Pirmieji saulės spinduliai pavojingesni ir už vasaros kaitrą

Po užsitęsusios žiemos pajutę skaisčiau šviečiant saulę, skubame lepintis jos spinduliais. Termometro stulpeliui šoktelėjus į viršų, paupius ir paežeres nutūpė šilumos ir natūralios šviesos išsiilgę žmonės. Daugelis po beveik pusmetį trukusio šaltojo metų laiko pasijuto lyg išlindę iš tamsaus urvo.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Apr 20, 2013, 6:31 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:38 PM

Kai kurie suskubo nusimesti viršutinius drabužius, taip skelbdami deginimosi sezono pradžią. Toks elgesys nė kiek nestebina odos ligų specialistų, šiomis dienomis sulaukusių didesnio pacientų srauto. Medikai perspėja – dabar saulė daug pavojingesnė nei vidurvasarį.

Tai, jog pirmoji pavasario saulė smogia skaudžiau nei per pačią vasaros kaitrą, nėra mitas. Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų skyriaus vedėjas, gydytojas dermatovenerologas Vytautas Toliušis iš anksto nusiteikė, kad vėlyvą pavasarį sulauks daugiau pacientų skundų.

Reaguoja skirtingai

„Saulė dabar žymiai aktyvesnė, jos spindulių spektras skiriasi. Pavasarinės ir, tarkime, rugpjūčio saulės negalime net lyginti. Nors lauke šilta ir malonu, mūsų oda dar neįpratusi prie saulės, o tai kelia pavojų sveikatai“, - tvirtino specialistas.

Yra odos ligų, kurios pasireiškia ar paūmėja tik esant kaitriai pavasarinei saulei. Dažniausiai tai vadinamosios fotodermatozės – dėl jautrumo saulės spinduliams atsiradę bėrimai.

Aktyvi saulė nevienodai grėsminga visiems. Odos reakciją į saulės šviesą ir šilumą, anot mediko, daugiausia lemia genai. Ypač baltos odos ir šviesaus gymio žmonės turi vengti ilgiau būti saulėje. Ši taisyklė galioja ir pavasarį, ir vasarą. „Jau taip genetiškai nulemta, kad vieno žmogaus oda itin jautriai reaguoja į spinduliuotę, o kito - beveik visai nereaguoja, to pakeisti neįmanoma“, - patikino V. Toliušis.

Saulės vonios pavojingiausios vadinamiesiems baltaodžiams šviesiaplaukiams. Šie žmonės bent kiek ilgiau pabuvę saulėje pajunta odos perštėjimą, ši smarkiai parausta, nudegus smarkiau, po kelių dienų pradeda luptis. Tokiems žmonėms apskritai nepatariama degintis – oda saulės ir taip gauna pakankamai.

Jei skauda - metas į pavėsį

Šiomis dienomis, kai lauke oras jau primena vasarą, medikai pataria nepamiršti galvos apdangalų, o odą tepti apsauginiu kremu nuo saulės dera kasdien, ir ne tik itin šviesios odos savininkams.

Kaip žinoti, ar oda jautri saulei ir kokios trukmės saulės vonios nepavojingos?

Pasak V. Toliušio, pati oda mums sufleruoja, kada metas trauktis į pavėsį. Nuo saulės pavargusią odą ima peršėti, kaisti, ji parausta, išsausėja, jaučiamas nemalonus tempimas. „Kiekvienas turėtume pajusti, kiek galime mėgautis saulės spinduliais, svarbiausia neprarasti sveiko proto, tie, kas praranda nuovoką, pasekmes pajunta labai greitai“, - kalbėjo gydytojas dermatovenerologas.

Ilgiau pabuvus saulėje, išryškėja odos pigmentinės dėmės, gali keistis ir didėti apgamai.

Klaidas suvokia per vėlai

Viena skaudžiausių per ilgo deginimosi pasekmių, apie kurią daugelis moterų susimąsto per vėlai, yra pernelyg anksti susenusi ir susiraukšlėjusi oda.

Tai lemia ir madingas įprotis vasaros sezonui ruoštis kaitinantis soliariumuose. „Nesu kategoriškai prieš soliariumus, pateisinu tuos, kurie nenori atrodyti išblyškę ir į soliariumą užsuka kokia proga, rengdamiesi svarbiai šventei. Tačiau nemažai vos 13 metų sulaukusių paauglių įprato kone kasdien tenai lankytis ir paskui puikuotis šokoladiniu įdegiu. Kai moterims sukanka 30, jos ateina pas mane ir graužiasi, sako, kad elgėsi kvailai. Deja, jau šaukštai po pietų“, - skėsčiojo rankomis patyręs medikas.

Jis tikino – kuo ilgiau oda būna saulės atokaitoje, tuo labiau ji linkusi senti, raukšlėtis, pamažu netekdama elastingumo. Kai taip nutinka, nebepadės ir patys brangiausi kremai, odos jaunystės sugrąžinti natūraliai neįmanoma.

Siūlo sekti protėvių pavyzdžiu

Pasikeitusi estetinė odos išvaizda – ne vienintelė liūdna pasekmė. Dėl besaikio deginimosi didėja pigmentinės dėmės, ilgainiui jos gali tapti piktybinės, padidėja rizika susirgti odos vėžiu.

V. Toliušis mano, kad žmonės galėtų imti pavyzdį iš savo protėvių, kurie buvo įpratę kaitriomis dienomis nešioti galvos apdangalus – elegantiškomis skrybėlėmis ir kepuraitėmis puošėsi ne tik moterys, bet ir vyrai, buvo įprasta nuo kenksmingų saulės spindulių slėptis po skėčiais.

Naudingos sveikatai, anot odos ligų specialistų, vos kelias minutes trunkančios saulės vonios. Tam net nereikia specialiai degintis – pakanka pasivaikščioti gryname ore. „Šiek tiek spindulių gauti sveika. Taip organizmas geriau pasisavina vitaminą D, saulė stiprina imunitetą, skatina medžiagų apykaitą, ji labai naudinga osteoporozės profilaktikai“, - gerąsias saulės savybes vardijo V. Toliušis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.