tris medikamentus vienu metu vengia ir gydytojai. Nes jei jų dar daugiau nei trys – sunkiai prognozuojama vaistų tarpusavio sąveikos rizika išauga net iki 70-80 procentų.

Svarbu atsiminti, kad kai kurie vaistai gali sukelti fototoksinį arba fotoalerginį dermatitą – vadinasi, juos vartojant reikia saugotis saulės. Tai nemaža grupė vaistų: antibiotikai (sulfanilamidai, tetraciklinai), antihipertoniniai vaistai (mažinantys kraujospūdį), nesteroidiniai priešuždegiminiai (naproksenas, ibuprofenas, ketoprofenas), aspirinas, diuretikai (skatinantys šlapimo išsiskyrimą), salicilo rūgštis, oraliniai kontraceptikai, antidepresantai ir kt. (jų yra daug daugiau, tačiau šie galbūt labiausiai vartojami).

Venkite tabletes užsigerti kava, kakava, arbata – rinkitės vandenį (ir negazuotą!).Kava ir arbata su vaistais yra kaip savotiška ruletė – niekada nežinai, kokio efekto susilauksi. Pavyzdžiui, jei įsiskaudėjus galvai citramono tabletę užgersite kava, galite pakenkti kepenims. Arbatoje esantis timinas gali neutralizuoti jūsų išgertą vaistą, o štai kofeinas sustiprinti kai kurių vaistų nuo diabeto poveikį. Geriant antibiotikus nuo šlapimo pūslės infekcijų, kava bei arbata blokuoja kofeino skaidymą, todėl jums ims plakti širdis ir vakarais bus sunku užmigti. O jei geriate raminamuosius, tai kavos ir arbatos poveikis bus priešingas - todėl organizmą tik veltui įjautrinsite ir jis nelabai supras, kaip elgtis.

Tablečių negalima užsigerti ir greipfrutų sultimis – jos didina antikoaguliantų aktyvumą. Greifrutai stabdo antidepresantų, antibiotikų, nuskausminamųjų, mažinančių kraujospūdį ir gerinančių potenciją vaistų skaidymą - ir jie ima kauptis organizme. Todėl “greipfruto efektas” kai kuriais atvejais gali būti netgi mirtinai pavojingas. Greipfrutas dėl naringenino, suteikiančio jam kartumo, kai kurių labai rimtų vaistų poveikį gali ir neutralizuoti – pavyzdžiui, etopozido, skiriamo onkologiniams ligoniams. Todėl vartodami vaistus greipfrutų verčiau išvis atsisakykite – tiek vaisių, tiek sulčių. Arba jei jau visai be jų neištveriate, darykite 4 valandų pertrauką tarp vaisto gėrimo ir vaisiaus vartojimo.

Kai vartojate tabletes nuo rėmens, negerkite limonadų, sulčių ir šnypščiančių tablečių - gali prasidėti skrandžio spazmai. Savo ruožtu apelsinų sultys gerai dera su prieštuberkulioziniais vaistais, bet tikrai ne su tabletėmis virškinamajam traktui gydyti.

Apie pieną atskira kalba. Nesusigundykite juo užgerti tablečių gydančių opas, širdies ligas, antibiotikų, tetraciklino, doksiciklino. Tačiau pienas padeda įsisavinti vitaminus D, E, K, A, jodo preparatus – nes pieno riebaluose jie lengviau ištirpsta. Taip pat pienu dera užgerti eritromiciną.

Jei jums prirašė enterosorbentų - preparatų, skirtų pašalinti iš virškinamojo trakto toksiškas medžiagas, daugiau jokių vaistų gerti net neapsimoka. Tai bus vėjais išmesti pinigai – vaistai tiesiog praslys žarnynu ir nesukėlę jokio efekto pasišalins lauk.

Jei geriate preparatus, kurie skystina kraują, nevalgykite kopūstų, špinatų, žirnių, pupelių. Mat juose esantis vitaminas K slopina skystinančių kraują medžiagų poveikį. O česnakas veikia priešingai - kraują skystina dar labiau. Vadinasi, jei jums svarbu nepadidinti kraujavimo rizikos, česnako vertėtų nevalgyti. Ir, žinoma, jokių vaistų verčiau nerizikuoti vartoti su alkoholiu. Tarkime metronidazolas su alkoholiu gali sukelti rimtas komplikacijas, nes stiprina alkoholio veikimą. Nepamirškite, kad mirštamumas nuo nepageidaujamų reakcijų į vaistus pasaulyje yra iškart po širdies-kraujagyslių, onkologinių, bronchų-plaučių ligų ir traumatizmo.

Daugiau straipsnių apie sveikatą ir organizmo stiprinimą ieškokite specialioje rubrikoje "Sveikatos gidas". 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.