Į pagalbą praradusiems dantis – kompiuteriai

Vieni tai vadina likimo dovana, kiti stebuklu, o kaunietė Laima B. trumpai taria – „man nusišypsojo dievas“. Išties, naujausios technologijos ir kokybiški implantai šiandien leidžia tai, kas dar visai neseniai galėjo atrodyti „nežemiška“. Turbūt daugelis nustebsite sužinoję, kad atėję pas odontologą su beviltiškai sugedusiais dantimis (ar net visai be jų!), jau po vieno vizito galėsite džiaugtis naujais dantimis.

Gyd. S. Bankauskas: „Tikra revoliucija odontologijoje – kompiuterinio planavimo naudojimas dantų atkūrimui“.
Gyd. S. Bankauskas: „Tikra revoliucija odontologijoje – kompiuterinio planavimo naudojimas dantų atkūrimui“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2013, 11:20 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:07 PM

Tikra revoliucija odontologijoje – kompiuterinio planavimo naudojimas dantų atkūrimui. „NobelGuide“ – taip vadinasi pasaulio dantų implantų rinkos lyderės „Nobel Biocare“ sukurta kompiuteriniu planavimu pagrįsta dantų atkūrimo implantais koncepcija. Ši technologija jau taikoma ne tik toli pažengusiose Vakarų šalyse, bet ir pas mus, Lietuvoje. Viena laimingųjų, kuriai naują šypseną padovanojo modernios technologijos – kaunietė Laima B.

„Buvau praradusi bet kokią viltį – man buvo likę tik 20 beviltiškai sugedusių dantų, į kuriuos „įsimetė“ infekcija, reikėjo skubiai šalinti. Dirbu pramogų versle, daug keliauju, nuolat bendrauju su žmonėmis. Be dantų man būtų buvusi visiška prapultis“, – savo liūdną istoriją prisiminė moteris.

Pacientai nebenori išimamų dantų protezų

Nuimami protezai penkiasdešimtmetei buvo tolygu sprendimui išeiti į pensiją. Ji nutarė įsidėti dantų implantus, bet paaiškėjo, kad to padaryti kol kas neįmanoma. „Visi aplankyti odontologai vieningai tvirtino, jog mano žandikaulis per ilgą laiką sunyko, todėl pradžioje būtina atlikti kaulo priauginimo operaciją. Tam būtų tekę skirti vos ne du metus, jau nekalbant apie skausmą,“ – pasakojo kaunietė.

„Dabar visiems sakau – man „nusišypsojo“ dievulis, – džiaugėsi moteris. – Internete radau informacijos, jog naudojant šiuolaikines technologijas naujus dantis galima turėti labai greitai ir be jokių ilgų kankinančių procedūrų. Perskaičiau apie „Nobel Biocare“ implantus ir unikalias metodikas taikantį gydytoją Simoną Bankauską. Jau po kelių dienų sėdėjau jo kėdėje. Iškart po implantavimo man uždėjo laikinus dantukus ir, patikėkite – neskaudėjo!“

Pasak gydytojo S. Bankausko, naudojant kompiuteriniu planavimu pagrįstą „NobelGuide“ koncepciją chirurginė dantų implantavimo procedūra suplanuojama ypač tiksliai ir kruopščiai, gydymas yra maksimaliai trumpas, tiek implantuojant, tiek ir po procedūros neskauda, gijimas vyksta greitai ir sklandžiai. Taikant šią metodiką gydymas trunka iki šešių kartų trumpiau nei implantuojant tradiciniu būdu.

Kompiuteryje sukuriamas gydymo modelis

Naudojant kompiuterinę tomografiją, sukuriamas virtualus trimatis žandikaulio, minkštųjų audinių ir būsimų dantų vaizdas, nustatoma geriausia implantų padėtis, tinkama vieta – turi pakakti kaulo, jis turi būti sveikas ir „išlaikyti“ naujus dantis. Sukūrus kompiuteryje tikslų erdvinį žandikaulio modelį tai padaryti labai lengva ir svarbiausia – saugu. Svarbu tai, kad pacientui individualiai suplanuotą kompiuterinį gydymo modelį galima labai paprastai, tiksliai ir saugiai taikyti per implantavimo procedūrą. Tam naudojamas „chirurginės procedūros gidas“, kuris tiksliai nurodo, ką, kur ir kaip implantuojantis odontologas turi daryti.

Vienas svarbiausių tradicinės implantologijos klausimų yra implantų prigijimo laikas. Kai taikomos įprastinės implantavimo metodikos, implantų prigijimo laikotarpiu – nuo 2 iki 6 mėn. – pacientas gyvena visai be dantų¸ arba su išimamais laikinais protezais. Daugeliui žmonių tai yra didelė fizinė, psichologinė ir netgi socialinė problema. Pažangios metodikos ir kokybiški implantai leidžia tuoj po procedūros pritvirtinti laikinus, o tam tikrais atvejais ir nuolatinius dantis. Šiuo atveju nuolatiniai dantys individuliai „suprojektuojami“ ir pagaminami dar prieš implantavimo procedūrą ir pritvirtinami iškart po jos.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su „Nobel Biocare“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: antrajame ture – G. Nausėda ir I. Šimonytė