Vyro vaisingumą lemia ir jo gyvenimo būdas

Yra žinoma, jog 15 proc. šeimų patiria didesnių ar mažesnių su nevaisingumu susijusių problemų. 5 proc. jų niekada nesusilaukia vaikų. Šeimos nevaisingumas skaudžiai paliečia šeimą - tiek vyras, tiek moteris susidūrę su nevaisingumo problema, patiria įvairių reakcijų

Ne kiekvienas vyras gali džiaugtis tėvyste - tiriant vaikų negalinčias susilaukti poras, 40 proc. atvejų nevaisingumo priežastys randamos vyro organizme.<br>123rf
Ne kiekvienas vyras gali džiaugtis tėvyste - tiriant vaikų negalinčias susilaukti poras, 40 proc. atvejų nevaisingumo priežastys randamos vyro organizme.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-21 21:49, atnaujinta 2018-03-09 13:14

Apie vyrų nevaisingumo priežastis kalbamės su gydytoja endokrinologe androloge docente med. dr. Birute Žilaitiene.

- Ar dažnai nevaisingumą lemia vyrų sveikatos sutrikimai?

- Įvairūs šaltiniai skelbia, jog porų nevaisingumą 40 proc. lemia moterų, 40 proc. - vyrų sveikatos sutrikimai, 10 proc. - imunologinis nesuderinamumas, o 10 proc. priežastis lieka neaiški.

Tiriant nevaisingas šeimas beveik pusę atvejų sudaro tie, kai pakitimai, neleidžiantys susilaukti vaikų, randami tiriant vyro spermą. Tiesa, moters vaisingumas gali kompensuoti vyro vaisingumo sutrikimus, ir pora gali susilaukti vaikų be gydytojų pagalbos.

- Kaip vyrai reaguoja į nevaisingumo problemą?

- Džiugu, kad vis daugiau vyrų tai vertina atsakingai ir patys atvyksta reikalingiems tyrimams, palaiko žmoną sunkiu laikotarpiu. Dažnai šeima kelia natūralų klausimą - ką mes patys galime padaryti, kad pagerintume vyro vaisingumą, padidintume galimybę pastoti.

- Kas lemia vyro vaisingumo sutrikimus?

- Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai išskiria penkis svarbiausius vaisingumą lemiančius išorės veiksnius.

1. Amžius. Moters vaisingumas pradeda laipsniškai mažėti apie 32-uosius gyvenimo metus, ženkliau sumažėja sulaukus 35 metų.

Vyrų spermos kokybė pradeda blogėti apie 45-uosius metus. Yra duomenų, jog vyresnių nei 45 metų vyrų partnerėms reikia penkis kartus ilgesnio laiko, kad jos pastotų, lyginat su tomis, kurių vyrai - 25 metų ir jaunesni.

Taip pat yra žinoma, jog vyresnio amžiaus vyrų naujagimiai dažniau būna apsigimę. Pagalbiniai apvaisinimo būdai negali padėti išspręsti su amžiumi susijusio nevaisingumo.

2. Nutukimas. Nutukusių vyrų vaisingumas dažnai blogesnis dėl mažesnio testosterono kiekio ir dažniau pasitaikančių erekcijos sutrikimų, bet yra duomenų, jog net ir esant normaliam testosterono kiekiui šių vyrų spermos kokybė dažniau blogesnė, lyginant su normalios kūno masės vyrais.

3. Rūkymas. Įrodyta, jog rūkorių vaisingumas dažniau yra sutrikęs, nei nerūkančių, daugiausia dėl spermatozoidų DNR pakenkimo.

4. Alkoholio vartojimas. Patvirtintas neigiamas suvartojamo alkoholio kiekio ir pastojimo tikimybės ryšys. Ką rodo moksliniai tyrimai?

Vyrų, suvartojančių daugiau nei 20 standartinių alkoholio vienetų per savaitę (daugiau nei 250 ml 40 laipsnių stiprumo gėrimų) partnerėms reikia daugiau laiko pastoti, nei toms, kurių vyrai geria mažiau alkoholio.

