Žalingi įpročiai – tiesiausias kelias į peršalimą?

Tikriausiai ne sykį esame girdėję, kad įvairūs žalingi įpročiai turi įtakos mūsų sveikatai: gali sukelti priklausomybę, įvairias vidinių organų ligas. Tačiau ar rūkymas ir alkoholis gali lemti didesnę peršalimo ligų ir gripo riziką? Pasirodo, gali, ir netgi iš esmės lemia.

Tikriausiai ne sykį esame girdėję, kad įvairūs žalingi įpročiai turi įtakos mūsų sveikatai.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Tikriausiai ne sykį esame girdėję, kad įvairūs žalingi įpročiai turi įtakos mūsų sveikatai.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Mar 6, 2013, 6:58 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:43 AM

Rūkaliai peršąla 3 kartus dažniau

Kiekvieną rytą pradedate cigarete, jos dūmą užgeriate kavos puodeliu? Iki vakaro surūkote pakelį cigarečių? Tai – stiprus smūgis jūsų kvėpavimo takams. Neveltui sakoma, kad rūkalių pažinsi iš kosulio: visi rūkantieji ilgainiui pradeda kosčioti, nes dūmai dirgina gerklę, o plaučiai ir bronchai šalina gleives, besikaupiančias dėl rūkymo. Ypač rūkymas tampa pavojingas šaltuoju metų laiku: rūkaliai per žiemą net 3 kartus dažniau suserga peršalimu – užklumpa ūmus gerklės skausmas, bronchitas. Taip yra todėl, kad rūkančiųjų kvėpavimo takai nuolatos dirginami dūmų, o pats rūkymas sukelia vitamino C ir magnio trūkumą, ypač jei mėgstate gerti daug kavos. Šie elementai padeda išvalyti organizmą ir pašalinti su cigaretėmis gaunamus toksinus, todėl jų nuolatos stinga, o tai gali dar labiau susilpninti atsparumą ligoms. Maža to, kai kurie rūkaliai net susirgę neatsisako cigaretės. Šitaip kvėpavimo takų infekcija gali paplisti net į plaučius. Vienintelis būdas to išvengti – mesti rūkyti.

Alkoholis – ligų šaltinis

Alkoholis gali sukelti rimtą priklausomybę, net jei atrodo, kad išgeriate nedaug: po porą bokalų alaus kiekvieną vakarą. Teisybė, kartais net gydytojų yra rekomenduojama išgerti 100 ml raudonojo vyno, „širdies darbui pagerinti“, bet alus, stiprieji gėrimai ir tas pats, tik padaugintas, vynas – bjaurus organizmo nuodas. Pirma, skaidyti alkoholiui, kaip ir cigarečių dūmų toksinams, reikalingas vitaminas C. Antra, kuo daugiau išgeriate, tuo daugiau reikia šio vitamino. Ilgainiui, jei kasdien, nors ir palyginti nedideliais kiekiais, vartojate alkoholį, organizmo imuninė sistema pradeda silpnėti.

Vitamino C trūkumas taip pat turi įtakos hemoglobino – kraujo kūnelių eritrocitų baltymo, atsakingo už deguonies pernešimą, gamybai. Gali išsivystyti mažakraujystė, susilpnėti atsparumas ligoms. Žinoma, jei alkoholį vartojate ypač dideliais kiekiais, dažnai – sveikata pablogėja daug greičiau. Pirmiausiai gresia apsinuodijimas, kai iš organizmo pašalinamos net ik įvairios būtinosios medžiagos, mikroelementai, bet ir vanduo, gresia dehidratacija. Vėliau prasideda inkstų negalavimai, kepenų ligos. Jei stiklo alkoholinio gėrimo neįsivaizduojate be cigaretės – tai dar didesnis kirtis jūsų organizmo atsparumui.

Narkotikai – mirtinai pavojingi

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis 2003 metais užregistruota 69031 priklausomybę turintis ligonis. Iš jų – 4689 asmenys dėl priklausomybės nuo narkotikų, daugiausia tai – jauni žmonės. Narkotikai skirstomi į stipriuosius, silpnuosius, natūralius ir sintetinius. Pavojingiausi yra sintetiniai uostomieji ir leidžiamieji narkotikai. Jų vartojimas gali taip nusilpninti imunitetą tiek, kad atsirastų imuno deficito viruso (ŽIV) ir AIDS grėsmė. Prie jų labai lengva priprasti, jie žaloja tiek žmogaus nervų sistemą, tiek psichiką, kiek vidinius organus ir sumažina atsparumą ligoms. Tuo tarpu silpnieji narkotikai patys savaime nėra tokie pavojingi, bet nuo jų dažnai pereinama prie stipresniųjų.

Narkotikų vartojimas gali sukelti lėtines, sunkiai pagydomas ligas, be to, labai dažnai kamuoja infekcijos, peršalimo ligos, nes organizmo atsparumas sumenkęs. Taip yra todėl, kad kūnas nuolatos nuodijamas, o nuodams atsikratyti naudojamos medžiagos pašalinamos, jų nuolatos trūksta. Ilgainiui organizmas nusilpsta. Geriausias būdas to išvengti – nepradėti arba laiku kreiptis pagalbos. Nepasiduokime žalingiems įpročiams, gyvenkime sveikiau, ir išvengsime ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.