Kodėl lietuviai gerdami nejaučia saiko?

Kai dainininkei Miai buvo nustatytas 1,03 promilės girtumas, tokia alkoholio koncentracija kraujyje nustebino pačią atlikėją. „Nepagalvojau, kad galėsiu „pripūsti“, nes net nesijaučiau apsvaigusi“, - portalui lrytas.lt kalbėjo dainininkė, tikinusi, kad prieš tai su drauge išgėrė tik po dvi taures vyno.

Abejojantys policijos alkoholio matuoklių parodymais per valandą gali kreiptis į medikus, kad šie nustatytų girtumą.<br>V. Ščiavinskas
Abejojantys policijos alkoholio matuoklių parodymais per valandą gali kreiptis į medikus, kad šie nustatytų girtumą.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Apr 15, 2013, 3:27 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:37 AM

Medikų teigimu, alkoholio koncentraciją kraujyje reikėtų matuoti ne tik išgertu alkoholio kiekiu. Tai, kaip greitai žmogus apgirs, priklauso nuo daugybės faktorių.

Moterys apgirsta greičiau

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vedėja klinikinė toksikologė portalui lrytas.lt aiškino, kad alkoholio koncentraciją kraujyje gali lemti ir žmogaus kūno masė, ir lytis. Pavyzdžiui, moterys toleruoja mažesnius alkoholio kiekius negu vyrai.

Anot medikės, svarbus yra ir „treniruotumas“. Jeigu žmogus nuolat girtauja, fermentinės sistemos ima veikti taip, kad alkoholis metabolizuojamas sparčiau.

Alkoholio koncentraciją kraujyje lemia ir tai, kaip greitai žmogus jį išgėrė, ar buvo pavargęs, nevalgęs.

Pasidomėjus, ar girtumą gali padidinti ir tai, kad tuo metu žmogus jautė stresą, L. Gruzdytė sakė, kad patiriami išgyvenimai alkoholio koncentracijos kraujyje nedidina. Tačiau stresas gali lemti subjektyvų apsvaigimo pojūtį.

Vyrauja nuomonė, kad alkoholio koncentraciją kraujyje gali padidinti ir burnos skalavimo skysčiai. Tačiau, pasak pašnekovės, dabar policijos naudojami girtumui nustatyti skirti naujesni alkoholio matuokliai yra pažangesni, tad leidžia atskirti burnos alkoholį nuo to, kuris šalinamas iš kraujo per plaučius.

Girtumas – per 10 promilių

Paklausus, ar tiesa, kad lietuviai, kaip ir slavai, toleruoja didesnius alkoholio kiekius nei kiti, gydytoja toksikologė sakė, kad tiesos tame yra. Kai kurių kitų tautų atstovai alkoholį toleruoja prasčiau dėl genetinių priežasčių, pavyzdžiui, dalis japonų yra paveldėję perdirbančio alkoholį fermento trūkumą.

Tačiau tai, kad lietuviai gali išgerti didesnius alkoholio kiekius, gali lemti ir „treniruotumas“.

„Lietuvoje alkoholio suvartojamas išties didelis - jei neklystu, net apie 30 proc. didesnis negu Vakarų Europoje“, - sakė gydytoja.

Kai kurie mūsų tautiečiai taip išsitreniruoja gerti alkoholį, kad net dvigubai viršija mirtinas dozes. Pavyzdžiui, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo buvo fiksuotas 10 su trupučiu vyro ir 8 promilių moters girtumai. Nors teigiama, kad mirtina alkoholio dozė yra apie 5 promiles, abu šie net ir medikus nustebinę rekordininkai išgyveno ir iš ligoninės išėjo savomis kojomis.

Blaivesni tik Blaivybės metai

Alkoholio vartojimas Lietuvoje, deja, nemažėja. Anot medikės, alkoholio vartojimo tendenciją galima buvo matyti tik 2008 metais. 2008-ieji buvo paskelbti Blaivybės metais ir imtasi įvairių alkoholio prieinamumo mažinimo priemonių: padidinti akcizai, apribota prekyba. Todėl alkoholio vartojimas buvo sumažėjęs. Tačiau vėliau Lietuvos gyventojų girtavimo mastai vėl ėmė didėti.

Daugybė alkoholiu piktnaudžiaujančių žmonių, gydytojos L. Gruzdytės teigimu, yra nė 50 metų nesulaukę asmenys. Dėl to ne vienas nepataisomai sužaloja savo sveikatą ir tampa neįgalus. Piktnaudžiavimas alkoholiu, anot medikės, sukelia ir tokias sunkias ligas, kaip kepenų cirozė, kasos uždegimas, epilepsija ar diabetas.

Matuokliai tikrinami nuolat

Kol kas gana nežymiai kinta ir neblaivių policijos pareigūnams įkliuvusių vairuotojų skaičius.

2010 metais policijai įkliuvo 13 690, 2011 metais – 12 910, o 2012 metais - 12 164 neblaivūs vairuotojai. Kai kuriems neblaiviems vairuotojams buvo nustatytas ir didesnis kaip 4 promilių girtumas. Sunkiu laikomas jau 2,5 promilės girtumas.

Kai kurie sugauti neblaivūs vairuotojai bando pasiginčyti su pareigūnais ir įrodinėti, kad alkoholio matuoklio duomenys – ne tikslūs.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigė, kad policijos naudojami alkoholio matuokliai yra tikslūs. Jie gali turėti tik 0,1 promilės paklaidą.

„Prietaisai yra nuolat nustatytu laiku tikrinami. O abejojantys jų parodymais vairuotojai gali per valandą patys duoti kraujo ištirti medikams“, - priminė R. Matonis.

Pagrindiniai avarijų kaltininkai

Neblaivūs vairuotojai itin dažnai tampa eismo nelaimių kaltininkais. Tą patį tvirtina ir medikai, ir policijos pareigūnai. 2012 m. dėl girtų vairuotojų kaltės Lietuvoje žuvo 27 ir buvo sužeisti 374 žmonės. 2011 metais dėl to žuvo 28, o buvo sužeisti 430 asmenys.

Pasak R. Matonio, pagrindinės avarijų priežastys yra vairuotojų girtumas, viršytas leistinas greitis ir chuliganiškas vairavimas.

Pagal Kelių eismo taisykles, leistinas alkoholio kiekis kraujyje vairuojantiems lengvąjį automobilį ar motociklą ir turint didesnę nei dvejų metų vairavimo patirtį gali būti ne didesnis nei 0,4 promilės. Neturintiems 2 metų vairavimo patirties, taip pat vairuojantiems sunkųjį arba keleivinį transportą, kuriame daugiau kaip 9 vietos, leistinas alkoholio kiekis kraujyje yra 0,2 promilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.