Pavasarį sveikatos ieškokite pieno stiklinėje

Po šaltos žiemos daugelio mūsų organizmui trūksta vitaminų, dažnas skundžiasi silpnumu ir prasta nuotaika. Būtent šiuo metu specialistai skatina iš naujo atsigręžti į mums, regis, tokį įprastą produktą – pieną. Pasirodo, į jokio kito gėrimo sudėtį neįeina tiek daug natūralių maistingųjų medžiagų, kurios padeda išlikti sveikiems.

Lietuvos prekybos centruose galima rasti įvairaus riebumo – nuo 0 iki 6 proc. – šio gėrimo.<br>„Scanpix”
Lietuvos prekybos centruose galima rasti įvairaus riebumo – nuo 0 iki 6 proc. – šio gėrimo.<br>„Scanpix”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2013, 2:41 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:56 AM

Mokslininkai, tyrę pieno sudėtį, įrodė, kad jame yra daugiau negu 100 žmogui naudingų medžiagų. Be to, jos tarpusavyje gerai subalansuotos, todėl organizmas jas lengvai pasisavina.

Dažnai girdime, kad pienas ypač naudingas augantiems vaikams. Iš tiesų piene gausu kalcio, kuris natūraliai stiprina kaulus ir dantis.

Tačiau kalcis svarbus bet kurio amžiaus žmonėms. Būtent dėl didelio šios medžiagos kiekio vartoti pieną rekomenduojama kovojant su įvairiais negalavimais, tarp kurių yra ir osteoporozė.

Ši liga pasireiškia kaulų trapumu ir dažniausiai diagnozuojama vyresnio amžiaus moterims.

Iš tiesų stiklinė pieno gali suteikti beveik trečdalį suaugusiam žmogui per dieną reikalingos kalcio normos.

Nors kai kuriose daržovėse kalcio daugiau negu piene, įrodyta, kad mūsų organizmas iš pieno gali pasisavinti daugiau kalcio negu iš augalų.

Palyginkime – kad gautume tą patį kalcio kiekį, turėtume suvalgyti daugiau nei 7 stiklines brokolių.

Piene gausu ne tik kalcio, bet ir unikalių baltymų, todėl nuo senų laikų jis laikomas amžino grožio eliksyru. Jame esantys baltymai padeda kovoti su ligomis, atsinaujinti organizmo ląstelėms, išlaikyti sveikus plaukus bei nagus ir formuoti raumenis.

Tad nereikėtų stebėtis, jei patyręs sporto treneris, paklaustas, kaip tinkamai puoselėti kūną, pasiūlys gerti pieną.

Įdomu tai, kad vertingųjų pieno baltymų randama tik šiame gėrime. Jų žmogus gauna tik su motinos pienu, o vėliau – gerdamas karvių pieną.

Litre karvių pieno paprastai yra apie 33–35 gramus baltymų. Penktadalį jų sudaro išrūgų, 80 proc. – kazeininiai baltymai. Pastarieji lemia, kad piene yra tiek daug kalcio.

Išrūgų baltymai žmogaus organizmui yra labai reikalingi – jie padeda kraujui krešėti, atlieka apsauginę funkciją kaip antikūnai, juose sukauptos beveik visos nepakeičiamos aminorūgštys.

Piene daug vitaminų, kurie taip pat padeda stiprinti kaulus (vitaminas D), suteikia energijos (B grupės vitaminai), stiprina imuninę sistemą ir grąžina sveikatą odai (vitaminas A). Be to, pienas yra vienas svarbiausių natūralių vitamino D šaltinių.

Mokslininkai įrodė, kad šis vitaminas padeda stiprinant imunitetą, reguliuojant kraujospūdį ir net gali padėti išvengti kai kurių vėžio rūšių.

Pienas padeda ne tik auginti raumenis, bet ir išlaikyti gerą figūrą. Tyrimai užsienio šalyse parodė, kad žmonės, vartojantys daugiau pieno produktų, sveria mažiau ir turi sukaupę ne tiek daug riebalų nei tie, kurie šiuos produktus renkasi rečiau.

Taip pat mokslininkai įrodė, kad pienui suvirškinti reikia silpniausių skrandžio sulčių, be to, šis gėrimas gali sužadinti skrandžio ir žarnyno sulčių išsiskyrimą, tuo pagerindamas kito maisto virškinimą.

Pienas tinka sergant virškinamojo trakto, širdies, kepenų, inkstų ligomis, esant mažakraujystei, išsekimui.

Beje, šiais laikais, kai ypač domimasi sveika mityba ir populiarėja dietos, specialistai ragina kasdienėje mityboje nepamiršti pieno.

Viena – piene esančios aminorūgštys – lizinas, triptofanas, metioninas – pasižymi riebalus tirpdančiu poveikiu. Antra – piene yra daug organizmui būtinų medžiagų.

O tiems, kurie negali gyventi neskaičiuodami kalorijų, patariama rinktis mažesnio riebumo pieną.

Lietuvos prekybos centruose galima rasti įvairaus riebumo – nuo 0 iki 6 proc. – šio gėrimo.

Tad norint pavasarį pasitikti sustiprėjusiems ir sveikiems reikėtų kasdien nepamiršti natūralaus ir lengvai pasiekiamo sveikatos šaltinio – stiklinės pieno.

Pienas – karalių pasirinkimas

Pieną žmonės vartoja jau daugiau nei 10 tūkst. metų. Senovės Graikijoje pienas buvo laikomas šventu ir aukojamas dievams.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II kiekvieną dieną geria karvių, augančių jos valdose, pieną. Kai jos anūkai Williamas ir Harry dar mokėsi, karalienės liepimu pieno jiems kasdien buvo pristatoma pusryčiams.

Pienas gali padėti atsisakyti raminamųjų vaistų ir energinių gėrimų. Rytą ir dieną stiklinė pieno gelbėja nuo mieguistumo. O tiems, kuriuos kankina nemiga, rekomenduojama prieš miegą išgerti stiklinę šilto pieno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.