Planuojant nėštumą saugiausia, jeigu pora visai nevartoja alkoholio. Jei tai neįmanoma, du standartiniai alkoholio vienetai, suvartojami per dieną, dar neturėtų labiau įtakoti spermos kokybės (25 ml stiprių gėrimų ar butelis alaus).

5. Lytiniai santykiai tinkamu laiku. Rekomenduojama turėti santykius trijų dienų iki ovuliacijos (įskaitant ir ovuliacijos dieną) laikotarpiu. Paprastai rekomenduojama mylėtis kas 2-3 dienos, taip tikintis geresnės spermos kokybės. Tačiau, remiantis naujausiais duomenimis, pastojimų dažnis nebuvo mažesnis ir mylintis kasdien.

Gaila, tačiau šie veiksniai dažnai igoruojami, argumentuojant kitų porų sėkme, nepaisant jų amžiaus ar žalingų įpročių. Tai klaidingas požiūris, nes kiekvienos poros vaisingumas - individualus.

Neįmanoma įveikti genetinių anomalijų, sunkaus spermatogenezės pakenkimo dėl buvusių operacijų, onkologinių ligų gydymo. Yra aplinkybių, kurios ne visada priklauso nuo poros, pavyzdžiui jų amžius. Bet sveika gyvensena, reguliarūs lytiniai santykiai - visiems prieinamos priemonės, galinčios pakeisti poros vaisingumą.

- Ar vyro vaisingumui turi įtakos mityba?

- Klausimas apie mitybą ir jos sąsajas su vyro vaisingumu užduodamas dažnai. Kol kas į jį nėra galutinio atsakymo, bet kai kurie tyrimai parodė, kad maisto, kuriame gausu antioksidantų, vartojimas gali padidinti pastojimo tikimybę.

Tokiam maistui būtų galima priskirti beta karotino turinčius produktus - morkas, špinatus, pomidorus, papajas, vyšnias, melionus, persikus, C vitaminu turtingus kivius, ananansus, melionus, įvairias uogas, brokolius, kopūstus, citrinas ir kitus citrusinius vaisius.

Taip pat naudingas vitaminas E bei jo turintis maistas - salotos, žemės riešutai, migdolai, kokoso riešutai, grūdai, dribsniai ir cinko turintys produktai - šparagai, bulvės, daržovės, kiaušiniai, žuvis. Greičiausiai sveika mityba ir užtikrina normalų reprodukcinės sistemos funkcionavimą.

- Ar teisinga nuomonė, kad vyrų vaisingumui įtakos gali turėti pernelyg aptempti drabužiai ar dažnas lankymasis pirtyse?

- Gerai žinomas neigiamas karščio poveikis spermatogenezei. Todėl nuo seno rekomenduojama vengti aptemptų drabužių, ilgo buvimo pirtyje. Tačiau neseniai atlikti tyrimai parodė, jog net sportininkų, dėvinčių aptemptus oro nepraleidžiančius kostiumus, spermatogenezė per 12 mėnesių nepakito, o temperatūra sėklidžių srityje padidėjo labai nedaug.

Panašūs duomenys gauti ir lyginant vyrų, dažnai ir ilgai besikaitinančių pirtyje, spermos kokybę su tų, kurie nesilanko pirtyse - didelių skirtumų nestebėta.

Taigi, kol kas aptemptų drabužių dėvėjimo ar pirties įtaka spermos kokybei nėra patvirtinta.

- Ar sveikas gyvenimo būdas gali išspręsti nevaisingumo problemą?

- Gyvenimo būdo pokyčiai yra svarbūs, bet dažnai, deja, tai nepakankama priemonė vyrų vaisingumo problemoms spręsti.

Norimo rezultato galima pasiekti tik atlikus androloginius tyrimus ir pritaikius reikiamas medicinines intervencijas.

Laikas, susidūrus su nevaisingumu, nėra poros sąjungininkas - partnerių amžius yra vienas svarbiausių pastojimo tikimybę lemiančių veiksnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.