Kodėl pavojinga avėti aukštakulnius?

Holivudo aktorė Sarah Jessica Parker, daug metų avėjusi aukštakulnius, pradėjo vaikščioti su lygiapadžiais batais. Aktorė tokį sprendimą priėmė dėl pablogėjusios kojų sveikatos, rašo dailyrecord.co.uk.

Ankšti bateliai pažeidžia antrojo, trečiojo ir ketvirtojo kojų pirštų vidurinius sąnarius.<br>123rf
Ankšti bateliai pažeidžia antrojo, trečiojo ir ketvirtojo kojų pirštų vidurinius sąnarius.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2013, 1:58 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:10 AM

Balandžio 16-ąją, kai švenčiama diena be batų, norim jums pateikti britų medikės Jacqueline Ramsay mintis, kaip aukštakulniai gali pakenkti sveikatai.

Pirmoji savo istoriją papasakojo 40 metų Fee Fairfield: „Nuo 16 metų nesiskyriau su aukštakulniais. Tokią avalynę nešiojau kasdien. Mėgavausi aplinkinių dėmesiu, nežinodama, kad toks pomėgis pamažu, bet užtikrintai gadina mano kojas. Viskas prasidėjo nuo nedidelių skausmų ir baigėsi gumbu kulkšnyje. Gydytojai sako, kad operuoti beprasmiška ir vienintelė išeitis – vartoti skausmą malšinančius vaistus ir nešioti avalynę plokščiu padu“.

Anot J. Ramsay, šios problemos atsirado dėl achilo sausgyslės sutrumpėjimo. Einant achilo sausgyslė turi išsitempti, bet tik kojai esant patogioje padėtyje. Todėl reikėtų nešioti avalynę neaukštu kulniuku. Norint pašalinti įtampą achilo sausgyslėse reikėtų naudoti minkštus įdėklus pėdoms. 

Kitos moters koja nukentėjo nuo pomėgio pirkti batelius, netinkančius pagal dydį. „Jei aš įeidavau į parduotuvę ir pamatydavau gražius batelius, bet netinkamo dydžio, vis tiek juos pirkdavau. Gydytojai nustatė kojų pirštų iškrypimą kai man buvo 21 metai. Kojas nuolat skaudėjo ir jos atrodė baisiai. Po kiek laiko teko operuoti pirštus. Ligoninėje gulėjau sugipsuotomis kojomis. Jau praėjo nemažai metų, bet aš vis dar negaliu sulenkti kojų pirštų“, - liūdnai pasakojo 50 metų Roselyn Ramsay. 

J. Ramsay tikino, kad ankšti bateliai pažeidžia antrojo, trečiojo ir ketvirtojo kojų pirštų vidurinius sąnarius. Šių deformacijų pagrindinė priežastis – nuolat suspausti kojų pirštai. Iškrypus pirštams būtina chirurginė operacija.

Paskutinė prie pokalbio prisijungė jauniausia pacientė – 29 metų Claire Nimmo: „Aš taip pat nuolat nešiojau aukštakulnius. Su jais eidavau net į parduotuvę. Praėjusių metų birželį pastebėjau skausmingą auglį ant kojos didžiojo piršto. Gydytojai pasakė, kad reikia operuoti, tačiau mane baugina vien žodis „chirurgija“, todėl atsisakiau pagalbos. Tikiuosi, kad nešiodama lygiapadžius batelius, jo atsikratysiu”. 

J. Ramsay nuomone, dėl nepatogios avalynės atsirado sąnario uždegimas. To negalima ignoruoti, nes gali atsirasti komplikacijų. Reikėtų kreiptis į specialistą ir ateityje nešioti ortopedinę avalynę.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.