Hiperaktyvaus vaiko tėvams prireikia angeliškos kantrybės

Ramybė - didžiausia kančia

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

Mar 5, 2013, 7:13 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:33 PM

Ramybė - didžiausia kančia

Tadas - hiperaktyvus vaikas, kuriam judėjimas reikalingas lyg oras. Sėdėti ramiai jam - didžiausia kančia.

Kai prasikalsta, dešimtmetis gali pasirinkti vieną iš trijų bausmių - gauti diržo, praleisti dieną be kompiuterio ar pusvalandį pasėdėti ramiai. Tadas renkasi diržą. „Jam tai - mažiausia bausmė“, - be jokios nuostabos balse paaiškino berniuko motina.

Jos sūnus nuo mažens elgėsi kitaip nei kiti vaikai. Ilgai nekalbėjo, tad negalėdamas išreikšti minčių žodžiais, jas reikšdavo kūnu.

Jei jo kiti nesuprasdavo, imdavo pykti - talžydavo save. Įsibėgėjęs trenkdavosi į sieną ar trankydavo galvą į grindis.

Galvoje - minčių maišalynė

Tadas nenuorama - ne tik išoriškai. Jo galvoje mintys taip pat šokinėja. „Kartais sukasi tikra minčių maišalynė. Jeigu ko nors staiga jo paklausi, jis sakinį sudėlios iš kelių minčių“, - pasakojo vaiko mama.

Hiperaktyviam berniukui sunku susikaupti ilgesniam darbui, sunku išmokti naujų dalykų. 15 minučių praleisti susikaupus - jam sudėtingiausia užduotis.

Tai žinodama, mokytoja leidžia Tadui per pamoką pajudėti - nuvalyti lentą, ką nors atnešti. Pedagogė žino, kad šiam vaikui būtina judėti.

Kur kas sunkiau jai vertinti jo darbus. Rašydamas diktantą, Tadas pajėgia parašyti vos porą sakinių - nebegalėdamas atidžiai sekti minties, jis ima piešti rutuliukus, dėti kablelius arba rašyti bet ką ir bet kaip. Vaikas apsimeta, kad dirba, nes žino, - taip reikia.

Tadui sunku suvokti taisykles, tad kyla milijonai klausimų. Kodėl reikia žaisti žaidimą taip, o ne kitaip? Kodėl mokytis reikia sėdint, o ne atsistojus? Kodėl negalima kalbėti per pamokas?

Iššoko iš trečio aukšto

Motinai prireikia angeliškos kantrybės, kai ji turi įtikinti sūnų imtis mokytis naujo dalyko - kaip ir kiti hiperaktyvūs vaikai, Tadas nepasitiki savo jėgomis ir yra labai jautrus.

Kai mokykloje kas nors jį užgauna, berniukas ima krimstis, esą niekam jis nereikalingas. Sykį po barnio mokykloje parėjęs į namus jis net iššoko iš trečiojo aukšto.

Kai Tadui liūdna, jis gali visą vakarą sukti kambaryje ratus. Be hiperaktyvumo ir dėmesio sutrikimo sindromo jam dar diagnozuota depresija.

„Jei nuotaika nepagerėja, išvažiuojame į gamtą, paspardome kamuolį - išsilaksto, ir būna geriau. Svarbu, kad tokių vaikų energija būtų tikslingai išnaudota“, - žiniomis apie hiperaktyvumą dalijosi vaiko mama.

Moteriai skaudu, kai judrių tarsi gyvsidabris vaikų nepriima visuomenė, skaudu girdėti, kai jai priekaištaujama esą jos vaikas - išlepintas. „Iš tikrųjų tie vaikai nepaprastai jautrūs, paslaugūs, nuoširdūs. Bet kada gali apkabinti, pabučiuoti, prisiglausti. Jų nereikia ignoruoti. Būtų nuostabu, kad žmonės tai suprastų ir bent šiek tiek mums padėtų“, - vylėsi hiperaktyvaus vaiko mama.

