Pienas – jaunystės eliksyras

– Kuo rizikuoja žmonės, atsisakydami pieno ir jo produktų? –paklausėme dietologijos klinikos „Dietos sistemos” vadovės medicinos mokslų daktarės gydytojos dietologės Editos Gavelienės.

Mitas, kad pieno produktai nereikalingi suaugusiems žmonėms.<br>123rf
Mitas, kad pieno produktai nereikalingi suaugusiems žmonėms.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-12 10:31, atnaujinta 2018-03-10 04:34

– Kuo rizikuoja žmonės, atsisakydami pieno ir jo produktų? –paklausėme dietologijos klinikos „Dietos sistemos” vadovės medicinos mokslų daktarės gydytojos dietologės Editos Gavelienės.

– Išbraukus iš valgiaraščio pieno produktus ir neieškant alternatyvos, žmogaus organizmui pristigs kalcio atsargų. Nevisavertės mitybos bėda yra ta, kad jeigu šiandien trūksta kalcio, žmogus apie tai sužinos tik tai po 5–10 metų. Imdamiesi eksperimentų žmonės galvoja apie šią dieną, o tokios mitybos pasekmės išaiškėja vėliau.

– Noras vaikytis madingų dietų prisideda prie to, kad vis dažniau manoma – suaugusiems žmonėms nebereikalingi pieno produktai. Juk nė vienas gamtoje subrendęs žinduolis nelaka pieno, tik jų jaunikliai. Ko dėl toks požiūris klaidingas?

– Mums nebūtina lygiuotis į gyvūnus. Mūsų organizmas yra kitaip prisitaikęs. Jeigu vertintume mitybą per evoliuciją, pirmykščiai žmonės iš pradžių daugiau valgė mėsos, o pienas buvo retenybė. Šuolis įvyko, kai jie ėmė auginti gyvulius, todėl pradėjo maistui naudoti pieną ir jo produktus. Šiaurės klimato zonoje, kur šalta ir mažai saulės, pienas svarbus, nes teikia ne tik kalcio, bet ir vitamino D. Evoliucijos prasme gerti pieną – sveika. Jo produktai ypač naudingi vaikams, paaugliams, nes jiems reikalingi greitai pasisavinami baltymai ir kalcis. Be pieno baltymų negali išsiversti vyresnio amžiaus žmonės.

– Specialistai tikina, kad per parą reikėtų suvalgyti apie 80 gramų varškės arba išgerti 1–2 stiklines pieno, kefyro, suvalgyti 2 indelius jogurto. Ką daryti, jei nuo pieno pučia vidurius?

– Taip gali atsitikti dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, streso, antibiotikų vartojimo, dėl sumažėjusio ar padidėjusio skrandžio sulčių rūgštingumo. Pienas prastai virškinamas, kai vargina opaligė, dvylikapirštės žarnos uždegimas, nes tada mažiau pasigamina virškinimo fermento, skaidančio pieno cukrų laktozę. Jei išgėrus šviežio pieno ima gargaliuoti pilvas, prasideda viduriavimas ar kitos bėdos, tai – ženklas, kad streikuoja virškinimo sistema. Greičiausiai organizme trūksta laktozę (pieno cukrų) skaidančio fermento arba jo yra nepakankamai. Reikėtų ieškoti, kuo pakeisti šviežią pieną. Patariama vartoti rūgusio pieno produktus, kuriuose pieno cukraus būna labai mažai arba beveik nebūna. Šiuo metu galima įsigyti netgi pieno be laktozės. Šiuolaikinės technologijos leidžia pašalinti laktozę – tokį pieną galima ne tik gerti, bet drąsiai naudoti ruošiant įvairius patiekalus. Laktozės netoleruojantys žmonės neretai sunegaluoja net nuo mažiausio kiekio šviežio pieno ir kitų pieno produktų. Patiems jautriausiems reikėtų ieškoti produktų visai be laktozės.

– Pienas yra riebus, iš jo pagaminta varškė ir sūris – taip pat riebūs. Ar iš tiesų nuo pieno produktų galima sustorėti?

– Atsigėrus pieno dingsta alkis. Žinoma, jei riebaus pieno, grietinės, riebios varškės ar sūrio bus valgoma daug, gali pradėti didėti svoris. Pieno riebalai yra gyvūninės kilmės, dėl to atsiranda žmonių, kurie, nutarę patausoti širdį ir kraujagyslių sistemą, ima vengti pieno ir jo produktų. Iš tikrųjų neverta atsisakyti pieno produktų, bet reikia rinktis neriebų pieną, jogurtą ar sumažinto riebumo fermentinį sūrį. Patobulintas „Valio Gefilus” jogurtas nuo šiol yra be laktozės, todėl jį gali vartoti visi, net laktozės netoleruojantys žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.