Ryžaisi tapti sveikuoliu? Teks pakeisti draugus

„Buvau darboholikė ir karjeristė – siekiau šlovės, pripažinimo, norėjau uždirbti kuo daugiau pinigų. Dabar prie ano meto vertybių niekada nebegrįžčiau”, – pripažino ukmergiškė Sigita Kriaučiūnienė (35 m.). Moteris, pasirinkusi sveikuolės kelią, į jį atvedė ne tik šeimos narius, bet ir gausybę kitų žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė ("Lietuvos rytas")

Mar 31, 2013, 3:52 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:33 AM

Sigita Sveikuolių sąjungoje – antras žmogus po Dainiaus Kepenio, jo dešinioji ranka. Savo laiką ir jėgas ji skiria sveikuolių stovykloms, seminarams rengti.

„Noriu, kad Lietuvoje būtų kuo daugiau sveikai gyvenančių žmonių. Smagu gauti nepažįstamų žmonių laiškų, kuriuose dėkojama, jog įkvėpiau, padėjau pasikeisti, atsisakyti žalingų įpročių”, – sakė S.Kriaučiūnienė, nebesuskaičiuojanti, kiek žmonių pasekė jos pavyzdžiu.

Kad sveikuolių judėjimas plečiasi, rodo populiarėjantys jaunimo vakarėliai, kuriuose linksminamasi be svaigalų, beveik kiekviename mieste vykstantys bėgimai už blaivybę, minias žiūrovų ir dalyvių pritraukiančios ruonių maudynės Palangoje.

„Bene du dešimtmečius kasmet būdavo rengiama viena vasaros stovykla, į kurią susirinkdavo apie 100 žmonių. Jau pernai prireikė papildomos stovyklos, o šiemet esame priversti surengti net keturias – kad tik visi sutilptų”, – tikino Sigita.

– Kodėl vis daugiau jaunų žmonių nutaria gyventi sveikai? Gal tai tiesiog madinga?

– Manau, kad jauniems žmonėms reikia veiklos, kurioje jie matytų prasmę, savo vertingą indėlį, jaustųsi pripažinti.

Kita priežastis – labai daug jaunimo jaučiasi blogai: be saiko geria, rūko, bet kada eina miegoti, nesupranta, kam ir dėl ko gyvena.

Kurį laiką gali save apgaudinėti, kad jautiesi gerai – juk nutukęs žmogus irgi sako, kad jam viskas gerai. Daugelis net nėra patyrę, kad galima jaustis kitaip.

Puikus pavyzdys – devyniolikametis sveikuolis Simonas Dailidė. Jis buvo labai sunkus vaikas: išbandęs alkoholį ir narkotikus, išmestas iš mokyklų, sėdėjęs areštinėje, pridaręs galybę rūpesčių savo tėvams.

Dabar Simonas propaguoja sveiką gyvenimo būdą ir siekia, kad Lietuva prablaivėtų. Neseniai socialiniuose tinkluose jis pasakojo, kad vienas žmogus sustabdė jį prekybos centre ir pasakė, kad tik internete perskaitęs Simono gyvenimo istoriją metė gerti.

– Koks buvo jūsų pačios kelias į sveiką gyvenseną?

– Į tai atėjau natūraliai, pamažu. Iki šio gyvenimo posūkio ir mėsą valgiau, ir vyno ar alaus išgerdavau.

Gimiau ir užaugau Vilniuje, esu miesto vaikas. Žolelėmis, uogomis ir arbatomis susidomėjau dar būdama paauglė – su močiute važiuodavome žoliauti, grybauti, uogauti, į vaistažolininkų stovyklas.

Kai prieš 16 metų ištekėjau ir pagimdžiau vaikus, sveiku gyvenimo būdu pradėjau domėtis rimčiau. Peršalusius vaikus gydžiau natūraliomis liaudiškomis priemonėmis.

Pamažu atsisakiau mėsos, žuvies, kiaušinių, alkoholio, betikslio laiko švaistymo, beprasmio darbo.

Jei nori susigrąžinti vidinę ramybę, turi liautis save teršti ir niokoti. Juk tai, ką į save dedi, – arba suteikia energijos, arba tamsina.

Negali atsisakyti mėsos tol, kol nesuvoki, kad tau jos nereikia.

Kai nusprendžiau nebevartoti mėsos, kurį laiką jos dar labai norėjau.

– Ar sunku Lietuvoje sveikai maitintis?

