Baisios ligos šmėkla moterį pasivijo ir už Atlanto

„Ši žinia prilygo katastrofai, atrodė, kad mano gyvenimas griūva“, - ištarė Rūta (vardas pakeistas), prieš porą metų išgirdusi, kad užsikrėtė tuberkulioze. Tada jai tebuvo 28-eri, pirmagimiam sūneliui – vos 10 mėnesių. Negailestinga diagnozė apvertė jaunos moters gyvenimą aukštyn kojomis. Jau kitą dieną jai teko gultis į ligoninę, kurioje priežiūros režimas – lyg kalėjime. Po pusmečio intensyvaus ir alinančio gydymo teko grįžti į kitą gyvenimą. Dėl ligos moteris neteko darbo, o mažame miestelyje akimirksniu pasklidę gandai Rūtą pavertė atstumtąja. Ją nuolat varstė gailesčio ir baimės kupini aplinkinių žvilgsniai.

Tuberkuliozė puola jaunus ir veiklius žmones, kurie dėl visuomenėje vyraujančios neigiamos nuomonės priversti slėpti diagnozę.<br>E. Petkutė
Tuberkuliozė puola jaunus ir veiklius žmones, kurie dėl visuomenėje vyraujančios neigiamos nuomonės priversti slėpti diagnozę.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Mar 25, 2013, 11:29 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:22 AM

Apie tai, jog nešioja tuberkuliozės infekciją, Rūta sužinojo atsitiktinai, per profilaktinę sveikatos patikrą, kurios prireikė siekiant įsidarbinti valstybinėje įstaigoje. Plaučių rentgeno nuotrauka parodė pakitimus, kurie medikams neleido suabejoti, jog tai – tuberkuliozės požymiai.

Jau kitą dieną teko gultis į ligoninę ir pradėti gydytis.

Skaudino aplinkinių reakcija

„Nejutau jokių ligos simptomų, tik po ilgos kelionės mašina iš užsienio buvau peršalusi, tai apie porą savaičių kosčiojau, jaučiau lengvą silpnumą. Tačiau nieko negero neįtariau, sūnui tebuvo 10 mėnesių, tad maniau, jog mane kiek išvargino motinystės rūpesčiai“, - prisiminė Rūta. Tuokart ji reagavo audringai, rodėsi, kad gyvenimas griūva. Kamavo klausimas: o kas, jeigu ir kūdikis užsikrėtęs? Ši mintis jauną mamą vedė iš proto. Tačiau visų artimųjų tyrimai leido lengviau atsikvėpti – niekas iš šeimos narių infekcijos nenešiojo.

Žinia apie tai, kad Rūta serga tuberkulioze, netruko pasklisti. „Aplinkinių reakcija buvo keistoka. Jaučiau, kaip mane smaigsto žvilgsniai, nors niekas nieko neišdrįsta pasakyti. Tada suvokiau, koks ribotas visuomenės požiūris į šią ligą. Juk paplitusi nuomonė, kad tai asocialių žmonių liga“, - kalbėjo moteris.

Rūta neturi priekaištų ją gydžiusiems Klaipėdos tuberkuliozės ligoninės medikams. Po kelių mėnesių, praleistų ligoninės palatoje, Rūta gydymą tęsė namie, reikėjo reguliariai lankytis pas gydytojus, vartoti labai stiprius antibiotikus, kurie alino organizmą. Visas gydymo kursas truko pusmetį, tačiau buvo sėkmingas – liga atsitraukė.

Tolima kelionė – lyg išsigelbėjimas

Kartu su grėsminga diagnoze atskriejo ir viena džiugi žinia – jauna šeima sužinojo, jog laimėjo vadinamąją žaliąją kortą, suteikiančią teisę gyventi ir dirbti Jungtinėse Valstijose. Net sunki liga neprivertė Rūtos atsisakyti šios galimybės, apie kurią kartu su vyru svajojo. Rūta sako, jog tai buvo dar vienas gyvenimo iššūkis, dar vienas išbandymas.

Kol Rūta baigė gydytis, šeima sutvarkė visus reikiamus dokumentus, kad galėtų išvykti už Atlanto.

Rūta su vyru jau pusmetį gyvena Čikagoje. Kol vyras dirba, ji rūpinasi jųdviejų pustrečių metų sūnumi, o vasarą šeima laukia pagausėjimo – pasaulį išvys dukra.

Baimė susirgti neapleidžia

Tuberkuliozė palieka randų ne tik plaučiuose, bet ir sieloje. Rūta neslepia vis dar jaučianti nerimą, kad liga gali atsinaujinti. Baimė persekioja tarsi šmėkla, tačiau jauna moteris stengiasi vyti slogias mintis šalin ir džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka.

Pats gyvenimas yra didžiausia vertybė. Tuo Rūta įsitikino susirgusi. Ji prisipažino, kad liga pakeitė jos požiūrį į daugelį dalykų. Dabar ji mažiau nervinasi dėl smulkmenų, stengiasi nepersitempti, labiau pasaugoti save, suprato, kas yra svarbu dabar, o ką verta atidėti ateičiai.

