Paracetamolis – skausmą naikinanti panacėja ar žalą organizmui darantis vaistas?

Paracetamolis – dažnai naudojamas vaistas silpnam ir vidutiniam skausmui malšinti, jo griebiamasi peršalus, pakilus temperatūrai. Atrodytų, tai puikiausia priemonė visiems negalavimams gydyti, tačiau kaip yra iš tikrųjų?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

2013-03-08 12:00, atnaujinta 2018-03-10 08:48

Didelis kiekis: padeda ir kenkia

Neseniai moksliniais tyrimais buvo įrodyta, kad paracetamolis gali ne tik malšinti skausmą ir aukštą temperatūrą, bet ir sumažinti stresą, padidinti laimės hormono serotino gamybą, pagerinti atmintį. Nepaisant to, yra pabrėžiama, kad atmintį gerina dideliais kiekiais vartojamas paracetamolis, bet nerekomenduojama viršyti paros normos – 4 g. Perdozavus galima apsinuodyti arba pažeisti kepenis, o dukart viršijus dozę gali išsivystyti kepenų nepakankamumas ir netgi ištikti mirtis. Todėl egzistuoja nuomonių, kad paracetamolis neturėtų būti laisvai pardavinėjamas vaistinėse, o jį vartoti reikia atsakingai.

Ištirtas ekspertų

Paracetamolis buvo atrastas 1883 metais, o plačiau imtas vartoti nuo 1950-ųjų. Vėliau atsirado kalbų, kad paracetamolis sukelia vėžį, bet devintajame dešimtmetyje buvo paskelbta apie aspirino vartojimo pavojų, todėl paracetamolis užėmė vaistų nuo skausmo rinką. Tačiau tada paracetamolis buvo parduodamas tik su receptu, o dabar – visiškai laisvai. Specialistai pagrindžia šį faktą nuomone, kad paracetamolis yra ištirtas ekspertų, todėl nėra kenksmingas, blogiausia, kai žmonės patys, nepasikonsultavę su vaistininku ar gydytojų, vartoja šį preparatą ar savavališkai gydosi juo „nuo visų ligų“. Žmonės dažnai nežino leistinos dozės, todėl neretai sukelia žalą savo sveikatai. Didžiausia problema ir pavojus – dideliais kiekiais, dažnai, be reikalo vartojamas paracetamolis. Savavališkai gydytis paracetamoliu nerekomenduojama ilgiau nei 3 dienas, vėliau būtina kreiptis į gydytoją.

Gali vartoti net nėščiosios?

Paracetamolis, naudojamas nedideliais kiekiais, iš tiesų nėra kenksmingas, jį gali vartoti netgi vaikai ir besilaukiančios moterys, teigia specialistai. Bet pasitaiko ir šio „saugaus“ preparato sukeliamų mirčių dėl kepenų nepkankamumo, o neseniai buvo paskelbta, kad paracetamolis, vartojamas nėštumo metu, vaikams gali sukelti astmą ar alergiją. Tad nuomonės apie paracetamolį – gana kontoversiškos ir nevienareikšmės, dažnai grindžiamos tuo, kad „neigiamas poveikis nėra įrodytas“.

Apsinuodijimų statistika

2006 metais Lietuvoje buvo sugriežtinta nereceptinių vaistų kontrolė, siekiant sumažinti savigydos atvejų, tačiau paracetamolis liko laisvai, be recepto pardavinėjamas. Tai buvo pagrįsta tuo, kad Lietuvoje nėra duomenų, jog daugėja paracetamolio apsinuodijimo atvejų. Savo ruožtu Vokietija, kur tais pačiais metais nuo paracetamolio apsinuodijo daugiau nei 4 tūkst. žmonių (dalis – vaikai, kuriems tėvai sugirdė per didelę dozę), jau 2009 metais didesnes pakuotes vaistų nuo skausmo ir karščiavimo įpareigojo pardavinėti tik su receptu. Anglijos statistika atrodo dar pavojingesnė: šioje šalyje paracetamolis dažniausiai naudojamas bandant nusižudyti. O Amerikoje kasmet šiuo vaistu apsinuodija apie 100 tūkst. žmonių, 50 tūkst. į gydymo įstaigas patenka itin sunkios būklės, o apie 500 žmonių – miršta.

Simptomai ir gydymas

Maždaug parą apsinuodijęs žmogus simptomų gali nepastebėti, kartais pasireiškia pykinimas, vėmimas, bendras organizmo silpnumas, prakaitavimas. Antrą parą simptomai pasunkėja: gali pradėti skaudėti pilvo viršų, dešinę pusę (dėl kepenų nepakankamumo), atsiranda dehidratacija, nustojamas šalinti šlapimas. Po 3–5 dienų išsivysto gelta, sutrinka kraujo krešėjimas, organizme kaupiasi pieno rūgštis. Pasirodžius pirmiesiems apsinuodijimo paracetamoliu požymiams būtina skubiai vykti į ligoninę, ten statomos lašelinės, kad ši medžiaga būtų kuo greičiau pašalinama iš kraujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.