Betikslis ir griaunantis aktyvumas

Apie hiperaktyvius vaikus kalbėjome su vaikų ir paauglių psichiatre Terese Ramanauskiene.

- Kokio amžiaus vaikui išryškėja hiperaktyvumo požymiai?

- Neretai dar nuo kūdikystės pastebima, kad vaikas dirglus, judrus, blogai miega, jį kamuoja pilvo skausmai, sutrikęs apetitas. Kartais motina pastebi, kad kūdikis nekantrauja net žįsdamas krūtį.

Tik pradėjęs vaikščioti, toks vaikas bėgioja lyg užsuktas. Jo aktyvumas - betikslis ir kartu griaunantis. Jis nesugeba užbaigti pradėtų darbų, jo dėmesį greitai patraukia nauji dalykai.

Dažniausiai diagnozė nustatoma, kai vaikas pradeda lankyti mokyklą. Jam būna sunku susikaupti, mokytojai ima skųstis, kad jis trukdo dirbti, vaikšto po klasę, įkyriai įsiterpia į mokytojo kalbą, nesulaukia savo eilės kalbėti - šiems vaikams, be hiperaktyvumo ir dėmesio sutrikimo, dar būdingas impulsyvumas.

Labai dažnai prisideda ir antriniai požymiai - agresyvumas, pyktis, dėl to hiperaktyvių vaikų nemėgsta bendraamžiai. Tuomet kenčia ir paties vaiko savivertė, jis ima blogai jaustis.

Labai svarbu tokį vaiką skatinti ir girti net už menkiausią pažangą - taip didėja jo savivertė, mažėja destruktyvumas.

- Ar iš tikrųjų šie vaikai labiau linkę nusikalsti?

- Taip. Hiperaktyvūs vaikai nesugeba atskirti gėrio nuo blogio. Kadangi juos dėl elgesio neretai atstumia bendraamžiai, jais neretai pasinaudoja vyresni blogai besielgiantys vaikai, paaugliai.

Hiperaktyvūs vaikai sunkiai pastebi ryšį tarp elgesio ir pasekmių. Todėl tėvus mokome: jie turi iš karto komentuoti vaiko poelgius. Kas kartą, kai jis padaro ką nors gero ar blogo, vaikas turi išgirsti įvertinimą.

- Tėvams, atrodo, reikia angeliškos kantrybės?

- Taip. Tačiau tik jie ir gali padėti įveikti vaikui bėdas.

Kai tėvai skiria daug dėmesio vaikui, lankosi pas psichologą, vykdo jo rekomendacijas, galima pasiekti gerų rezultatų. Gaila, tačiau ne visi šiais laikais turi laiko.

Dar labiau gaila, kad yra tėvų, kurie nesugeba ar neįstengia ilgai ir kantriai dirbti su vaiku. Neretai būna, kad tėvai nusivilia medikais, psichologais, nes mano, kad specialistai turi įveikti problemą, o ne jie.

Mokytojams irgi sunku. Jei vieni sugeba suvaldyti hiperaktyvius vaikus, ir yra mokyklų, kuriose sėkmingai tvarkomasi, tai kiti pedagogai stengiasi atsikratyti tokių vaikų. Kartais mokytojai neišlaiko ir kitų vaikų tėvų spaudimo.

- Ar negali padėti vaistai?

- Jų skiriama kraštutiniu atveju. Vaistus reikia vartoti daugybę metų, jie turi daug nepageidaujamo poveikio.

- Ar tėvai gali turėti vilties, kad vaikas sutrikimą išaugs?

- Maždaug trečdaliui šis sutrikimas praeina. Kitam trečdaliui jis išlieka, tačiau suaugusiam žmogui hiperaktyvumas nebėra didelė kliūtis. Tokie žmonės sunkiau susikaupia, būna ūmesni, impulsyvesni, bet kartais tai net padeda ko nors pasiekti.

Labiausiai gaila paskutiniojo trečdalio. Jie vis labiau linksta į nusikaltimus, įninka į narkotikus, alkoholį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.