– Aš nesureikšminu maisto. Pas mus namuose visada yra daug vaisių, mėgstame vietines daržoves, pieno produktus, valgome daug įvairių košių, riešutų, sėklų. Cukrų keičiu džiovintomis datulėmis.

– Ar žiemą maudotės eketėse?

– Šaltas vanduo – didžiulė žvalumo dozė visai dienai, be to, maudynės lediniame vandenyje padeda nugalėti visas baimes. Viskas užtrunka vos šešias sekundes: per dvi sekundes įbėgi ir įšoki, dar per dvi – paneri, o per likusias dvi – išlipi.

Lediniame vandenyje palieki labai daug baimių – po to tikrai nebebijosi apkabinti pikto viršininko ar jam nusišypsoti.

– Ar jūsų pėdomis pasekė ir šeimos nariai – 43 metų vyras Laimis, penkiolikametė duktė Greta ir dvylikametis sūnus Mantvydas?

– Vyras jau treji metai nerūko, nors rūkė 22 metus, pusantrų nevartoja alkoholio ir jau pusmetis, kai yra vegetaras.

Sūnus mėsos nevalgo nuo pat gimimo, o štai dukrai jos vis dar reikia – nusiperka tai kumpio, tai dešrelių. Aš tam neprieštarauju – nereikia nieko kišti per jėgą.

Didžiausias blogis yra gėris per prievartą. Tai žinau iš savo patirties. Vyras beveik 13 metų mane vadino sektante, kai aš bandžiau jį paversti sveikuoliu: tempiau knygas, kviečiau į renginius, į stovyklas ar sveikatos mokyklas. Nieko nepešiau.

Prieš porą metų Laimį įkalbėjau nuvežti mane į sveikatos mokyklą ir ten pabūti – šiaip, iš smalsumo.

Pirmas tris dienas jam buvo labai sunku – skaudėjo galvą, pykino, jis duso taisyklingai kvėpuodamas.

Maudėsi šaltame vandenyje ir niršo: „Nesuprantu, kam reikia taip kankintis, jei galima patogiai gulėti ant sofos?”

O jau po savaitės jo požiūris pasikeitė.

Džiaugiuosi, kad pavyko nugalėti ir dar dvi „tvirtoves” – sveikai gyventi pradėjo ilgai tam besispyriojusi penkeriais metais jaunesnė sesuo Eglė ir 63 metų tėvas Vytautas – aistringas medžiotojas ir mėsos mėgėjas.

– Daugelis turbūt neįsivaizduoja, kaip sugebate atsipalaiduoti ir linksmintis be alkoholio.

– Sveika gyvensena suteikia kitokių malonumų.

Atsiranda žmonių, su kuriais smagu ir be sėdėjimo prie stalo.

Sveikuoliai turi keturis didžiulius renginius: žiemą – ruonių šventę, vasarą – festivalį ir stovyklas, rudenį – sveiko maisto šventę.

Bendraujame, pietaujame, vakarojame, mokomės šokti, darome linksmus jogos pratimus ar klausomės gyvos muzikos, kaitinamės pirtyje ar maudomės jūroje. Mums visiems tiesiog gera būti kartu.

Prieš šias sveikuolių šventes man nublanksta Kalėdos, Naujieji metai ir Velykos.

Klausiate, kaipgi su giminių rengiamais pokyliais? Jie mums tapo sunkia pareiga. Visi vakarėliai ir pokyliai – nereikalingas laiko švaistymas. Mieliau renkuosi draugų kompaniją kur nors pirtyje.

– Iš išsilavinimo esate verslo administravimo vadybininkė, tarptautinio verslo magistrė. Sėkmingai kopėte karjeros laiptais, bet vietoj gerai mokamo darbo pasirinkote namų šeimininkės dalią. Kodėl?

– Kai pradėjau vadovauti Ukmergės savivaldybės Investicijų ir užsienio ryšių skyriui, dirbau neskaičiuodama darbo valandų – anksčiausiai į darbą ateidavau, vėliausiai išeidavau. Aš mėgau darbą ir tikėjau tuo, ką darau.

Bet nutariau pasitraukti nematydama galimybių tobulėti. Kaip tik pasitaikė proga – buvo atidaryta nauja „Narbutas ir Ko” gamykla. Tuomet ir vyras, ir anyta bandė mane paprotinti: „Ką darai, tokių šiltų valdiškų vietelių žmonės nepalieka.”

