Vis sparčiau plinta kūdikiams pavojinga bakterija – auksinis stafilokokas

Apie šią ligą pastaruoju metu pasirodo vis daugiau informacijos. Auksinis stafilokokas (Staphylococcus aureus) – tai paplitusi bakterijų šeima, išsidėsčiusi odoje, gleivinėje ir žarnyne. Šių bakterijų turime beveik kiekvienas, kosėdami ar čiaudėdami jas lengvai pernešame ant kitų, tačiau nusilpus ar dar neturint imuniteto tenka susidurti su nemaloniais stafilokoko padariniais.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Mar 4, 2013, 7:01 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:36 PM

Kaip užsikrečiama?

Užsikrėsti auksiniu stafilokoku galima oro lašeliniu būdu ir nuo sergančio žmogaus, ir tiesiog nuo sveiko bakterijų nešiotojo, taip pat - jeigu nesilaikoma higienos normų – neplaunamos rankos, naudojami svetimi daiktai (patalynė, drabužiai, vystyklai), liečiami įvairūs paviršiai (rankenos, šviesos jungikliai, sienos). Ištirta, kad jokios dezinfekcinės priemonės ir netgi patalynės virinimas 90 laipsnių temperatūroje negali apsaugoti nuo šių bakterijų.

Labai dažnai naujagimiai šią ligą pasigauna tiesiog gimdymo namuose ar ligoninėse, bet kartais jiems bakterijas perduoda gimdydama motina, kuri iki tol nė nežinojo esanti auksinio stafilokoko nešiotoja, ligoninės personalas ar lankyti atėję žmonės. Galima apsikrėsti ir per kateterius ar tvarsčius, naudojamus ligoninėje.

Tačiau ne visuomet į organizmą patekus šių bakterijų kūdikis susirgs – liga gali pasireikšti tik nusilpus imunitetui, pavargus, pradėjus blogai maitintis ar susirgus kita liga. Tik gydytojas gali tai pastebėti ir paskirti gydymą, jeigu šis yra reikalingas.

Kaip pasireiškia auksinis stafilokokas?

Kad kūdikis susirgo stafilokoku, galima pastebėti, pavyzdžiui, iš atsiradusių odos pūlinėlių – tai gali būti maži dariniai arba sunkios pūlinės ligos, net kraujo užkrėtimas. Patekęs į kraują, stafilokokas gali pakenkti bet kuriam organui. Tačiau taip nutinka tik jeigu organizmas nepajėgia kovoti, nėra atsparus ir liga nepradedama laiku gydyti. Paprastai gydytojai skiria antibiotikus ir liepia vartoti gerąsias bakterijas, kad organizmas stengtųsi kovoti pats. Vaistai šios ligos visiškai išgydyti negali.

Kitąkart nusilpus imunitetui, auksinis stafilokokas atsinaujina – tiesiog svarbu laiku tai pastebėti ir kreiptis į gydytoją. Ypač svarbu stebėti vaikus iki 3 metų. Kuo silpnesnis mažylis, tuo didesnė tikimybė, kad auksinis stafilokokas turės neigiamų padarinių.

Taigi labai svarbu tinkamu metu pastebėti ligą, nenumoti į tai ranka ir kreiptis į gydytojus. Reikėtų saugoti savo kūdikius nuo aplinkinių žmonių, kruopščiai plauti rankas, neleisti visko kišti į burnytę ir tinkamai maitintis, taip stiprinant imunitetą.

Ką gali sukelti auksinis stafilokokas?

Smulkias odos infekcijas (spuogelius, nedidelius pūlinius ir kt.).

Šunvotes, piktvotes.

Nuplikytos odos sindromą ir pūlinius.

Plaučių infekcijas ar pneumoniją.

Smegenų infekcijas ar meningitą.

Kaulų infekcijas ar osteomielitą.

Širdies infekcijas ar endokarditą.

Kraujo infekcijas ar toksinio šoko sindromą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.