Kaip padidinti vaiko atsparumą ligoms?

Kai vaikas dažnai serga, dažniausiai kaltinama nusilpusi imuninė sistema ir patariama ją stiprinti. Apie vaikų imuninės sistemos ypatumus, jautrumą infekcijoms ir būdus, kaip nuo jų apsisaugoti - pokalbis su „Northway“ medicinos centro šeimos gydytoja Regina Balčiūniene.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-27 10:44, atnaujinta 2018-03-09 06:24

- Kokio amžiaus vaikai serga dažniausiai?

- Infekcijoms ypač jautrus vaikų iki trejų metų organizmas. Tai nulemia keletas veiksnių.

Naujagimius ir kūdikius iki trijų mėnesių nuo infekcijos saugo iš mamos gauti antikūnai. Vėliau ši apsauga silpnėja, nes iš motinos gauti antikūnai jau yra praradę savo veiksmingumą, o paties kūdikio antikūnų susiformavę dar nedaug. Tad trijų-šešių mėnesių kūdikių imuninė gynyba yra labiausiai pažeidžiama. Jų gleivinės labai jautrios, todėl jie linkę dažniau sirgti virusinėmis kvėpavimo ir žarnyno ligomis.

Kitas padidėjusios rizikos metas - antrieji vaiko gyvenimo metai. Mažylis tampa savarankiškesnis, labiau domisi aplinka. Jis susipažįsta su pasauliu ragaudamas, tačiau dėl nesubrendusios virškinimo sistemos organų gleivinės ši pažintis dažnai baigiasi žarnyno infekcijomis.

Tokio amžiaus vaikai dažniau serga ir kvėpavimo takų ligomis, nes kvėpavimo ligų sukėlėjų yra labai daug, o per pirmuosius metus specifinis vaiko imunitetas nespėja susiformuoti.

Taigi, manoma, kad labiausiai pažeidžiamas vaikas maždaug nuo šešių mėnesių iki trejų metų amžiaus.

- Kodėl pradėjus lankyti lopšelį ar darželį taip pat pradedama sirgti dažniau?

- Žmogaus oganizmui yra labai svarbūs organizmo gynybiniai veiksniai, o vaikų, ypač kūdikių, nespecifiniai gynybos mechanizmai mažiau veiklūs nei suaugusiųjų: kūdikių odos ir gleivinių apsauginės funkcijos nesusiformavusios, mažas skrandžio rūgštingumas ir virškinimo fermentų aktyvumas, nesubrendusi žarnyno mikroflora, todėl ligą sukelti gali ir visai mažos infekcijos dozės.

Lopšelyje, darželyje ar pradinėje mokykloje, kur infekcija lengvai plinta oro lašeliniu keliu, vaikai tampa ypač pažeidžiami. Vaikus, lankančius darželius ar kitas kolektyvines įstaigas, nuolat atakuoja kitų sergančių vaikų bakterijos bei virusai.

Jei vaiko imunitetas yra silpnas ar nusilpęs, kiekvienas kontaktas su infekcija baigiasi liga.

Vaikų kolektyvuose dažnai trūksta šiuolaikinius standartus atitinkančios sanitarinės įrangos, o tai taip pat sudaro sąlygas infekcijai plisti. Tad vienintelis patikimas būdas apsisaugoti nuo ligų - vaiko imuniteto stiprinimas.

- Kokiomis ligomis vaikai serga dažniausiai?

- Dažniausiai vaikus puola kvėpavimo organų infekcijos. Vaikai kvėpavimo organų ligomis serga dažniau ir sunkiau nei suaugusieji. Tai lemia kvėpavimo organų anatominiai bei fiziologiniai ypatumai, vaiko imuninės sistemos nebrandumas.

Virusologai teigia, kad ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis vaikai iki trijų metų serga 2-12 kartų per metus, 3-7 metų vaikai vidutiniškai serga 6 kartus per metus, 7-17 metų - apie 3 kartus per metus.

Dažniausiai jomis susergama ne peršalus, kaip neretai manoma, o bendraujant su sloguojančiais ar kosinčiais aplinkiniais, nes šios ligos užkrečiamos. Jas sukelia daugybė įvairiausių virusų, mikroorganizmų.

O peršalimas - tai veiksnys, kuris susilpnina imunitetą ir palengvina sąlygas visiems ligos sukėlėjams įsitvirtinti organizme bei pradėti žalingą veiklą. Be to, ligas išprovokuoja ir užterštas oras, perkaitimas, netinkamas maistas, nuovargis.

Kad vaikas mažiau sirgtų, reikia vengti šių veiksnių. Bet kadangi tai ne visada įmanoma, ir vėl grįžtame prie to, kad svarbiausia - stiprinti vaiko imuninę sistemą ir tuo pačiu - atsparumą aplinkos veiksniams.

- Kaip stiprinti vaiko imuninę sistemą?

- Vaikui būtina laikytis režimo - neturi pervargti nei jis, nei jo nervų sistema. Labai svarbu tinkamas dienos ir miego režimas - miegas yra organizmo būsena, nuo kurios priklauso vaiko raida, sveikata.

Taip pat labai svarbi subalansuota mityba. Būtina suformuoti tinkamus mitybos įgūdžius: vaikas turi valgyti tris kartus per parą šiltą maistą, geriausiai - virtą ir ką tik pagamintą, gauti įvairių vaisių ir daržovių, valgyti priešpiečius ir pavakarius, vartoti pakankamai skyščių.

Tinkamai maitinant vaiko organizmas gauna reikiamą kiekį vitaminų, jų atsargos organizme nuolatos papildomos. Bet jei vaikas dažnai serga, nusilpusi jo imuninė sistema, reikėtų papildomai duoti polivitaminų ir mineralinių medžiagų.

Preparatų, stiprinančių imuninę sistemą, yra daug ir įvairių, todėl, norėdami parinkti vaikui tinkamiausią, pasitarkite šu šeimos gydytoju. Tinkamiausi vaikui yra žoliniai preparatai, jeigu jo organizmas nera alergiškas jų sudėtinėms dalims. Bet nereikia tikėtis, kad sugirdžius šiuos preparatus, vaikas staiga nustos sirgti.

Labai svarbus ir fizinis aktyvumas, buvimas gryname ore. Sveikam vaikui būtina kasdien pasivaikščioti gryname ore. Tinka bet koks oras - svarbu tik parinkti tinkamą aprangą. Drabužiai turi būti iš natūralių audinių pluošto, pralaidūs orui, avalynė - natūralios odos, žiemos metu - su natūraliu kailiu.

Patartina vaikščioti parkuose, miškuose, idealiausia - atokiau nuo miesto ir žmonių, kur ore tvyro žymiai mažiau ligų sukėlėjų.

Šaltuoju metų laiku reikia nepamiršti drėkinti ir vėdinti gyvenamųjų patalpų. Tai daryti reikia kelis kartus per dieną kelioms minutėms plačiai atidarius langus.

Norint išvengti tam tikrų ligų, rekomenduojamos specifinės profilaktikos priemonės - skiepai. Bet pasiskiepyti svarbu dar prieš peršalimo ligų laikotarpį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.