„Nesinori prisiminti tų juodų dienų, bet neigti, kad ši liga buvo mano gyvenime, manau, taip pat neverta. Reikia išmokti su tuo gyventi, proporcingai paskirstyti laiką, nepamiršti poilsio, visavertės mitybos. Tai nėra lengva, ypač šiais laikais, kai visi nori uždirbti kuo daugiau pinigų, būti gražiausiais ir turtingiausiais“, - pripažino Rūta. Ji su šeima nesieja savo ateities su Amerika, žada grįžti gyventi ir dirbti į Lietuvą.

Rūta mano, jog pasaulis per mažai žino apie tuberkuliozę ir tikrai per mažai skiria dėmesio šios ligos prevencijai ir gydymui. „Niekam čia nežadu sakyti, kad esu persirgusi tuberkulioze, o jei pasakyčiau, tai uždaryčiau duris bet kokiam oficialiam darbui. Tuberkuliozė yra viena labiausiai paplitusi infekcinių ligų, tik pasaulis miega ir kažko laukia.“

Ligoninėje – lyg kalėjime

Tuo, jog kasdien gatvėje prasilenkia su tuberkulioze užsikrėtusiais žmonėmis, nė kiek neabejoja ir 17 metų klaipėdietė Vilija (Vadovaujantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymu, merginos vardas pakeistas).

Prieš dvejus metus Vilijai teko gultis į Klaipėdos tuberkuliozės ligoninės vaikų skyrių. Liga diagnozuota po profilaktinio mantu testo. Atlikus šį testą, ištino ranka. Įtarus, kad mergina gali būti užsikrėtusi tuberkuliozės infekcija, atlikti papildomi tyrimai. Diagnozė pasitvirtino – Vilijai diagnozuota latentinė tuberkuliozė. Sužinojusi, kad ligoninėje itin griežtu režimu teks gydytis 70 dienų, ji apsiverkė. „Pirmąsias dienas ligoninėje verkiau be perstojo – išgyvenau didžiulį stresą, baimę, buvau pasimetusi ir sutrikusi. Labai vargino tai, kad neturėjau savo erdvės, negalėjau išeiti į lauką kada noriu, jaučiausi lyg kalėjime“, - prisiminė Vilija.

Vienatvė baisiau už ligą

Tačiau kur kas baisiau už dideles antibiotikų dozes ir skausmingus tyrimus, anot merginos, buvo užgriuvęs begalinis vienišumo jausmas. 15 metų paauglė buvo izoliuota nuo visuomenės. Artimieji galėjo lankytis tik griežtai nurodytu laiku, įsivesti lankytojus į palatą buvo draudžiama. „Vakare norėjosi paskambinti ir pasakyti mamai labanakt, tačiau iš mūsų atimdavo telefonus“, - pasakojo mergina.

Paslapties apie užklupusią ligą Vilijai išlaikyti nepavyko – greitai apie tai sužinojo draugai, klasiokai, gimnazijos bendruomenė. „Matai, kaip nuo tavęs visi nubėga, palieka tave likimo valiai. Kai kurie draugai visai nutolo. Gal jie bijojo užsikrėsti, todėl manęs šalinosi? Bandžiau jiems aiškinti, kad sergu neatvira tuberkuliozės forma ir negaliu jų užkrėsti, tačiau ne visi tuo patikėjo. Grįžus į mokyklą, kai kurie nenorėjo su manimi bendrauti. Tačiau geriausia draugė neapleido manęs ir sunkiausiomis akimirkomis“, - džiaugėsi Vilija.

Liga ir ilgas bei varginantis gydymas subrandino ją, privertė atskirti tai, kas tikra. Pamačiusi, kokiomis sąlygomis gydomi mažieji ligoniai, mergina panoro jiems padėti, ji tapo labdaros ir paramos organizacijos „Saulės smiltys“ savanore. Kartu su bendražygiais dabar ji siekia, kad ligoninėje būtų įrengta muzikos palata, kur sergantys vaikai galėtų bent trumpam užsimiršti ir atsipalaiduoti.

Rytų europiečiai serga dažniau

Kovo 24-ąją Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė Pasauline tuberkuliozės diena. Jos tikslas - informuoti apie tuberkuliozės profilaktiką ir naujausius gydymo būdus. Šiemet šios dienos šūkis - „Stabdyk tuberkuliozę, kol aš gyvas!“.

Skelbiama, jog kas trečias pasaulio gyventojas yra užsikrėtęs tuberkuliozės sukėlėju.

Tuberkuliozė – užkrečiama infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos. Jos dažniausiai pažeidžia plaučius.

Kasmet Europoje nuo tuberkuliozės miršta 44 tūkst. žmonių.

Per metus visoje Europoje šia liga suserga apie 380 tūkst. žmonių. Net 87 proc. tuberkuliozės atvejų užregistruojama Europos regiono rytinėje dalyje.

Pagrindiniai tuberkuliozės simptomai: kosulys, skausmas krūtinėje, silpnumas, naktinis prakaitavimas, staiga krentantis svoris, karščiavimas.

Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje nuo 2007-ųjų užregistruojama vis mažiau tuberkuliozės atvejų. 2011 metais jų buvo 1 tūkst. 532, arba 47,6 iš 100 tūkst. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.