Neklausiau. Po pusmečio prasidėjo sunkmetis ir aš netekau naujo darbo, o vėliau neįstojau į doktorantūrą. Negalėjau sau rasti vietos, ramybės nedavė klausimai: kodėl taip atsitiko? Taip viskas sekėsi ir staiga likau be atlyginimo, be pareigų.

Iš graužaties mane išvadavo kalnai. Kirgizijoje, Tian Šanyje, man pavyko rasti atsakymus į visus klausimus. Kai po trijų savaičių grįžusi į Ukmergę sutikau ekonominės krizės prislėgtus pažįstamus, man jų problemos atrodė juokingos ir menkos.

Maniau – ko jie skundžiasi? Kalnuose mes keturiese vienoje palapinėje gyvenome, kai spaudė 10 laipsnių šaltis. Nesiprausę, vien grikiais gyvi, ir nieko neatsitiko. Kalnuose tarsi apsivertė visos vertybės.

– Ką patartumėte žmogui, kuris nori sveikai gyventi, bet nežino, nuo ko pradėti?

Sveikuolių sąjunga propaguoja tokią sampratą: sveikatos stiprinimas priklauso nuo septynių dalykų – grūdinimosi, mitybos, režimo, fizinio aktyvumo, savikontrolės, maldos ir atgailos.

Esame parengę sveikos gyvensenos pradžiamokslį – savaitės programą dirbantiems žmonėms, kurie neturi laiko sveikatos mokyklai.

Jei tas septynias dienas žmogus sąžiningai laikosi nurodymų, daug ką pradeda suprasti: ima pasisotinti mažesniu maisto kiekiu ir pajunta jo skonį, sužino, kas yra geras miegas ir šaltas vanduo, jo nebekamuoja blogi jausmai, nuotaika, dingsta pervargimas ir panašiai.

Svarbiausia – suvokia, kad niekas kitas, o tik jis pats atsako už savo sveikatą, ir ne žmona ar vyras yra kalti, kad nuotaika bloga.

Po viso to dažnas nebenori grįžti prie ankstesnio gyvenimo būdo.

Savo interneto puslapyje skelbiame žmonių sėkmės istorijas – tai didelė paspirtis ieškantiems palaikymo.

Kiekviena istorija yra verta romano. Jei ji gali uždegti kito norą gyventi sveikiau ir prasmingiau, ja reikėtų dalytis. Tai reikia daryti vien tam, kad kiekvieną dieną sutiktumėte kuo daugiau laime švytinčių ir meile spinduliuojančių akių.

Juk daug smagiau gyventi sveikų ir laimingų žmonių visuomenėje.

Savaitės programa norintiems pradėti gyventi sveikai

1. Rytais kelkitės 5–6 val., miegoti eikite 22 val.

2. Rytais ir vakarais darykite 30–40 min. mankštą prie atviro lango ar balkone, kol suprakaituosite. Po to apsiliekite šaltu vandeniu, geriausia – iš kibiro.

3. Visą savaitę nevalgykite gyvūninės kilmės maisto – pieno produktų, kiaušinių, žuvies, mėsos, atsisakykite cukraus, druskos, alkoholio, tabako, kvietinių miltų patiekalų, kavos, juodosios ir žaliosios arbatos.

4. Kasdien valgykite tris kartus per dieną. Aplinka turi būti rami, tyli. Kiekvieną kąsnį sukramtykite 50 kartų, valgymui skirkite ne mažiau nei 20–30 minučių.

5. Rytą vos atsikėlę išgerkite šilto vandens su įmaišytomis pusės citrinos sultimis. Pusryčiams valgykite vaisius, košes su džiovintais vaisiais, pietums – daržoves, salotas ar brinkintas kruopas, vakarienei – trintų daržovių sriubą arba lengvas salotas, pagardintas aliejumi ir medumi.

6. Per dieną išgerkite 6–8 puodelius vandens (neskaitant sriubos ir arbatos), nes jis organizmui padeda valytis.

7. Vakare apie 18–20 val. vėl pasimankštinkite, atlikite kvėpavimo pratimus klausydamiesi ramios atpalaiduojančios muzikos. Po mankštos vėl reikėtų apsilieti kibiru šalto vandens.

8. Per dieną atlikite bent vieną gerą darbą be jokio atlygio.

Pirmosios trys dienos gali būti labai sunkios, nuotaika bjauri, bet jau ketvirtą penktą pajusite teigiamų pokyčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.