Trys keisčiausi nėštumo pėdsakai

Įvairūs fantastiniai, mistiniai ir siaubo filmai ne vienai naiviai merginai ar moteriai gali įvaryti baimių dėl nėštumo. Kine ir per televizijos ekranus matome, kaip pagimdomi ateiviai, vaisius išsiurbia visas mamos jėgas ar paverčia nėščią moterį į siaubūną. Nurimkite – realybėje taip tikrai nebūna. Vis dėlto pasitaiko įdomių ir retų nėštumo poveikių moters organizmui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2013, 8:13 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:39 AM

Svarstyklės rodmenys nesikeičia

Viena didžiausių būsimų mamų baimių – padidėjęs svoris ir pakitusios kūno formos. Dėl to nerimauti tikrai nereikėtų. Sveikai maitinantis ir nepamirštant judėti, praėjus pusmečiui po kūdikėlio maitinimo buvusį svorį susigrąžinti tikrai įmanoma. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai dėl nerūpestingumo ir apsileidimo nėštumo metu priaugti kilogramai taip ir lieka ant klubų, šlaunų, pilvo ir krūtinės.

„Nėštumo metu normalu priaugti nuo 11 iki 15 kilogramų svorio. Kilogramų skaičius priklauso nuo moters kūno masės indekso (KMI) bei genetikos. Tiesa, būna, kad nėštumo metu priaugama ir 30 kilogramų, o pagimdžius ir baigus maitinti svoris nenukrenta. Tai lemia nesureguliuota mityba bei fizinio aktyvumo trūkumas“, - sako Kęstutis Maslauskas, klinikos „Grožio chirurgija“ plastinės – rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Pasak K. Maslausko, jei net ir padedant specialistams parinktas maitinimosi būdas bei nuolatinis judėjimas nepadeda, po nėštumo padidėjęs svoris gali tapti nemenku galvos skausmu jaunai mamytei. Jei praėjus pusmečiui po maitinimo svorio atsikratyti nepavyksta, reikėtų ieškoti ir kitų specialistų pagalbos.

Pilvas didėja kaskart pavalgius

Dar vienas keistas procesas, galintis įvykti moters organizme dėl nėštumo – prasiskiriantys pilvo raumenys. Nėštumo metu vaisius ima spausti vidaus organus, šie slenkasi, o kartu su jais – ir pilvo raumenys. Atrodytų, nieko baisaus, tačiau prasiskyrę pilvo raumenys ne tik neigiamai paveikia pilvo srities išvaizdą, bet ir gali paskatinti keistus procesus.

„Pasitaiko, kad net ir suvalgius, tarkime, sumuštinį, pagimdžiusi moteris pilve akivaizdžiai mato atsiradusį burbulą, tarsi ir vėl būtų nėščia. Vaizdas gali būti šiek tiek gąsdinantis, tačiau tai nėra didelė problema. Ją kaip ir kitus nėštumo rezultatus įmanoma panaikinti“, – pasakoja K. Maslauskas.

Pasak mediko, dėl prasiskyrusių pilvo raumenų vos pavalgius trumpam moters pilvas gali akivaizdžiai padidėti. Tai moterims kelia nemažai kompleksų, todėl vietoj susitaikymo geriausia kovoti su atsiradusiais pakitimais ir gelbėti savo gyvenimo kokybę. Deja, savarankiškai atstatyti prasiskyrusių pilvo raumenų įmanoma nėra – čia padėti gali tik chirurgai.

Nukarusi oda pilvo srityje

Šarpėjaus sindromas – taip būtų galima pavadinti po gimdymo pilvo srityje atsirandantį odos perteklių. Dėl nėštumo ir augančio vaisiaus pilvo oda nuolat tempiasi. Deja, ne visų moterų oda yra pakankamai elastinga, kad pagimdžius grįžtų į buvusią stadiją ir susitrauktų iki norimo lygio. Tai nėra susiję su moters svoriu – net ir numetus nėštumo metu priaugtus kilogramus odos perteklius gali išlikti.

„Ne viena mamytė kreipiasi prašydama pagalbos panaikinti išsitampiusią odą pilvo srityje. Tai problema, kurios išspręsti nepadeda nei mankštos, nei sureguliuota mityba. Čia gelbėja tik plastinė chirurgija. Tačiau ko nepadarysi dėl gražaus pilvuko ir pasitikėjimo savimi?“ – sako K. Maslauskas.

Pasak mediko, su šia problema susiduria ne kiekviena ir iš anksto to numatyti tikrai nėra įmanoma. Tačiau kaip ir su visomis bėdomis, su šia kovoti tikrai įmanoma ir verta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.