Vantų virtuozai Trakuose aiškinosi darbo subtilybes

Kaip vantos liečia kūną? Kas yra garas ir kaip jį valdyti? Kurias vietas reikia vanoti? Kada, kaip? Versti ar neversti kūną? Kiek šildyti kūną? Sėdėti ar gulėti? Kokia tvarka liesti kūno dalis?

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 8, 2013, 1:12 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:00 PM

Daugybę klausimų kėlė ir atsakymų ieškojo Trakuose į pirmąją tarptautinę vanojimo konferenciją savaitgalį susirinkę geriausi pirtininkai iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Suomijos ir Danijos.

Sveikatingumo centre „Trasalis“ vanojimo meistrai diskutavo, kiek kartų reikia vanotis, ar praustis prieš ar po vanojimosi. Jie aiškinosi, kurios vantos geriausiai nuramina, kodėl po vanojimo svaigsta galva.

Vantų virtuozai net svarstė apie vyrų ir moterų vanojimosi skirtumus.

Rengs tarptautinį kongresą

Nors kalbos sukosi apie vanojimąsi, viešosios įstaigos „Pirties akademija“ vadovas Rimas Kavaliauskas džiūgavo, kad su svečiais pavyko sutarti ir jie po metų vėl rinksis į Trakus. Čia 2014-aisiais vyks Tarptautinis saunos asociacijos kongresas. Jis vyksta kas ketveri metai. Paskutinį kartą toks kongresas 2010 metais buvo surengtas Tokijuje (Japonija).

Beje, tame kongrese tarptautiniu mastu vanojimo teoriją vienas pirmųjų pristatė būtent R. Kavaliauskas.

Lietuviai yra ir tarptautinių vanojimo čempionatų pradininkai. Šie renginiai vyksta nuo 2008 metų.

Pagyrų Lietuvos pirtininkams negailėjo į Trakus atvykęs Tarptautinės saunos asociacijos prezidentas Risto Elomaa bei Danijos saunos asociacijos vadovas Michaelis Besnieras Jensenas.

Darbą lydėjo komentarais

Į vanojimo konferenciją Trakuose buvo pakviesti pranešėjai iš šalių, garsėjančių senomis ir giliomis vanojimo tradicijomis. Pirtininkai sulaukė svečių ir iš tarptautinių organizacijų, šalių, kuriose vanojimas kažkada egzistavo, bet buvo primirštas ar apskritai tik dabar atrandamas.

Konferencijos programoje buvo skaitomi pranešimai apie vanojimo fiziologinius ir psichologinius aspektus, naudojamus metodus bei priemones, taip pat vyko praktinis pasidalijimas patirtimi.

Būrys žiūrovų turėjo progą pamatyti pasaulio vantos virtuozus, kurie savo meistriškumą demonstravo specialiai sumontuotoje stiklinėje kabinoje.

Meistrai ne tik demonstravo, kaip taisyklingai, saugiai ir maloniai vantomis sušildyti žmogaus kūną, bet ir komentavo savo pasirodymus, pateikė naudingų patarimų, atskleidė daug kam nežinomų, intriguojančių šios profesijos paslapčių.

Vanojimas - dar egzotika

Anot R. Kavaliausko, vanojimas yra neginčytina lietuviškos pirties kulminacija. Tačiau apie vanojimo meną žinome nedaug. Nes tiesiog vanojame negalvodami.

„Pirties akademijos“ vadovas pabrėžė, kad sugebėjimas meistriškai darbuotis vanta - neatskiriama pirtininko profesijos dalis.

Tačiau šis menas ir amatas gerai žinomas tik šiaurės ir rytų Europoje - Baltijos šalyse, Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje.

O kitai pasaulio daliai tai - gana egzotiškas ir vis didesnį susidomėjimą keliantis darbo su kūnu metodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.