Kada sunerimti, jei negaluoja mažylis?

Natūralu, kad vos tik užsimezgus naujai gyvybei, tėvai stengiasi kuo daugiau išsiaiškinti apie vaiko priežiūrą, higieną, maitinimo ir miego įpročius. Bet vėliau susidūrus su kokiu nors negalavimu – pilvo diegliais, vėmimu ar viduriavimu, atrodo, kad jį lydintis verksmas tikrai reiškia rimtą ligą. Kaip žinoti, kada verta sunerimti? Pateikiame dažniausius kūdikių negalavimų atvejus.

Jei kūdikiui parausta gerklė, varva nosis ar net ima karščiuoti, būna irzlus, jis pasigavęs peršalimo virusą.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Jei kūdikiui parausta gerklė, varva nosis ar net ima karščiuoti, būna irzlus, jis pasigavęs peršalimo virusą.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Mar 5, 2013, 2:20 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:10 PM

Peršalimas

Jei kūdikiui parausta gerklė, varva nosis ar net ima karščiuoti, būna irzlus, jis pasigavęs peršalimo virusą. Jeigu būklė nėra sunki, iš pradžių patariama apsieiti be vaistų – reikėtų kambaryje padėti lėkštutę su česnako gabaliukais, gerai vėdinti patalpas, jei vaikas nekarščiuoja, eiti į lauką (tai padeda nosies gleivinei). Visais atvejais svarbu daug gerti. Taip pat reikėtų specialiu vamzdeliu išvalyti nosį, patartina purkšti specialiai kūdikiams pritaikytą jūros vandenį, o landas ir šnerves patepti vazelinu ar aliejumi. Jeigu kūdikis karščiuoja, reikėtų pasitarti su gydytoju, kuris apžiūrės, ar nėra jokių pabėrimų, ir paskirs tolesnį gydymą.

Pienligė

Šį negalavimą, sukeltą Candida grybelio, galima atpažinti iš įvairaus dydžio baltų, į varškę panašių taškučių, išsidėsčiusių ant liežuvio, skruostų ar dantenų. Galima užsikrėsti gimstant, jeigu serga motina, arba vėliau – nusilpus imunitetui, nesilaikant higienos normų. Šias apnašas yra gana sunku nuvalyti, kartais gali parausti kūdikio burnos gleivinė, pasirodo kraujas. Kūdikiui gali skaudėti žindant, jis tampa neramus, pradeda blogiau valgyti. Kad pienligė toliau neišplistų, reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris skirs reikalingą gydymą.

Vėmimas

Kai kūdikis pavalgo, įprasta, kad atsirūgdamas šiek tiek maisto atpila – tai laikoma atpylimu. Sunerimti reikėtų, jeigu prasideda vėmimas „fontanu“ (gausia ir stipria srove) ir jis linkęs kartotis. Kai kūdikis vemia, svarbu neleisti jam atsilošti, kad šis nepaspringtų. Jeigu kūdikis tampa vangus, atrodo, kad suvalgo mažiau maisto negu išvemia, priauga mažai svorio, reikėtų kreiptis į gastroenterologą ar vaikų chirurgą, kad būtų atlikti išsamesni tyrimai. Apskritai vėmimas laikomas daugelio ligų požymiu, todėl nepatartina duoti jokių vaistų nepasitarus su gydytoju.

Vidurių užkietėjimas

Yra daug priežasčių, kodėl kūdikiui užkietėja viduriai – taip nutinka, jeigu trūksta maisto, sergama rachitu ar perdozavus vitamino D. Vos tik kūdikis pradeda gerti mišinukus ir vartoti kietą miestą, paprastai viduriai šiek tiek užkietėja, nes žarnynas dar nėra prisitaikęs prie tokio maisto. Nėra vieno atsakymo, kiek kartų per dieną ar per savaitę turėtų tuštintis sveikas kūdikis – svarbu, kad, perėjus prie kieto maisto, būtų tuštinamasi porą kartų per dieną arba bent kas 1–2 dienas. Norint padėti kūdikiui, patariama pamasažuoti jo pilvuką pagal laikrodžio rodyklę. Taip pat vertėtų įsitikinti, jeigu kūdikis maitinamas mišinukais, ar jie ruošiami tiksliai pagal instrukciją. Jeigu vidurių užkietėjimas nepraeina, reikėtų kreiptis į gydytoją, kad būtų skirti tinkami vaistai.

Viduriavimas

Šiam negalavimui būdingos skystos, geltonos ar žalsvos spalvos vandeningos išmatos kelis kartus per dieną. Tai laikoma labai pavojingu dalyku, kadangi kūdikis netenka daug skysčių, gali prasidėti dehidratacija – įdumba momenėlis, papilkėja oda. Viduriuojant svarbu duoti kūdikiui daug gerti arbatų, nepatariama duoti pieno, pernelyg nesiūlyti ir kito maisto. Nedelsiant reikėtų kreiptis į gydytoją, kad šis apžiūrėtų vaiką. Jeigu išmatose pasirodė gleivių – tai gali būti infekcinis viduriavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.